Hot News
Patinajul rusesc a triumfat la Europene (VIDEO)
26/01
De cât timp este nevoie pentru a apăra Moscova de un atac cu rachete
26/01

Provocare: Ministerul rus de Externe a răspuns Bulgariei pentru expulzarea diplomaților

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei/ Foto: FBA ”Economica segodnia”

Declararea reprezentanților ruși ca persona non-grata și expulzarea lor din Bulgaria reprezintă un pas neprietenos și provocator din partea autorităților republicii. Astfel a răspuns Ministerul rus de Externe autorităților bulgare, pentru expulzarea celor doi ruși, suspectați de spionaj. Anterior, parchetul bulgar a anunțat că deține dovezi ale faptului că doi cetățeni ruși colectau date reprezentând secrete de stat și le transmiteau la Moscova.

“Considerăm acest demers al Sofiei oficiale ca fiind unul clar neprietenos și provocator, contrar naturii constructive și, în mod tradițional, reciproc respectuoase a relațiilor ruso-bulgare”, se spune într-un comentariu al MAE, publicat pe site-ul instituției.

Diplomații ruși au avertizat că își rezervă dreptul de a lua măsuri de răspuns. De asemenea, reprezentanții ministerului au menționat că Bulgaria nu a furnizat nicio dovadă plauzibilă, pentru a-și fundamenta decizia de expulzare a reprezentanților ruși.

Partea rusă va lua măsuri în oglindă, în legătură cu scandalul, a declarat, anterior, într-un comentariu pentru Interfax, Leonid Sluțki, șef al Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri internaționale. Potrivit lui, aceasta este practica standard a diplomaților, ca răspuns la astfel de demersuri întreprinse de către alte state. Interlocutorul agenției a menționat că se poate “doar regreta faptul că Sofia obligă Moscova să meargă pe această cale”.

Șeful comitetului internațional al Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov, a declarat, într-o discuție cu RIA Novosti, că el consideră că este necesar să se ia măsuri de răspuns, întrucât nu vede niciun motiv pentru se renunța la luarea măsurilor în oglindă, în acest caz.

Anterior, Ministerul de Externe bulgar i-a predat ambasadorului rus notele în care a fost anunțat că doi diplomați ruși trebuie să părăsească țara, deoarece sunt recunoscuți ca persona non-grata.

“Nu a fost prezentată nicio dovadă care să confirme activitățile acestora, incompatibile cu statutul lor”, se arată în comunicarea ambasadei ruse, postate pe Facebook.

În același timp, MAE rus a considerat că răspândirea informațiilor despre posibila expulzare a reprezentanților ruși, în legătură cu suspiciunile de spionaj, “înainte de notificarea oficială a ambasadei, nu corespunde spiritului tradițional constructiv al relațiilor dintre statele noastre”.

Cu o zi înainte, la 24 ianuarie, Parchetul bulgar a anunțat că, în prealabil, au fost desfășurate două proceduri de anchetă împotriva rușilor care “culegeau informații reprezentând secrete de stat, pentru a le transfera către un stat străin sau o organizație străină”. Prin urmare, Parchetul a anunțat că-i consideră pe reprezentanții ruși ca fiind spioni.

Unul dintre suspecți este cetățean al Rusiei, cu statut diplomatic. Potrivit anchetatorilor, el colecta informații, începând din 2017, până în prezent. Se presupune că era interesat de date privind mecanismele procesului electoral din Bulgaria. Parchetul a menționat că acesta a ocupat funcția de prim-secretar al departamentului consular al Ambasadei Rusiei la Sofia.

Al doilea suspect este un rus care are și el imunitate diplomatică, fiind angajat al misiunii comerciale a Federației Ruse în capitala Bulgariei. Conform materialelor procedurii premergătoare procesului, el colecta informații despre secretele de stat și de serviciu în domeniul energeticii și al securității energetice. Din octombrie 2018, el, chipurile, comunica cu cetățenii bulgari care au acces direct la datele de care avea nevoie. Procurorii bulgari sunt convinși că el transmitea informațiile colectate la sediul serviciului de informații rus de la Moscova.

Reprezentanții Parchetului bulgar au menționat că dispun de toate documentele și dovezile necesare care le-ar permite să introducă aceste persoane în procesul de anchetă, în calitate de inculpați. Cu toate acestea, procedura de urmărire și de anchetă au fost stopate, în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice, deoarece, rușii se bucură de imunitate diplomatică. Cu toate acestea, toate datele au fost furnizate Ministerului de Externe bulgar, după care, diplomații locali au decis să expulzeze reprezentanții ruși din țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940173