Categories: Rusia si lumea

Putin și Macron au vorbit despre situația din Irak

Președintele Rusiei și cel al Franței, Vladimir Putin și Emmanuel Macron, au analizat, în cadrul unei convorbiri telefonice desfășurate la inițiativa Palatului Elysée, situația din Orientul Mijlociu, după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, în urma unui atac lansat de armata americană.

Cu acest prilej, Macron a subliniat necesitatea evitării unei escaladări a situației din Irak și din regiune, cerând tuturor părților implicate în conflict să dea dovadă de reținere. ”Cei doi șefi de stat au convenit să mențină un contact strâns în următoarele zile, pentru a preîntâmpina o nouă escaladare periculoasă a tensiunii. Ei au cerut tuturor părților din conflict să dea dovadă de reținere”, a precizat un comunicat dat publicității de Palatul Elysée.

Prețul la petrol

Între timp, experții companiei de analiză ESAI Energy au estimat că atacul american, soldat cu moartea generalului iranian, ar putea antrena un conflict de lungă durată în Orientul Mijlociu și o creștere a prețurilor la petrol. ”Deocamdată, așteptăm ca iranienii să întreprindă acțiuni de răspuns în regiunea Orientului Mijlociu, în special în Irak”, au apreciat analiștii. În opinia lor, ”acest lucru ar putea exercita o serioasă influență asupra prețurilor pe piața mondială a petrolului. Considerăm că afirmațiile potrivit cărora piața dispune de volume excedentare și că este capabilă, fără mari consecințe, să depășească perturbările la livrările cu petrol, sunt pripite și induc în eroare. Un conflict de lungă durată, în regiune, va determina o creștere a prețurilor, pentru că pe piață va domni o atmosferă de incertitudine, chiar și în cazul în care vor crește livrările de petrol din alte surse”, au explicat experții, citați de agenția TASS.

Un scenariu nedorit

Pe de altă parte, șeful Comisiei senatoriale pentru afaceri internaționale, Konstantin Kosaciov, a apreciat că asasinarea generalului Soleimani va conduce la noi confruntări între americani și activiștii radicali șiiți din Irak și va contribui la o evoluție a situației din regiune după cel mai nedorit scenariu.

”Este o veste foarte grea, care prevestește noi confruntări ale americanilor cu activiștii radicali șiiți din Irak. Deocamdată, este cel mai nefericit scenariu de dezvoltare a situației, care duce cu gândul la răzbunarea americanilor, pentru recentul atac asupra ambasadei SUA din Bagdad”, a declarat Kosaciov, adresându-se ziariștilor.

În opinia lui, dacă atacul cu rachete, lansat de SUA, care a provocat moartea unui înalt general iranian, chiar este o răzbunare, ”represaliile nu vor întârzia să apară”. ”Voi fi bucuros să greșesc, pentru că un război poate fi declanșat ușor, dar este greu de terminat”, a adăugat senatorul.

owner

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

13 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

15 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

16 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

16 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

18 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

2 zile ago

This website uses cookies.