Categories: Rusia si lumea

Rusia a cerut ONU și OSCE să evalueze legea ucraineană a educației

Moscova a cerut instituțiilor internaționale pentru drepturile omului – ONU, OSCE și Consiliul Europei – să ofere o evaluare a legii ucrainene privind ”Învățământul mediu general” și a discriminării constante a limbii ruse în Ucraina, relatează RIA Novosti.

«Cu regret, constatăm că, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei, ”de a asigura echilibrul necesar” în domeniul lingvistic și a promisiunilor autorităților de la Kiev de a le îndeplini, în realitate, nimic nu s-a schimbat – limba rusă continuă să fie supusă, în Ucraina, unei duble discriminări», se arată în comunicatul MAE rus.

Instituția notează că, în conformitate cu legea respectivă, dreptul la educație în limba materă, pe durata întregului ciclu de studiu din învățământul mediu, revine doar reprezentanților popoarelor indigene – în Ucraina, sunt considerați astfel tătarii crimeeni, karaimii și crimciakii. Minoritățile care vorbesc limbile țărilor Uniunii Europene vor învăța în limba maternă până în clasa a cincea, după care, timpul de predare în ucraineană crește de la 20% la 60%, până în clasa a noua. În același timp, pentru copiii vorbitori de limbă rusă, acest procent este și mai mare – nu mai puțin de 80%, după clasa a cincea. Măsura se aplică, pe lângă limba rusă, limbilor belarusă și idiș.

”Astfel, oficialitățile de la Kiev continuă să meargă pe calea ucrainizării forțate, a asimilării populației nevorbitoare de limbă ucraineană, cu încălcarea constituției țării și a obligațiilor din domeniul protejării drepturilor omului și ale minorităților naționale”, a subliniat MAE.

La 17 ianuarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a adoptat legea cu privire la ”Învățământul mediu general”, care urmează să fie semnat de președintele Volodimir Zelenski.

În plus, din toamna anului 2017, în Ucraina se aplică Legea educației, conform căreia se poate învăța în limbile minorităților naționale la grădiniță și în școala primară, învățând-se, în paralel, limba de stat. Începând din clasa a cincea, limbile minorităților naționale pot fi studiate doar ca disciplină separată. Comisia de la Veneția a arătat că legea nu oferă soluții pentru limba română, care nu intră printre limbile oficiale ale UE și nici pentru rusă, ”ca cea mai răspândită limbă care nu este de stat”, ceea ce înseamnă discriminare.

În prezent, în Ucraina funcționează circa 200 de școli în limba rusă, dar, din septembrie, toate ar urma să treacă la predare în ucraineană, menționează RIA Novosti.

owner

Recent Posts

Putin: Plan de acțiuni în cazul în care Occidentul aprobă atacuri asupra Rusiei

Rusia demonstrează Occidentului care se gândește cum să ajute mai departe Ucraina, că este pregătită…

5 ore ago

Minus unu, minus doi….

Deci, prin decret special al președintelui Ucrainei, a fost demis din funcția sa de comandant…

6 ore ago

Volodin: Acțiunile Parlamentului European duc la un război nuclear global

Apelul adresat de Parlamentul European țărilor UE de a permite Kievului să atace teritoriul Federației…

8 ore ago

Putin: Trebuie acoperit întreg necesarul de drone al armatei

Rusia trebuie să acopere la capacitate maximă necesarul de aparate de zbor fără pilot al…

8 ore ago

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

o zi ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

o zi ago

This website uses cookies.