”Agentul lui Hitler”. CIA a publicat documente de arhivă despre Bandera
24/01Trăiește și ia aminte: Zilele filmului ”Memoria Holocaustului”
25/01Putin nu vrea mentorat pentru președinte
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, la o întâlnire cu studenții, că este împotriva creării unui institut stabilizator al transferului de putere, în perioada de tranzit, pentru că o astfel de funcție ar submina autoritatea președintelui și ar conduce la apariția unei puteri duale în țară, scrie ”Izvestia”.
Unul dintre participanții la întâlnire, o studentă la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale, din Moscova (MGIMO), i-a pus o întrebare lui Putin, în legătură cu perspectivele de după anul 2024, când îi expiră actualul mandat prezidențial. Tânăra a sugerat folosirea experienței orașului-stat Singapore, unde a fost înființată funcția de ministru-mentor.
”Dacă, la noi, va apărea o astfel de instituție, care să fie deasupra președintelui, asta nu ar însemna altceva decât putere duală. O situație absolut păgubitoare pentru o țară precum Rusia”, a explicat șeful statului.
Declarația a venit după ce, anterior, Putin și-a expus punctul de vedere referitor la posibilitatea trecerii țării de la republică prezidențială la una parlamentară. În opinia lui, o asemenea formă de organizare a statului este, teoretic vorbind, posibilă în Rusia. În același timp, el a apreciat că o astfel de trecere nu ar fi oportună. Putin a explicat că în multe țări forma parlamentară de guvernare dă rateuri.
”Cred că Rusia, cu uriașul ei teritoriu, cu un mare număr de națiuni, de popoare… are, totuși, nevoie de o putere prezidențială puternică”, a spus șeful statului.
Comentând, zilele trecute, mesajul adresat de către președinte Parlamentului, șeful Curții de Conturi a Rusiei, Aleksei Kudrin, a apreciat că propunerea lui Putin de a conferi parlamentului dreptul de a confirma candidaturile premierului și ale miniștrilor reprezintă ”un mic pas” în direcția unei republici parlamentare.