Hot News
Nord Stream-2 va fi dat în exploatare peste un an
28/12
Ministerul Apărării: Armata rusă, sub presiune informațională
29/12

Prof. Nicolae Iuga: O dovadă de imprudență diplomatică

Prof.univ.dr Nicolae Iuga/ Foto: wikipedia.org

Prof. univ. dr. Nicolae IUGA a publicat în revista ”ARTEMIS” un articol interesant intitulat ”Colonizarea instituțională și mentală a României”. Reproducem, din acest text, câteva fragmente, care se referă la relațiile româno-ruse.

…Și, în ceea ce privește politica externă, de asemenea, se manipulează modul de a gândi, de a ne raporta, la evenimentele externe, mentalul colectiv. Publicul este îndemnat să fie rusofob într-un fel total contraproductiv, prin inocularea obsesivă și de durată a unui atare sentiment în toate păturile populației, de la oamenii simpli, până la “casa regală”(?) a României. Pentru că, oricât ar părea de bizar, noi, România, suntem o republică, având, în același timp și o “casă regală”. În România, monarhia a fost abolită în 1947 și, după căderea regimului Ceaușescu, în 1990, în mod dubios și explicabil doar psihanalitic, noua putere a evitat să organizeze un referendum pentru stabilirea formei de guvernământ, deși, foarte probabil, ar fi câștigat opțiunea pentru republică. Dar, România fiind țara care a dat literaturii universale epopeea numită “Țiganiada”, a lui Ioan Budai Deleanu, în care turma se pronunță ca să aibă și republică și monarhie, în același timp, “casa regală” a României a fost adusă înapoi pe scena politică și declarată, prin lege, instituție de utilitate publică, fapt nemaiîntâlnit în Istoria Universală, după cum observa și Radu Portocală, faimosul jurnalist parizian de origine română[1]…

Atâta timp cât a trăit, bătrânul rege Mihai, fost suveran legitim al României între anii 1940-1947, a fost o prezență discretă, a făcut rar declarații cu caracter politic. În schimb, moștenitoarea sa, “Principesa” Margareta numită și Custode al Coroanei” (a se citi doamna Margareta Duda, pentru că nu este nici principesă, nici regină, așa cum o numesc orbii fanatici. Margareta Duda s-a născut după abdicarea tatălui ei, deci nu are niciun titlu nobiliar – n.r. Art-Emis), amețită probabil de aerul tare al înălțimii titlului de “Majestate”, pe care și l-a dat singură, s-a lăsat instigată să facă declarații politice[2], după un punctaj, la comanda puterii transatlantice care conduce colonia numită România. S-a apucat să se comporte ca un șef de stat în funcție și să organizeze, la 21 noiembrie 2019, în fosta Sală a Tronului din Palatul Regal, o întâlnire cu diplomații străini acreditați la București.

Trecând în revistă evenimentele politice interne și internaționale din ultimul deceniu, “Principesa” Margareta (Duda – n.r. Art-Emis) a emis, între altele, o serie de alegații la adresa Federației Ruse, fără legătură cu evenimentul în sine, pe care le-a citit de pe o hârtie primită, după toate probabilitățile, de la Ambasada S.U.A. de la București. Aici “Alteța Sa Regală” a vorbit, ca un veritabil propagandist N.A.T.O., despre “atacurile Rusiei asupra securității noastre”[3], ignorând faptul elementar că nu Federația Rusă a mers cu armatele sale spre frontierele statelor N.A.T.O., ci invers. A falsificat grosolan istoria, afirmând că Federația Rusă ar fi atacat Georgia, în 2008, când, de fapt, toată lumea corect informată[4] știe foarte bine că, atunci, la 1 august 2008, Georgia a atacat Federația Rusă[5] și nu invers. A falsificat la modul periculos istoria, susținând că “Rusia a atacat Ucraina în 2014”, când, în realitate, Crimeea a revenit la Federația Rusă în martie 2014, printr-un referendum aprobat de 95% din populația peninsulei, exact așa cum s-au unit Transilvania, Bucovina și Basarabia cu România, în urmă cu o sută de ani. A pune în discuție, în România de azi, modalitatea prin care Crimeea a revenit la Rusia, în 2014, este o dovadă de imprudență diplomatică, de lipsă de responsabilitate și de schizofrenie culturală; asta ar însemna a pune în discuție modul juridic și politic în care s-a constituit România Mare la sfârșitul Primului Război Mondial.
————————————-
[1] https://m.facebook.com
/story.php?story_fbid=205233157150607&
id=100029917723509
[2] https://www.cotidianul.ro/principesa-margareta-unnou-discurs-memorabil/
[3] https://www.cotidianul.ro/principesa-margareta-unnou-discurs-memorabil/ [4] http://news.bbc.co.uk/…/bsp
/hi/…/30_09_09_iiffmgc_report.pdf
[5] https://www.historia.ro/sectiune/general/articol /razboiul-de-sase-zile-din-georgia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979643