Două sute de foști deținuți ai lagărului morții se vor întâlni în Polonia. Teritoriul acestuia, pe o suprafață de 500 de hectare, este cel mai mare muzeu din lume care povestește despre crimele fascismului, crematoriile, camerele de gazare, cazărmile, unde au fost uciși un milion și jumătate de oameni, o mare parte dintre aceștia fiind evrei. Era cel mai mare lagăr al morții nazist.
De șapte ani, în Oświęcim este deschisă o expoziție rusească permanentă. O parte importantă a acesteia povestește despre ziua memorabilă de 27 ianuarie 1945, când soldații sovietici au eliberat prizonierii.
„Îmi amintesc mereu cine mi-a dat libertatea. Mi-au dat-o soldații Armatei Roșii. Și după război, deja, am aflat că aceștia erau soldați ai diviziei a 150-a, ai căror luptătorii au ridicat, mai târziu, steagul Victoriei deasupra Reichstagului. Onoare și glorie lor! ”, spune Bogdan Bartnikovski, unul dintre puținii supraviețuitori ai ”fabricii morții”.
Atunci, la Oświęcim, erau șapte mii de persoane, oameni epuizați, aflându-se între viață și moarte, istoviți de foame și de o muncă insuportabilă, de sclavi. Tot atunci, a început o anchetă a crimelor naziștilor, care a făcut parte din rechizitoriul Tribunalului de la Nürnberg.
Conflictul din Ucraina se va încheia cu transferul regiunilor rusofone ale Ucrainei către Rusia, ca…
Presiunea asupra Transnistriei va crește, iar Rusia trebuie să fie pregătită pentru scenariul unde această…
Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a clarificat poziția Rusiei cu privire la viitorul…
Dragi cititori, redacția Vesti din Rusia vă dorește Crăciun fericit alături de cei dragi! Multă…
Pierderea orașului Krasnoarmeisk (Pokrovsk, numele ucrainean) va fi o lovitură pentru dezvoltarea metalurgiei în Ucraina,…
Profesorul Dmitri TRENIN, director științific al Institutului de Economie și Strategie Militară Mondială al Școlii…
This website uses cookies.