Categories: Comentarii

Bilanț: Anul afacerilor internaționale

Conferința de presă de bilanț a lui Serghei Lavrov a fost, de fapt, dedicată locului ocupat astăzi, de Rusia, pe eșichierul geopoliticii mondiale – care sunt influențele și posibilitățile Moscovei, cu o evaluare tangențială a evenimentelor internaționale din ultimul an, ca rezultat a două decenii de politică externă, sub conducerea lui Vladimir Putin, scrie, în comentariul său, ”Rossiiskaia Gazeta”.

Nu au fost neglijate întrebările: dacă Moscova a reușit să determine Occidentul să țină cont de părerile ei, dacă este corect să se afirme că pariul pus de Rusia, acum 20 de ani, pe lumea multipolară s-a dovedit corect, care sunt direcțiile unde s-au reușit progrese și care sunt cele unde se speră într-o schimbare, în viitor? A sărit în ochi faptul că, la conferința de presă, șeful diplomației nu a încercat să cosmetizeze rezultatele MAE, să confere instituției, de dragul unei imagini mai bune, succese inexistente, iar evenimentului un plus de măreție, care, trebuie să recunoaștem, nu i-a fost niciodată specifică. Oferind răspunsuri concrete, detaliate privind agenda internațională, Lavrov a încercat să prezinte mass-mediei, pe lângă fapte și cifre, actualele tendințe create în spațiul diplomatic, în rezolvarea crizelor acute, profunde.

Din răspunsurile ministrului interimar a devenit clar că, pe lângă succesele tactice evidente ale Moscovei și ale aliaților ei, societatea mondială continuă să se confrunte cu numeroase probleme încurcate, pentru care se caută soluții de compromis, uneori fără a spera într-un succes rapid, precum procesul de reglementare din Libia.

În condițiile în care, după cum a spus Lavrov în deschiderea conferinței de presă, ”lumea continuă să fie zbuciumată”, în condițiile în care Occidentul și, în primul rând, Statele Unite promovează o linie agresivă, iar, între țări ”s-a cumulat un deficit de încredere”, politica externă a Rusiei nu poate să nu țină cont de contextul extern. Iar, astăzi, ea este axată, cu precădere, pe scăderea tensiunilor globale. În mesajul său, adresat Adunării Federale, președintele Vladimir Putin a vorbit despre uriașa responsabilitate ce le revine marilor puteri mondiale în menținerea păcii, inclusiv prin creșterea rolului principalelor instituții mondiale, a Consiliului de Securitate al ONU, în primul rând. Lavrov a confirmat că această abordare este acceptată de majoritatea covârșitoare a țărilor. Totuși, rolul dominant al ONU în soluționarea crizelor, rol pe care Moscova îl apără ferm și cu consecvență, se lovește în continuare de dorința Washingtonului de a subordona dreptul internațional ”regulilor” care convin exclusiv Casei Albe și aliaților ei.

”Occidentul încearcă să frâneze devenirea unor mari puteri, SUA vor să se socotească, față în față, cu potențialii concurenți”, consideră Lavrov. Pentru a-și atinge obiectivul, se pun în mișcare sancțiunile și protecționismul, amenințările voalate și promisiunile generoase. Rusia a observat toate astea în anul care a trecut și nu numai în cel care a trecut. La conferința de presă, Lavrov a amintit că recenta decizie a Marii Britanii, Germaniei și Franței – participanți la înțelegerea nucleară cu Iranul – de a iniția procesul de retragere din acordul nuclear a fost, potrivit informațiilor sale, determinată de amenințările venite din partea administrației SUA la adresa celor trei state. Într-o formă ultimativă, conducerea țărilor europene a fost atenționată că tentativele lor ulterioare, de a evita sancțiunile americane împotriva Teheranului, vor antrena o creștere a taxelor vamale pentru cele mai valoroase dintre produsele europene exportate în SUA. În acest sens, Lavrov a făcut referire la declarații lui Vladimir Putin, potrivit căruia țările UE se vor folosi, inevitabil, de acțiunile Iranului, pentru a-i arunca în spate vina pentru eșecul acordului nuclear și pentru a evita responsabilitatea pentru incapacitatea de a îndeplini partea lor din acord.
Este doar un exemplu despre cum Occidentul se răfuiește cu statele care, în opinia lui, amenință ordinea mondială existentă sau tind spre o politică internă având ca orientare interesul național. ”Greu de anticipat cum se vor comporta colegii americani, mai departe”, a recunoscut Lavrov.

La conferința de presă a fost ridicată, nu o dată, tema politicii SUA, oficial ”țintită” pe confruntare cu Rusia, temă care s-a regăsit și în întrebarea legată de achiziționarea, de la Pentagon, de către Japonia, a elementelor componente ale sistemului american antiaerian, dar și în analiza perspectivelor de reglementare a crizei dintre Iran și SUA, generată de asasinarea provocatoare, pe teritoriul Irakului, a generalului iranian Qassem Soleimani.

Cu toate acestea, ministrul interimar nu s-a lăsat nici o dată tentat să pună pe seama Washingtonului problemele diplomației ruse, de a include Casa Albă în categoria partenerilor incapabili să negocieze. Înainte de toate, politica externă promovată de Rusia în ultimul an a fost, judecând după afirmațiile lui Lavrov, pragmatică și realistă. Dintre reușitele ei, ministrul interimar a evidențiat, pe lângă extinderea relațiilor cu comunitatea economică euro-asiatică, creșterea nivelului de coordonare internațională dintre Rusia și China, inclusiv pe platforma ONU, mici progrese în reglementarea ruso-ucraineană și lărgirea relațiilor cu continentul african. Printre prioritățile diplomației ruse pentru anul în curs, Lavrov a menționat prevenirea cursei înarmării în spațiu, susținerea rolului major al Consiliului de Securitate al ONU în afacerile internaționale și desfășurarea evenimentelor de la Moscova, consacrate împlinirii a 75 de ani de la victoria Uniunii Sovietice asupra nazismului.

Lavrov a recunoscut că puține sunt organizațiile internaționale care au reușit, anul trecut, să se protejeze de ”ideologizare și politizare” (dintre cei care au reușit acest lucru, ministrul interimar a numit Consiliul Arctic). Alături de cel mai curat politicianism dintr-o serie de țări, principiile ideologice au devenit instrument pentru promovarea, pe piața europeană, a unor obiective de politică externă îndoielnice.

La conferința de presă, Lavrov a fost întrebat cum poate fi apărat adevărul istoric, în situația în care, Țările Baltice și Polonia încearcă să calomnieze Rusia. Venim cu fapte concrete, iar reacția lor este reacția celor care au ”o muscă pe căciulă”, crede ministrul interimar. În privința evenimentelor legate de marcarea a 75 de ani de la eliberarea Lagărului de concentrare de la Auschwitz/Oświęcim, evenimente care vor fi inaugurate la 23 ianuarie, în Israel, Lavrov a spus că reprezentanții Poloniei încearcă să-i convingă pe participanții occidentali la întâlnire să expună punctul de vedere al Varșoviei, privind evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial. În același timp, dialogul Moscovei cu partea poloneză, care, înainte se ducea pe baza documentelor de arhivă – un dialog dificil, dar, care își propunea, totuși, să apropie pozițiile pe faza faptelor dovedite – a fost stopat, la inițiativa Varșoviei. Mai mult, polonezii au declarat, recent, că sunt dispuși să protejeze numai monumentele soldaților sovietici din cimitire. ”Observăm meschinăria, dispariția sentimentului de decență umană”, a constatat, cu greață, Lavrov.

O situație deloc ușoară s-a creat în legătură cu prelungirea tratatului dintre Rusia și SUA, privind armele strategice defensive (START-3) – tratat care expiră anul viitor. Potrivit lui Lavrov, ”Rusia discută acest subiect cu americanii, care nu dau un răspuns definitiv, totul este în suspans”. În acest sens, ministrul interimar a amintit propunerea președintelui Vladimir Putin de a prelungi, temporar, tratatul, fără condiții preliminare, astfel încât răgazul oferit să fie folosit pentru dezbaterea unui acord nou, care să mulțumească toate părțile. Dar, Casa Albă fuge de concretețe în această chestiune.

Întrebările puse la conferința de presă și răspunsurile date de Lavrov constituie o demnă demonstrație a cât de substanțial a schimbat Rusia, în ultimii 20 de ani, lumea și mediul în care ea își promovează politica externă. Progresele diplomatice realizate de Moscova, pe cele mai diferite direcții, menționate, mai în detaliu sau în treacăt, de Lavrov – progrese înregistrate din Africa și Asia, până în America Latină, unde Moscova își apără interesele și aliații ei, au schimbat considerabil vechea agendă unipolară, au înscris noi teme principiale, în care părerea Moscovei era ignorată, anterior.

Lumea de astăzi nu mai este cea de la cumpăna mileniilor, iar conferința de presă a lui Lavrov a confirmat, o dată în plus: Rusia a trecut la o politică externă de inițiativă, pragmatică, fondată pe compromisuri, dar care, în același timp, realizează interese naționale pe termen lung. Totodată, trebuie recunoscut faptul că problemele de politică externă, ridicate de jurnaliști, rămân, în mare parte, nerezolvate, din cauza percepției dureroase a politicii Moscovei de către acele forțe care, odinioară, s-au obișnuit să nu țină cont de Rusia și de aliații ei, iar, acum, sunt nostalgice după acele vremuri trecute.

owner

Recent Posts

Putin: Plan de acțiuni în cazul în care Occidentul aprobă atacuri asupra Rusiei

Rusia demonstrează Occidentului care se gândește cum să ajute mai departe Ucraina, că este pregătită…

3 ore ago

Minus unu, minus doi….

Deci, prin decret special al președintelui Ucrainei, a fost demis din funcția sa de comandant…

4 ore ago

Volodin: Acțiunile Parlamentului European duc la un război nuclear global

Apelul adresat de Parlamentul European țărilor UE de a permite Kievului să atace teritoriul Federației…

6 ore ago

Putin: Trebuie acoperit întreg necesarul de drone al armatei

Rusia trebuie să acopere la capacitate maximă necesarul de aparate de zbor fără pilot al…

6 ore ago

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

o zi ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

o zi ago

This website uses cookies.