Categories: Rusia si lumea

Rusia a cerut ONU și OSCE să evalueze legea ucraineană a educației

Moscova a cerut instituțiilor internaționale pentru drepturile omului – ONU, OSCE și Consiliul Europei – să ofere o evaluare a legii ucrainene privind ”Învățământul mediu general” și a discriminării constante a limbii ruse în Ucraina, relatează RIA Novosti.

«Cu regret, constatăm că, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei, ”de a asigura echilibrul necesar” în domeniul lingvistic și a promisiunilor autorităților de la Kiev de a le îndeplini, în realitate, nimic nu s-a schimbat – limba rusă continuă să fie supusă, în Ucraina, unei duble discriminări», se arată în comunicatul MAE rus.

Instituția notează că, în conformitate cu legea respectivă, dreptul la educație în limba materă, pe durata întregului ciclu de studiu din învățământul mediu, revine doar reprezentanților popoarelor indigene – în Ucraina, sunt considerați astfel tătarii crimeeni, karaimii și crimciakii. Minoritățile care vorbesc limbile țărilor Uniunii Europene vor învăța în limba maternă până în clasa a cincea, după care, timpul de predare în ucraineană crește de la 20% la 60%, până în clasa a noua. În același timp, pentru copiii vorbitori de limbă rusă, acest procent este și mai mare – nu mai puțin de 80%, după clasa a cincea. Măsura se aplică, pe lângă limba rusă, limbilor belarusă și idiș.

”Astfel, oficialitățile de la Kiev continuă să meargă pe calea ucrainizării forțate, a asimilării populației nevorbitoare de limbă ucraineană, cu încălcarea constituției țării și a obligațiilor din domeniul protejării drepturilor omului și ale minorităților naționale”, a subliniat MAE.

La 17 ianuarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a adoptat legea cu privire la ”Învățământul mediu general”, care urmează să fie semnat de președintele Volodimir Zelenski.

În plus, din toamna anului 2017, în Ucraina se aplică Legea educației, conform căreia se poate învăța în limbile minorităților naționale la grădiniță și în școala primară, învățând-se, în paralel, limba de stat. Începând din clasa a cincea, limbile minorităților naționale pot fi studiate doar ca disciplină separată. Comisia de la Veneția a arătat că legea nu oferă soluții pentru limba română, care nu intră printre limbile oficiale ale UE și nici pentru rusă, ”ca cea mai răspândită limbă care nu este de stat”, ceea ce înseamnă discriminare.

În prezent, în Ucraina funcționează circa 200 de școli în limba rusă, dar, din septembrie, toate ar urma să treacă la predare în ucraineană, menționează RIA Novosti.

owner

Recent Posts

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

2 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

3 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

5 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

5 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

6 ore ago

Declarația președintelui Federației Ruse

La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…

22 de ore ago

This website uses cookies.