Ce salariu își doresc rușii
28/01Ce părere au rușii despre inteligența artificială
28/01În Rusia, a fost depistat un spion japonez
La Vladivostok, a fost reținut un jurnalist japonez, care încerca să intre în posesia unor date secrete privind starea armatei Rusiei în Orientul Îndepărtat. A primit avertisment și trei zile pentru a părăsi țara. El a plecat, practic, imediat – a doua zi, nu mai era în Rusia, relatează Gazeta.ru.
La 25 decembrie, japonezul, venit în Rusia cu viză de jurnalist, a fost reținut pentru tentativă de a obține informații secrete referitoare la potențialul militar al Rusiei în Orientul Îndepărtat, a precizat MAE rus. Ulterior, instituția a trimis o notă de protest ambasadei Japoniei la Moscova. ”Consilierul ambasadei Japoniei a fost convocat la MAE rus și i-a fost înmânată nota de protest în legătură cu acțiunile ilegale ale cetățeanului nipon”, a precizat MAE.
În același timp, Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus) a anunțat că nu consideră necesar să fie verificați jurnaliștii japonezi care își desfășoară activitatea în Rusia.
”Cu siguranță, nu sunt trimiși. Poate, vreunul îndeplinește anumite funcții, sub acoperirea activității de ziarist. În fiecare țară funcționează spionajul și nu consider că este ceva ciudat”, a comentat, pentru RIA Novosti, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri internaționale, deputatul Aleksei Cepa.
Potrivit spuselor sale, agenții ”îndeplinesc misiuni de securitate ale țării lor”. ”Acești angajați au sarcini specifice de o natură sau alta și, în principiu, serviciile de informații colaborează unele cu celelalte, nu este pentru nimeni un secret lucrul acesta”, a adăugat politicianul rus.
La rândul lor, senatorii au apreciat că acțiunile japonezului nu ajută Moscova și Tokyo să rezolve problemele strategice care le-au fost trasate.
”Cu certitudine, asemenea incidente nu contribuie la îmbunătățirea relațiilor dintre țările noastre și nici la rezolvarea problemelor strategice aflate pe agenda de lucru a Rusiei și a Japoniei, printre care – pace și relații de bună vecinătate între cele două state”, a atras atenția vicepreședintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Consiliul federației, Andrei Klomov.
În același timp, el este convins că acțiunile jurnalistului străin și reacția de răspuns a Rusiei nu vor avea o influență cardinală asupra acestor chestiuni.
Gazeta.ru amintește că, anterior, în Japonia a izbucnit un ”scandal de spionaj”, organele de ordine procedând la reținerea unui fost angajat al companiei SoftBank, Araki Yutaku. Potrivit anchetei, el a transmis date secrete către doi diplomați ruși. Datele respective fuseseră sustrase de pe serverul importantei companii de telecomunicații, unde, potrivit presei nipone, el ocupa o funcție de răspundere.
În timpul interogatoriului, japonezul, în vârstă de 48 de ani, a recunoscut că ”a transmis informații și a primit o recompensă în numerar”. Agenția Kyodoo a menționat că, după acest episod, poliția niponă a depus o solicitare oficială la ambasada rusă, prin care cereau ca doi angajați ai reprezentanți comerciale a Rusiei să se prezinte la audieri.
Potrivit publicației Sankei, unui dintre presupușii cumpărători este cetățean al Rusiei care lucrează la reprezentanță. În același timp, el dispune de privilegii diplomatice. Al doilea este un rus care, până în 2017, a lucrat la reprezentanța comercială a Rusia, dar, a revenit în Rusia cu trei ani în urmă.