Hot News
Maria Zaharova l-a pus la punct pe premierul Poloniei
24/01
Expert: Posibile probleme legate de finanțarea planului lui Putin
24/01

Nord Stream-2 a primit ajutor din Occident

Nava Stril Explorer, sub pavilionul norvegian, a trecut de-a lungul conductei de gaz ”Nord Sream-2”/ Foto: yandex.ua

Nava Stril Explorer, care efectuează inspecția conductelor de transport al hidrocarburilor, a fost observată în apropierea gazoductului Nord Stream-2, informează ”Izvestia”, cu referire la datele site-ului de monitorizare MarineTraffic.

Aflată sub pavilion norvegian, nava a trecut de-a lungul liniei gazoductului, oprindu-se în zona conductei nefinalizate din apele teritoriale ale Danemarcei. Nu se știe care este scopul prezenței ei acolo.

Începând din 2015, Stril Explorer a fost arendată de MMT Sweden de la compania norvegiană Simon Mokster Shipping. Publicația RBK precizează că MMT Sweden a încheiat un contract pentru inspecția exterioară a conductelor folosite de compania Nord Stream AG la construcția primului fir al gazoductului.

”Izvestia” menționează că astfel de inspecții nu intră sub incidența sancțiunilor înscrise în bugetul apărării al Statelor Unite. Documentul a fost adoptat în decembrie și prevede măsuri restrictive împotriva companiilor implicate în realizarea gazoductului Nord Stream-2. Context în care, compania elvețiană Allseas a stopat operațiunea de așezare a conductelor pe fundul Mării Baltice, retrăgându-se, practic, din proiect.

În replică, Rusia și-a anunțat intenția de a finaliza cu forțe proprii Nord Stream-2, pentru a-l da în exploatare la sfârșitul acestui an. MAE rus a calificat sancțiunile americane drept un ”gest al disperării” în tentativa de a bloca un proiect avantajos atât pentru Rusia, cât și pentru Europa, dar și un exemplu ”de concurență economică necinstită”. De altfel, compania britanico-olandeză Shell a subliniat importanța proiectului pentru securitatea energetică a Europei.

Nord Stream-2 este construit de Rusia până în Germania, traversând Marea Baltică; este menit să asigure livrări directe de gaze naturale în Europa. Majoritatea țărilor UE susțin proiectul, respins și criticat doar de Ucraina, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia și Statele Unite, menționează ”Izvestia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940142