Categories: Comentarii

Sunt șanse de progres în relațiile dintre Rusia și SUA?

Relațiile dintre Rusia și Statele Unite, care reprezintă factorul de formare a sistemului de securitate și stabilitate globală, s-au degradat considerabil în ultimii ani. Washingtonul a fost inițiatorul acestei agravări. Pentru atingerea obiectivului propus, adică apărarea statului de superputere, Washingtonul nu precupețește nimic. Anul trecut, în relațiile dintre cele două țări s-au înregistrat o serie de momente neplăcute, printre care retragerea SUA din Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mică de acțiune (INF), continuarea politicii de sancțiuni împotriva Rusiei și susținerea regimului din Ucraina. Într-un dialog cu jurnaliștii publicației PolitRussia, experții au făcut bilanțul anului trecut, apreciind cum s-ar putea reglementa criza din relațiile celor două puteri.

S-au retras și au uitat să revină

La începutul anului 2019, președintele Statelor Unite a anunțat retragerea unilaterală din Tratatul dintre URSS și SUA privind lichidarea rachetelor lor cu rază medie și mică de acțiune, acuzând Rusia de încălcarea de durată a acordului. Rusia nu a întârziat cu răspunsul și, la 2 februarie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat că Moscova va răspunde, în oglindă, la decizia SUA. La 4 martie 2019, Vladimir Putin a semnat decretul privind stoparea îndeplinirii de către Rusia a prevederilor INF.

Contactat de PolitRossia, directorul general al Institutului pentru studii politice, deputatul Serghei Markov, a constatat că relațiile dintre SUA și Rusia continuă să se degradeze. ”Sunt chiar mult mai tensionate decât în perioada războiului rece. Au picat numeroase tratate. Printre acestea și INF. Un pas imprudent din partea SUA, care obligă, însă, toate țările să se concentreze pe un atac cu rachete. Mai mult, dacă SUA riscă să desfășoare, în Europa, rachete cu timp de zbor spre țintă de 3-5 minute, acest lucru va determina Rusia să încredințeze computerelor lovitura de răspuns și să evacueze populația din zona de adoptare a deciziilor privind lansarea unui atac nuclear. Mai mult, Rusia va fi constrânsă să analizeze eventualitatea unei hotărâri privind atacul preventiv”, a spus expertul.

În ceea ce privește reînnoirea Tratatului dintre Federația Rusă și Statele Unite ale Americii privind măsurile de reducere și limitare a armamentului strategic ofensiv (START-III), există riscul ca Washingtonul să nu îl semneze, a apreciat Markov.
Politicienii americani se folosesc de Rusia

Vladimir Orlov, de la Centrul de jurnalism politic și militar, crede că SUA au ales Rusia pentru rolul de instrument al politicii lor interne. Cu toate acestea, Rusia va continua să-și întărească influența pe arena internațională, a apreciat analistul pentru PolitRossia.

”Poziția internațională a Rusiei a început să se consolideze. După 2014, țara noastră începe să-și recupereze pozițiile în Europa. Ceea ce ne bucură. Din păcate, nu se poate spune că, în viitorul apropiat, se poate spera într-o îmbunătățire a relațiilor cu SUA. Pentru că, această luptă politică internă, în care sunt antrenate instituțiile americane, a condus la situația în care simplul cuvânt ”Rusia” a devenit toxic în SUA, iar, cu acest cuvânt, politicienii americani își croiesc drum spre Olimpul puterii. Rusia trebuie să țină cont de acest aspect în activitatea ei politică și, pornind de la aceste constante, să-și dezvolte relația cu Europa”, a arătat expertul.

Un punct de vedere diferit a fost exprimat de politologul Dmitri Solonnikov, directorul Institutului pentru dezvoltarea statului. În opinia lui, rezultatul acestui an poate fi considerat faptul că Rusia a încetat să mai fie, pentru SUA, cel mai important factor de amenințări externe.
”Să ne amintim că, în mandatul fostului șef de la Casa Albă, Barack Obama, Rusia era considerată una dintre cele mai mari amenințări mondiale. Epidemia Ebola, schimbările climatice și amenințătoarea Rusie. Astăzi, însă, Rusia a încetat să mai fie un factor chiar atât de amenințător. Da, ea este un concurent și împotriva Rusiei se aplică întreg pachetul de măsuri folosit și în cazul altor țări. Aici nu se va schimba nimic, presiunea asupra Rusiei va continua”, consideră politologul.

În opinia lui Solonnikov, toate acele probleme care au apărut în relațiile celor două țări sunt legate, în mare măsură, de faptul că SUA au început să perceapă altfel realitățile geopolitice, pentru că SUA nu doar că s-au retras din INF, dar și din multe alte acorduri, cu alte state. Ceea ce înseamnă că SUA și-au schimbat poziția privind viitoarea ordine mondială.

”Fără îndoială, Rusia constituie, pentru Statele Unite, parte a străinătății. De aceea, relațiile cu Rusia se vor schimba. Nu pentru că relația SUA cu Rusia ar fi una de principiu, ci pentru că este o chestiune de principiu a relațiilor Statelor Unite cu lumea exterioară, unde Rusia este doar parte”, este de părere interlocutorul PolitRossia.

Sancțiunile ca instrument

Începând din 2014, sub pretextul crizei interne din Ucraina, Statele Unite s-au înscris pe linia ”de intimidare sistemică” a Rusiei și, în câteva etape, au introdus sancțiuni împotriva persoanelor fizice și juridice. În total, sub incidența diferitelor sancțiuni americane, se află, în prezent, 190 de ruși și 395 de persoane juridice, precum și două nave și un zăcământ de petrol și gaze naturale. În egală măsură, SUA încearcă să blocheze inclusiv realizarea proiectului Nord Stream-2, considerat politic. În opinia politologilor, sancțiunilor se vor înăspri.

”În privința sancțiunilor, ele sunt și vor rămâne. Este o nouă realitate politică mondială. SUA introduc sancțiuni împotriva unui număr foarte mare de țări. În această privință, Washingtonul și-a înrăutățit și mai mult relațiile cu Berlinul, decât cu Moscova. Ca să nu mai vorbim de Turcia, care a fost un aliat dintre cei mai apropiați ai SUA. Au avut de suferit chiar și relațiile Americii cu Arabia Saudită. Lumea nouă dictează condiții noi”, a spus Solonnikov.

În opinia lui Orlov, președintele Trump este, în prezent, legat de mâini și de picioare, de Congresul SUA; de aceea, îi este mai simplu să introducă sancțiuni, decât să lupte cu democrații, care au lansat, împotriva lui, un proces de destituire.

”Dacă privim bugetul apărării, adoptat recent, vom observa că Trump a fost obligat să accepte cerințele Congresului de a include, în acest pachet, punctele ce vizează sancțiunile împotriva Rusiei și a proiectului Nord Stream-2. Poate că Trump ar fi dorit să semneze, cu Rusia, documente avantajoase pentru ambele țări; dar, ținând cont de ceea ce se întâmplă, acum, pe scena poltiticii interne din SUA, ele fie vor fi frânate, fie vor fi completate cu acele puncte care le vor face, practic, lipsite de sens”, a apreciat expertul.

În privința ieșirii din criză a relațiilor ruso-americane, experții sunt de acord că, în mare parte, totul depinde de SUA, dar și de contextul politic din Statele Unite, n de anul viitor.

Alegerile vor decide soarta relațiilor

În opinia lui Solonnikov, rezultatele alegerilor vor decide calea pe care se vor înscrie, în următorii ani, relațiile Statelor Unite cu Rusia. ”Dacă nu se va întâmpla nimic ucigător, Donald Trump ar trebui să învingă și, astfel, să continue politica începută. În SUA nu există, practic, nici un politician pro-rus. Pentru toți, Rusia este dușman și amenințare. Victoria democraților nu va face decât să înrăutățească, mai degrabă, relațiile cu Rusia”, a apreciat analistul.

Vladimir Orlov consideră, la rândul său, că, dacă la următoarele alegeri victoria va fi de partea democraților, americanii vor putea angaja un dialog constructiv cu Rusia. ”Dar, poate că Trump va învinge în alegeri, iar acum, în cadrul procesului de destiuire, își va rezolva treburile cu Congresul. Atunci, va avea mâinile dezlegate și se va putea întoarce la aceste negocieri”, a arătat analistul.

În încheiere, Serghei Markov, a estimat că totul este în mâinile americanilor și că numai ei au puterea de a pune capăt războiului pe care ei l-au declanșat cu Rusia. ”SUA trebuie să înceteze agresiunea. Inițiatorul acestui război sunt Statele Unite. Pentru a-i pune capăt, fie trebuie să capituleze Rusia, ceea ce, în principiu, este imposibil, fie SUA trebuie să înceteze să o mai atace”, a îndemnat politologul.

Totuși, experții au evitat să prognozeze un scenariu al evoluției evenimentelor din relațiile ruso-americane, arătând că situația din politica internă a SUA este mult prea imprevizibilă pentru a trage concluzii pripite.

owner

Recent Posts

Regizorul italian Giancarlo del Monaco a primit cetățenia rusă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…

14 ore ago

Bulgaria a refuzat să semneze cu Ucraina acordul privind garanții de securitate

Bulgaria nu va semna cu Ucraina acordul de cooperare în domeniul securității și se va…

14 ore ago

Confiscarea activelor Rusiei: Scholz a criticat propunerea lui Duda

Cancelarul german Olaf Scholz a reacționat dur la ideea președintelui Poloniei, Andrzej Duda, da confiscare…

22 de ore ago

Până în aprilie, străinii vor putea plăti gazul din Rusia nu numai la Gazprombank

Președintele Vladimir Putin a permis cumpărătorilor străini de gaz rusesc să plătească în ruble pentru…

22 de ore ago

Tancurile școlii occidentale

Ilia KRAMNIK, cercetător la Centrul pentru studii de planificare strategică al IMEMO ”E.Primakov” al Academiei…

23 de ore ago

Washingtonul a descoperit că exporturile de gaze în Europa sunt o amenințare

Creșterea livrărilor de gaz lichefiat în Uniunea Europeană ar putea avea un impact negativ asupra…

2 zile ago

This website uses cookies.