Categories: România - Rusia

Trăiește și ia aminte: Zilele filmului ”Memoria Holocaustului”

La Cinema Muzeul Ţăranului din București, a fost inaugurat programul Zilelor Filmului “Memoria Holocaustului” (ediția a 3-a), organizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului “Elie Wiesel”, din România ,în colaborare cu Muzeul Național al Țăranului Român. Festivalul va dura de vineri până duminică. La ceremonia de deschidere au participat directorul general al Institutului „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, precum și diplomații acreditați la București, în România.

Ambasadorul Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin, a declarat, cu prilejul începerii festivalului, că evenimentul Zilele Filmului „Memoria Holocaustului” va contribui la prezentarea adevărului istoric despre tragedia celui de-al Doilea Război Mondial, suferințele oamenilor inocenți, “faptele eroice ale soldaților eliberatori”.

Diplomatul rus a reamintit cuvintele rostite, în aceste zile, la Ierusalim, de către prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, în timpul inaugurării monumentului locuitorilor și apărătorilor Leningradului asediat, „Lumânarea memoriei”: “Tocmai Armata Roșie a eliberat lagărul morții Auschwitz și ne vom aminti de aceasta, întotdeauna”.

«Marea tragedie a Holocaustului – a spus, în continuare, V.Kuzmin – a fost o consecință directă a victoriei nazismului în Germania și a stabilirii, în majoritatea țărilor Europei Centrale și de Vest, a regimurilor fasciste și profasciste, unite în jurul “celui de-al Treilea Reich”. Este foarte alarmant că, recent, așa cum o dovedește, de exemplu, Rezoluția Parlamentului European “Ascensiunea violenței cu caracter neofascist în Europa” (2018/2869(RSP)) din 25 octombrie 2018, în Europa se intensifică manifestările neofasciste și antisemite, își ridică capetele succesorii naziștilor, iar urmașii colaboraționiștilor încearcă, tot mai des, să-i prezinte drept “luptători pentru eliberare sau o idee națională”. Se naște întrebarea, nu cumva tocmai aceste forțe, sub pretexte artificiale, timp de mai mulți ani, împiedică statele Uniunii Europene să treacă, în timpul votului, de la abținere la susținerea Rezoluției “Privind inadmisibilitatea glorificării nazismului” prezentate de Rusia (împreună cu zeci de state ale lumii, în calitate de coautori) la sesiunile Adunării Generale a ONU».

Potrivit ambasadorului rus, ”un fenomen mult mai paradoxal este adoptarea, la Strasbourg, de către o majoritate covârșitoare, a Rezoluției “Importanța rememorării istoriei europene pentru viitorul Europei” (2019/2819(RSP)), ceea ce a fost făcut, deja, de noua legislatură a Parlamentului European, în septembrie 2019. În textul documentului se întreprinde o tentativă fățișă de a denatura adevărul istoric privind cel de-al Doilea Război Mondial, prin atribuirea responsabilității egale pentru această tragedie globală atât Germaniei hitleriste, cât și URSS și chiar Rusiei contemporane”.

”Eu, ca reprezentant al Rusiei noi, democratice, vorbesc cu o amărăciune deosebită despre enorma nedreptate istorică a tuturor acestor afirmații, a continuat V. Kuzmin. Fiind fiul unui ostaș care a luptat în război, de la 22 iunie 1941 până în aprilie 1945, fiind cetățean al țării unde acest război poartă numele sfânt “Marele Război pentru Apărarea Patriei”, eu percep aceste acuzații drept batjocură ce profanează memoria atât a celor 6 milioane de victime ale Holocaustului – dintre care 40% erau cetățeni ai URSS de atunci – cât și a tuturor celor 27 de milioane de compatrioți ai mei, care și-au pierdut viața în anii războiului. Peste o jumătate dintre ei reprezintă populația civilă care a pierit în urma bombardamentelor, a foametei, în lagăre de concentrare și la muncă silnică, a blocadei Leningradului – populația civilă care a fost, pur și simplu, exterminată de naziști și complicii lor pe teritoriile ocupate, în cadrul expedițiilor punitive”.

”În aceste zile, în Israel – a spus șeful misiunii diplomatice ruse – a avut loc marele Forum internațional dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului, la care au participat peste 60 de delegații la nivel înalt din străinătate. De fapt, acesta a fost un memento simbolic că Marea Victorie asupra nazismului și a fascismului a fost rezultatul eforturilor uriașe și a sacrificiului de sine al multor milioane de oameni care au creat Coaliția Antihitleristă și au fondat, pentru menținerea păcii pe Pământ, Organizația Națiunilor Unite, a cărei aniversare de 75 de ani va fi marcată anul acesta. Un loc onorabil printre oaspeți i-a fost acordat Președintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a prezentat inițiativa de a organiza, în acest an jubiliar, o reuniune a șefilor celor cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, pentru a discuta problemele stabilității globale”.

”Programul cultural de astăzi, dedicat comemorării victimelor Holocaustului, va contribui la prezervarea adevărului istoric despre tragedia celui de-al Doilea Război Mondial: despre suferințele și uneori moartea în chinuri a oamenilor inocenți, faptele eroice ale soldaților eliberatori, eroilor rezistenței, celor care au muncit, făurind armele Victoriei, în spatele frontului. Evenimentul de azi va contribui și la demascarea criminalilor adevărați, care au acționat împotriva omenirii și au fost condamnați la Nürnberg, dar și a complicilor lor. Este datoria noastră sfântă față de memorie să fim vigilenți. Sunt inadmisibile trecerea sub tăcere sau denaturarea faptelor adevărate, care mărturisesc cruzimea și anvergura Holocaustului. Acestea sunt, de fapt, o indulgență pentru renașterea neonazismului, neofascismului și antisemitismului în Europa contemporană democratică”, a spus în încheiere V. Kuzmin.

La rândul său, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a declarat că <<necesitatea de a vorbi despre memoria ororilor Holocaustului a devenit, din nou – aș spune, din păcate – una foarte actuală și prezentă în țările noastre. Ca reprezentant al generației mele, am avut mereu un reper cheie: ”Niciodată un nou Auschwitz!”, ceea ce înseamnă, în mod concret, că trebuie să combatem de la început orice manifestare de xenofobie și antisemitism și să facem totul pentru a le reaminti și explica noilor generații (…) aceste capitole întunecate ale istoriei noastre. Astăzi, această combatere și reamintire a recăpătat o relevanță imediată, având în vedere înmulțirea tendințelor xenofobe, antisemite, de extremă dreaptă în multe state europene, inclusiv în Germania>>, a spus Cord Meier-Klodt.

El făcut referire și la peisajul mediatic determinat “din ce în ce mai mult de fake news”, prin care există pericolul ca însuși Holocaustul “să fie pus la îndoială” și la faptul că numărul supraviețuitorilor Holocaustului – care pot dovedi, în mod direct, adevărul – scade dramatic.

Adjunctul șefului de misiune de la Ambasada Israelului la București, Tania Berg-Rafaeli, a amintit că 6 milioane de evrei au fost uciși în timpul Holocaustului, dintre care 400.000 au pierit la ordinele regimului politic din România.

“Anul acesta, se împlinesc 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz. (…) Este de datoria noastră să ne amintim, an de an, de cei care au fost umiliţi, torturaţi şi ucişi, în numele unei ideologii, de către nazişti şi complicii lor. (…) Fiecare dintre noi are datoria de a acţiona împotriva oricărei forme de discriminare rasială, (…) de a construi o societate bazată pe toleranţă și respect”, a afirmat Berg-Rafaeli. Ea şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că, în ultimii ani, au avut loc din ce în ce mai multe incidente antisemite în Europa şi în lume.

În opinia adjunctul şefului de misiune de la Ambasada Marii Britanii la București, Tanya Collingridge, genocidurile au fost posibile întrucât oamenii de rând nu au fost alături de vecinii lor, nu au fost vocali în ceea ce privește opresiunea.

Ea consideră că oamenii nu ar trebui să permită ostilităților să se extindă, ci să acționeze împreună, împotriva oricăror forme de discriminare și de ură, să apere drepturile omului şi libertatea religioasă.

Totodată, directorul general al Institutului „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, a declarat că Holocaustul nu trebuie să fie o temă care să fie folosită politic. El a menționat că România și-a asumat istoria Holocaustului în 2004, printr-un raport al unei comisii internaționale şi este de părere că aceasta reprezintă o bună practică ce ar putea fi însușită și de alte state ale Europei, pentru a nu mai pune în discuţie această temă decât în dezbatere istoriografică.

Managerul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, consideră că Holocaustul poate fi repetabil dacă nu sunt condamnate atitudinile discriminatorii. “Se poate întâmpla oricând, din nou, dacă nu suntem atenţi şi nu condamnăm fapte şi gândiri de genul celei exprimate de un primar din România, care a spus că reprezentanţii unei anumite etnii ar trebui să nu se mai înmulţească atât de mult”, a adăugat Niţulescu.

Programul cinematografic a început cu filmul „L’Origine de la violence” (Originea violenţei), o dramă franco-germană inspirată din fapte reale, în regia lui Elie Chouraqui.

owner

Recent Posts

Putin a inaugurat aeroporturi în Magadan, Stavropol și Ceboksarî

Liderul rus Vladimir Putin a luat parte la ceremonia de deschidere a trei noi aeroporturi…

4 ore ago

Putin a înaugurat o autostradă de mare viteză spre Podul Crimeii

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a deschis traficul pe autostrada de mare viteză care face legătura…

5 ore ago

Putin: Rusia trebuia să pregătească operațiunea specială din Ucraina mult mai devreme

Este imposibil de indicat o dată și o perioadă anume când Rusia ar fi trebuit…

6 ore ago

Moscova a văzut că NATO se pregătește de război cu Rusia și i-a trimis semnale ferme

Viceministrul rus de Externe: NATO se pregătește pentru un conflict armat cu Rusia Viceministrul rus…

7 ore ago

Atac cu rachete al armatei ruse: A fost lovită reprezentanța CIA la Kiev

În timpul masivului atac cu rachete lansat de armata rusă asupra Kievului a fost lovită…

7 ore ago

Regizorul italian Giancarlo del Monaco a primit cetățenia rusă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…

22 de ore ago

This website uses cookies.