Hot News
Rachetele hipersonice vor zbura mai repede
29/12
Schimbul de prizonieri între Kiev și Donbass: ”124 pentru 76”
30/12

Serghei Lavrov: Rusia păstrează speranța de mai bine

Ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov/ Foto: TASS

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a vorbit, într-un interviu acordat agenției TASS, despre Ucraina și despre dialogul cu Statele Unite în 2020.

– Care sunt principalele rezultate ale anului în reglementarea conflictului din sud-estul Ucrainei și care sunt obiectivele prioritare ale diplomației ruse pentru 2020?

Serghei Lavrov: – Din păcate, conflictul din estul Ucrainei continuă. Pe linia de contact, încă, se mai trage. Blocada regiunii, de către partea ucraineană, nu a fost ridicată. În același timp, sunt speranțe că vor fi realizate progrese în procesul de reglementare. Zelenski (președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, n.r.) susține că încheierea cât mai rapidă a războiului din sud-estul țării constituie una dintre cele mai importante priorități ale președinției sale. În cinci luni, el a reușit ceea ce predecesorii lui au refuzat, cu încăpățânare, să facă. Este vorba despre ducerea la îndeplinire a obligației de separare a forțelor și mijloacelor controlate de părți în cele trei zone ”pilot” de pe linia de contact, precum și consfințirea, în scris, a textului ”formulei Steinmeier”, care stabilește ordinea de intrare în vigoare a statutului “special permanent al Donbassului”.

Grație acestui lucru, a devenit posibilă organizarea în Paris, la 9 decembrie, a noului summit ”în format Normandia”. Rezultatele sunt cunoscute. În primul rând, a fost confirmat faptul că nu există alternativă la ”pachetul de măsuri” convenit la Minsk, ca fundament pentru reglementarea conflictului și, de asemenea, au fost formulate recomandări pentru Grupul de contact. Acum, se poate trece la realizarea lor. Că nu va fi ușor, o demonstrează, de altfel și ședința Grupului de contact, desfășurată la 18 decembrie. Cu toate acestea, nu ne-am pierdut speranța de mai bine.

Suntem dispuși să cooperăm. Instaurarea unei păci trainice, în Ucraina, răspunde intereselor noastre și va avea un efect pozitiv asupra relațiilor dintre țările noastre.

– Despre relațiile cu Statele Unite. Este, oare, posibil ca 2020, anul alegerilor prezidențiale în SUA, să marcheze o îmbunătățire a relațiilor, pe fondul sentimentelor rusofobe?

Serghei Lavrov: – Întrevederile mele recente, de la Washington, au fost utile, pentru că au permis o trecere temeinică în revistă a agendei bilaterale, dar și a celei internaționale. De ambele părți, a fost exprimată determinarea de a se acționa în direcția însănătoșirii atmosferei din relațiile noastre și obținerea de rezultate în domenii unde interesele noastre coincid.

În ceea ce privește evaluarea perspectivelor de colaborare, pentru anul viitor, rămânem adepții unei abordări pragmatice, fără, însă, a afișa așteptări exagerate. Vom judeca disponibilitatea de cooperare constructivă a administrației Donald Trump după fapte. Firește, ținem cont de existența factorilor de intimidare legați de contextul politic intern din Statele Unite, unde s-a dat startul campaniei electorale. Cei din structurile de conducere americane, care doresc rău Rusiei, ar putea încerca, din nou, să folosească rusofobia în lupta electorală.

De aceea, vom răspunde, și pe mai departe, atacurilor neprietenești, dacă astfel de acțiuni vor continua dinspre partea americană. Cu toate acestea, considerăm că nu ar fi corectă amânarea sine die a soluționării unor probleme importante pentru țările noastre și pentru întreaga lume. Propunerile rusești, de stabilire a unor raporturi de cooperare pe diferite direcții, rămân pe masă. Inclusiv în ceea ce privește stabilitatea strategică, pentru care Rusia și Statele Unite poartă o responsabilitate aparte, în calitatea lor de mari puteri nucleare.

Noi, printre altele, ne pronunțăm în favoarea prelungirii tratatului bilateral START, care expiră în februarie 2021, fără condiții preliminare și tergiversări artificiale. După distrugerea, de către americani, a INF (Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune, n.r.), START a rămas ultimul instrument de drept internațional ce limitează, pe bază de reciprocitate, potențialul nuclear și de rachete al țărilor noastre și care asigură previzibilitate în domeniul controlului asupra armelor. Ținând cont de poziția incertă a Casei Albe, este greu de spus dacă această chestiune va deveni punct de plecare pentru restabilirea dialogului.

Repet: START are un caracter bilateral. A fost încheiat în 2010, între Rusia și SUA. Prin urmare, atragerea altor state este imposibilă.
În același timp, colegii americani se pronunță în favoarea elaborării altei înțelegeri, una nouă în domeniul limitării arsenalului nuclear. Vor ca, pe lângă Rusia și SUA, să participe și China la acest nou acord; dar, deocamdată, nu au primit acceptul Beijingului. Nu s-au înțeles nici cu Marea Britanie și Franța, a căror cooptare, la asemenea negocieri, este absolut necesară. Mai mult, până acum, americanii nu au prezentat o viziune concretă. Ideea a fost lansată încă din primăvară, dar nu au explicat clar ce anume și cum trebuie făcută limitarea.

Imediat ce vom primi un astfel de proiect, suntem gata să îl analizăm la modul cel mai atent posibil. Evident că negocierile – fie bilaterale sau multilaterale, vor fi de lungă durată. Între timp, Rusia și SUA ar putea, încă de pe acum, să prelungească START pentru a liniști comunitatea mondială și pentru a nu permite instalarea unui vacuum în sfera stabilității strategice. Dorim să sperăm că Washingtonul va da dovadă de înțelepciune și de o abordare responsabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939761