Categories: Militar

Pentagonul trișează: Proiectilele nucleare de mici dimensiuni nu sunt destinate ”descurajării Rusiei”

Nave militare strategice și rachete balistice cu focoase nucleare de cinci kilotone, de mici dimensiuni – americanii au amplasat, pe submarine, armament nou. Pentagonul a explicat că aceste proiectile de luptă au fost create pentru a ”descuraja Rusia”. RIA Novosti explică, într-un material pe această temă, ce reprezintă ele, de fapt și cum și împotriva cui pot fi folosite.

Submarinele universale Ohio

Primul purtător de rachete cu focoase nucleare balistice de mici dimensiuni este submarinul nuclear Tennessee, din clasa Ohio. Marina militară americană dispune, în prezent, de 18 submarine din această categorie. 14 dintre ele sunt echipate, fiecare, cu câte 14 rachete Trident. Acum, la bordul lor vor mai fi desfășurate 1-2 rachete cu câteva focoase tactice W76-2.

Noua armă de cinci kilotone a intrat în dotarea armatei în 2019, fiind dezvoltată pe baza unui focos de 100 kilotone, fabricat încă din anii ‘80. RIA notează că pentru crearea noii arme a fost nevoie de mai puțin de un an: proiectarea a început în aprilie 2018, din ordinul personal al președintelui Donald Trump.

Potrivit Pentagonului, noua armă este chemată să egalizeze potențialul cu Rusia, care dispune de un mare număr de proiectile nucleare de mici dimensiuni. Militarii americani sunt convinși că Moscova este gata să folosească arma tactică nucleară în cazul unui eșec cu armament convențional. Potrivit strategilor, submarinele tip Ohio vor deveni, acum, mai universale – adică, vor lansa o ripostă în cazul utilizării, de către inamic, a armei tactice și, de asemenea, vor putea participa la conflicte locale.

De altfel, unii experți militari consideră că descurajarea Rusiei este doar un paravan oficial. Americanii au nevoie de proiectile nucleare de mici dimensiuni pentru cu totul altceva. Astfel, potrivit vicepreședintelui Academiei Ruse în Domeniul Rachetelor și Artileriei, Konstantin Sivkov, W76-2 sunt destinate, înainte de toate, atacurilor asupra țărilor care nu au armă nucleară.

”Statele Unite nu au găsit, deocamdată, altă metodă de a-și rezolva problemele”, a declarat expertul, pentru RIA Novosti. ”Pericolul, pentru Rusia, îl constituie doar riscul izbucnirii unor conflicte nucleare transfrontaliere, capabile să degenereze într-un război de amploare. Noi trebuie să reacționăm exclusiv pe cale diplomatică, pentru că focoasele nucleare de mici dimensiuni reprezintă un pericol – în primul rând, pentru alte țări. Cu siguranță, nu vor lansa astfel de proiectile asupra Rusiei”.

Jocul cu focul

Observatorii sunt de părere că simpla dezvoltare de noi proiectile de putere redusă trezește îngrijorare, coborând considerabil pragul de utilizare a armei nucleare. Politologul militar Alekandr Perendjiev arată că, astfel, SUA își consolidează factorul de atac inopinat.

”Fără îndoială, americanii pot folosi aceste rachete, mai ales că, o asemenea amenințare nu poate fi urmărită cu ușurință”, subliniază Perendjiev. ”Se întrevede clar dorința lor de a ține în panică statele care nu dispun de suficiente mijloace tehnice pentru găsirea și distrugerea submarinelor nucleare și care nu au un sistem sigur de apărare antiaeriană”.

Acum, trebuie avute în vedere noi provocări, nu doar în organizarea propriului sistem de apărare antirachetă, cel al țărilor aliate din ODKB (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă), dar și al acelor țări pe care Rusia le apără. Siria, spre exemplu.

”Moscova poate și ea să desfășoare focoase nucleare tactice pe submarine, precizează expertul. Avem submarine potrivite în acest sens. În plus, rachetele noastre sunt mai complicate din punctul de vedere al interceptării – pentru sistemele de apărare antiaeriană ale SUA sau ale NATO. În orice caz, o ripostă nucleară va fi garantată”, a adăugat specialistul.

Vicepreședintele Academiei pentru Probleme Geopolitice, Konstantin Sokolov, arată, la rândul său, că folosirea proiectilelor nucleare mici este o idee absurdă și periculoasă. ”Un pic de război nuclear se va transforma, cu siguranță, într-unul de amploare”, spune el. ”SUA subminează total structura securității globale. Se face în numele teoriei haosului controlat, când se distruge întregul sistem de acorduri internaționale, necesare pentru ca popoarele lumii să trăiască în pace”.

Potrivit estimărilor experților, arsenalele SUA încă mai păstrează circa 1000 de proiectile nucleare de putere redusă. Este vorba, printre altele, de rachete de croazieră pentru bombardierele B-52, dar și despre bombele de aviație B61. Purtătorii aerieni nu sunt, însă, atât de bine camuflați, precum submarinele; în plus, sunt vulnerabili pentru dezvoltarea sistemelor de apărare antiaeriană și antirachetă.

Calibre de toate felurile

URSS și Statele Unite au început să dezvolte arme tactice nucleare încă din perioada războiului rece, americanii ajungând mai departe în acest domeniu. Încă din 1960, mici focoase nucleare se aflau, deja, în dotarea tuturor tipurilor de arme ale Forțelor militare ale SUA. Focoasele speciale erau plasate pe rachetele sistemelor de apărare antiaeriană, pe bombe de aviație, pe rachete clasa ”aer-aer”; erau montate și în mine compacte.

URSS a asimilat arma nucleară tactică mai târziu, dar, cu timpul, a strâns un arsenal impresionant. De exemplu, în 1981, artileriștii sovietici au primit proiectile de 152 mm cu încărcătură nucleară, destinate pentru trageri din tunuri D-20, ML-20, obuziere autopropulsate 2C3 ”Akația”, 2C5 ”Ghiațint-C” și ”Ghiațint-B”.

Pentru grupările de diversiune, au fost create proiectile nucleare mobile. Aceste ”pachete” de 25 de kilograme erau cărate de luptători, în rucsacuri, în spatele liniei de frontieră a inamicului, pentru a arunca în aer puncte de comandă, aerodromuri, poduri și alte obiective importante.

Arme nucleare tactice erau plasate și sub apă, în special, în torpile și bombe de adâncime. Prima torpilă cu focos nuclear a fost testată de URSS în 1955, în insula Novaia Zemlia. Un submarin lansa arma cu un focos de 3,5 kilotone, care exploda la adâncime de 12 metri, nimicind mai multe distrugătoare, dragoare și submarine.

owner

Recent Posts

Fostul ofițer american Bennett, care i-a cerut cetățenia lui Putin, a murit subit

Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…

4 ore ago

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

9 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

10 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

11 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

12 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

12 ore ago

This website uses cookies.