Autorul începe cu un scurt istoric al colonialismului clasic, arătând că, între secolele al XVI-lea și al XIX-lea, unele țări europene au creat întinse imperii coloniale în cele două Americi, în India, în China și în Africa, teritoriile altor civilizații străvechi și de o înaltă spiritualitate fiind ocupate prin războaie de cotropire și jaf, iar populațiile indigene exterminate sau, în cel mai bun caz, aduse la condiții de sclavie. Miza a constituit-o acapararea bogățiilor locale: aur, pietre prețioase, sclavi, mirodenii, forță de muncă ieftină, stofe scumpe și alte produse exotice. Apoi, aceste imperii s-au destrămat și au dispărut.
În carte se relevă că, în prezent, practicile vechilor imperii coloniale renasc, camuflate sub pretextul globalismului. Autorul pleacă de la analizele lui W. Engdahl, politolog și consultant economic independent american, care descrie SUA de azi ca fiind un tip de Imperiu cu totul nou, care nu se bazează pe ocuparea militară a unui teritoriu, ci pe deținerea unor resurse vitale. Un Imperiu care controlează finanțele mondiale, lanțul alimentar de bază, energia, petrolul, industria chimico-farmaceutică și, în principiu, poate aplica “sancțiuni” împotriva oricărui stat de pe glob. Dar și acest super-imperiu, ca oricare alt imperiu din istorie, va avea un sfârșit, iar sfârșitul SUA va veni – după Engdahl – exact din această tendință a sa, de a controla totul la scară planetară.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.