”Eu mai cred, de asemenea, că această dispută pe teme istorice, cu Rusia, am câștigat-o, cu siguranță”, a afirmat diplomatul, într-un interviu acordat agenției PAP, adăugând că Moscova ”ar fi încercat să impună propria versiune a istoriei, dar nu a reușit”.
Czaputowicz a arătat că discursul rostit de președintele Rusiei, Vladimir Putin, la Forumul mondial de comemorare a victimelor Holocaustului, de la Ierusalim, ”a fost, oarecum, nu foarte anti-polonez”.
Luând cuvântul, la Ierusalim, șeful statului rus a arătat că Holocaustul a fost o tragedie ce va rămâne veșnic în memoria colectivă. Putin a declarat că datoria politicienilor actuali și viitori rezidă inclusiv în a apăra numele eroilor celui de-al Doilea Război Mondial. Președintele a subliniat, cu același prilej, că toți poartă responsabilitatea, pentru că nu au prevenit tragedia războiului și că nu pot fi trecute cu vederea primele semne ale șovinismului și antisemitismului.
Șeful diplomației de la Varșovia a apreciat, în acest context, că ”acum, trebuie să încercăm să ne calmăm emoțiile și să normalizăm” relațiile dintre Polonia și Rusia, ”pentru că, în pofida tuturor divergențelor, suntem, în ultimă instanță, vecini”.
Comentând declarația ministrului polonez de Externe, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a scris, pe pagina sa de Facebook, că ”așa gândesc toți Napoleonii: și Bonaparte și cei din spitale”. Iar membrul Consiliului Federației, Aleksei Pușkov, a caracterizat declarația ministrului polonez drept ”un mit care nu există, decât în capetele politicienilor de la Varșovia”.
La rândul său, Igor Permiakov, director al Arhivelor Federale de Istorie Modernă, a remarcat că discuțiile cu privire la evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial nu s-au încheiat. El a adăugat că țările au rămas la propriile lor puncte de vedere. În același timp, potrivit lui, în această dispută, Rusia se bazează pe documente de arhivă și fapte istorice, în timp ce partea poloneză pornește de la „speculațiile” sale.
Permiakov a subliniat că, în ciuda părerilor divergente asupra evenimentelor din trecut, este important ca Moscova și Varșovia să lucreze pentru menținerea relațiilor bune de vecinătate.
Autoritățile ruse au afirmat, în repetate rânduri, că unele țări ale Europei încearcă să rescrie istoria. Printre altele, Putin a arătat că aceste țări, în special Polonia, s-au înțeles chiar cu Germania fascistă, iar Rusia deține documente ale respectivelor tratative. În plus, liderul de la Kremlin a precizat că Rusia trebuie să apere adevărul despre cel de-al Doilea Război Mondial, opunându-se tentativelor de falsificare a istoriei acelui conflict.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.