Categories: Diverse

Schimbul de prizonieri între Kiev și Donbass: ”124 pentru 76”

Pentru prima dată în ultimii doi ani, a avut loc un important schimb de prizonieri între republicile populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR), pe de o parte și Ucraina, pe de altă parte, relatează presa rusă.

Cabinetul președintelui Ucrainei a confirmat că republicile din Donbass au predat 76 de persoane: 51 din DNR și 25 din LNR, în timp ce Kievul a transferat 124 de oameni – 61 în DNR și 63 în LNR. Două persoane de pe lista Kievului au refuzat să revină din DNR pe teritoriul aflat sub controlul Ucrainei.

Potrivit TASS, procesul s-a derulat pe linia de contact a părților, la punctul de control de intrare-ieșire, în regiunea
Gorlovka. Operațiunea s-a desfășurat sub supravegherea Misiunii speciale de monitorizare a OCSE și al Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Decizia de eliberare a prizonierilor a fost adoptată la recentul summit în ”format Normandia” (Rusia, Ucraina, Franța și Germania), de la Paris, în prima decadă a lunii decembrie. Atunci, cei patru lideri au convenit ca schimbul – după principiul ”toți pentru toți – să fie efectuat până la sfârșitul anului. Tot atunci, participanții s-au înțeles în privința încetării totale a focului pe linia de contact, menționează postul de teliviziune NTV.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au dat o înaltă apreciere schimbului de persoane reținute, după schema ”toate persoanele stabilite pentru toate persoanele stabilite”. Un asemenea schimb, între Kiev și Donbass, oferă speranța că, mai devreme sau mai târziu, vor fi realizate toate celelalte puncte ale Acordurilor de la Minsk, ”în special, punctele 5 (referitor la amnistie), 11 (reformă constituțională și statut special pentru Donbass), dar și 12 (alegeri)”, a declarat șeful Comisiei senatoriale pentru afaceri internaționale a Parlamentului rus, Konstantin Kosaciov. Potrivit spuselor sale, ”formula Steinmaier” și schimbul de persoane reținute creează toate premisele necesare în acest sens. ”Înainte de toate, problema constă în voința politică a Kievului și, nu în ultimul rând, în voința politică a Donețkului și a Luganskului”, a adăugat senatorul. Kosaciov a amintit că al șaselea punct din Acordul de la Minsk prevede, în mod direct, că trebuie <<asigurată eliberarea și schimbul tuturor deținuților și a persoanelor ilegal reținute, pe baza principiului ”toți pentru toți”>>.

owner

Recent Posts

Prin impunerea Maiei Sandu, Uniunea Europeană și-a pierdut orice urmă de rușine

Dmitri BAVÎRIN, publicația Vzgliad Duminică, în Republica Moldova vor avea loc alegerile prezidențiale, poate cele…

36 de minute ago

Ucraina vorbește despre arme nucleare proprii, dar nu are cu ce să le facă

Autoritățile ucrainene analizează la modul serios posibilitatea de a redobândi arme nucleare, afirmă publicația Bild,…

5 ore ago

Putin, pentru un acces mai mare al rușilor la practicarea sportului

56% dintre ruși fac sport în mod regulat, a declarat președintele rus Vladmiir Putin la…

6 ore ago

Ucraina nu a deținut niciodată arme nucleare

Fals: Ucraina este singura țară care și-a dat armele nucleare, a declarat, la summitul UE,…

7 ore ago

Proiect ce interzice propaganda publică a persoanelor care aleg să nu aibă copii

Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului rus, a adoptat în primă lectură un proiect…

7 ore ago

Presa: Condiția Occidentului pentru primirea Ucrainei în NATO

Pentru a adera la NATO, Ucraina trebuie să aibă o frontieră de stat bine stabilită,…

o zi ago

This website uses cookies.