Hot News
O treime dintre ruși au obosit în vacanța de Sărbători
15/01
Tot mai mulți ucraineni au primit cetățenie rusă
15/01

Europa le-a mulțumit Rusiei și Chinei pentru un Iran fără arme nucleare

Foto: lenta.ru

Germania, Franța și Marea Britanie au mulțumit Rusiei și Chinei pentru eforturile de a păstra Planul comun global de acțiune pentru Iran, în virtutea căruia Teheranul rămâne fără armament nuclear. Declarația comună elaborată în acest sens, de către ministerele de Externe ale celor trei țări, a fost publicată pe site-ul MAE german, informează Lenta.ru.

”Mulțumim Federației Ruse și Chinei, cu care păstrăm un contact strâns, pentru că au aderat la eforturile noastre comune de menținere a acordului nuclear cu Iranul”, se scrie în documentul statelor Europei.

Textul arată, de asemenea, cât de important este ca, într-un moment de agravare a relațiilor dintre Teheran și Washington, să se prevină încetarea valabilității acordului.

Zilele trecute, Iranul a anunțat că renunță definitiv la înțelegerile privind programul său nuclear. Teheranul s-a retras din acordul nuclear, declarând că nu vor exista restricții pe partea de producție, incluzând capacitatea de îmbogățire, raportul procentual și cantitatea de uraniu îmbogățit.

Acordul nuclear iranian a fost încheiat între Teheran și șase țări intermediare, printre care Rusia, Marea Britanie, Statele Unite, Franța, Germania și China. Acordul presupune anularea sancțiunilor impuse Iranului, în schimbul limitării programului său nuclear. În mai 2018, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat retragerea țării din Acord și reintroducerea măsurilor restrictive în privința Iranului, care includ interzicerea comerțului cu petrol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940142