Virgil Măgureanu a explicat, într-un interviu, acordat în urmă cu câteva săptămâni postului Europa Liberă, faptul că toate țările din jurul României au relații prioritare cu Rusia.
Primul șef al Serviciului Român de Informații, după 1989, a susținut că nu consideră că ar fi fost o greșeală ca, în 1991, să se aibă în vedere ca o prioritate relația cu Uniunea Sovietică și, mai apoi, cu Rusia.
În acel an, președintele României, Ion Iliescu, a semnat, împreună cu președintele URSS, Mihail Gorbaciov, un tratat de prietenie în care – atenție! – se angajează că România nu va intra niciodată în NATO.
Măgureanu recunoaște că noi, astăzi, avem un anume sindrom.
”Toate țările din jur și cele mai marcante din Uniunea Europeană, de pildă, au relații prioritare cu Rusia de azi”, a punctat fostul șef al SRI.
Acesta a precizat că profesorul american Naom Chomsky spunea, printre altele, că extinderea NATO și avansul ei spre Est ar fi o greșeală geopolitică de rang major.
Declarația lui Măgureanu, cu privire la NATO, trebuie citită cu mare atenție.
”Noi toți credem că NATO reprezintă o mare șansă pentru România. Rămâne de văzut, însă, în ce măsură. Câtă securitate ne dă nouă NATO sau câtă trebuie să asigurăm noi flancului acesta estic, în poziția geopolitică în care ne aflăm. La noi, se consideră acest lucru o chestiune de la sine înțeleasă și anume faptul că NATO – nu vorbim de UE, vorbim de NATO, ca pact militar – că NATO este o mare realizare pentru noi. Eu știu? Participăm la războaie care nu sunt războaiele noastre, ne implicăm cu vieți omenești, cu cei mai buni dintre combatanții noștri în războaie în care este prezentă această măreață alianță NATO ș.a.m.d.”, a adăugat Virgil Măgureanu.
În opinia sa, România nu are decât să aplice strategia englezească, adică să așteptăm să vedem ce se întâmplă și, abia după aceea, vom afla dacă este adevărat că NATO ne oferă o umbrelă de securitate.
”Relațiile cu ei (cu rușii, nota G.A.), din acest punct de vedere (al intrării într-un conflict), ne apar ca fiind tensionate în mod artificial. Dacă vom avea sau nu un folos de pe urma faptului că avem acel scut – urmează să vedem pe pielea noastră”, a subliniat fostul șef al SRI.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.