Hot News
Putin va deschide circulația feroviară pe Podul Crimeii
23/12
Șeful NATO vrea să-l întâlnească, personal, pe Putin
23/12

Zaharova a contestat declarația MAE polonez

Foto: TASS

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova (în imagine), nu a fost de acord cu opiniile colegilor ei polonezi privind cel de-al Doilea Război Mondial. Comentând declarația președintelui rus, Vladimir Putin, MAE polonez a vorbit despre o denaturare a imaginii reale a trecutului, de către autoritățile ruse, afirmând, totodată, că spusele președintelui subminează activitatea comună a experților celor două state, relatează ”Kommersant”.

”Reprezentanții Varșoviei sunt, de fapt, cei care au subminat, ani la rând, atât munca experților, cât și relațiile bilaterale. Retorica agresivă, demolarea monumentelor dedicate luptătorilor împotriva fascismului, rolul deplorabil în adoptarea, de către UE, a sancțiunilor antirusești – sunt cea mai bună dovadă în acest sens”, a spus Zaharova.

La conferința de presă din 19 decembrie, Putin a spus că URSS a fost printre ultimele țări europene care au semnat un tratat de neagresiune cu Germania. El a amintit, de asemenea, de situația ”complotului de la München” (acordul de la München a fost semnat de către Marea Britanie, Franța, Germania și Italia, în septembrie 1938 – n. r.) și de participarea Poloniei la dezmembrarea Cehoslovaciei. ”Lăsată singură, URSS a fost nevoită să accepte realitatea creată de statele occidentale, cu propriile lor mâini. Împărțirea Cehoslovaciei – care a urmat – a fost crudă și cinică; a fost, de fapt, un jaf și, există toate motivele, să se afirme, că acel complot de la München a servit drept moment de cotitură în istorie, după care, al doilea Război Mondial a devenit inevitabil”, a spus, la întâlnirea cu presa, președintele Putin.

După cum se știe, pactul de neagresiune cu Germania a fost semnat la 23 august 1939. Conținutul documentului nu contrazicea normele dreptului internațional și de practică contractuală a statelor, adoptată pentru astfel de reglementări. Concomitent cu acordul, a fost semnat și un protocol secret suplimentar, care conținea delimitarea sferelor de interes ale Uniunii Sovietice și ale Germaniei. În zona de influență a URSS au fost incluse o parte din statele baltice, Belarusia de Vest, Ucraina de Vest și Basarabia. Prin urmare, granița europeană a URSS a fost împinsă, mult, spre vest.

Potrivit istoricilor militari profesioniști, pactul a permis Uniunii Sovietice să ia o pauză, în vederea pregătirii de război – pentru a-și consolida industria militară și a crește efectivele Armatei Roșii. Și, în perioada inițială a celui de-al Doilea Război Mondial, trupele germane au fost nevoite să înainteze de la granițele mult mai îndepărtate. Datorită acestui fapt, URSS a reușit să evacueze, la timp, numeroase întreprinderi industriale, către est și, de asemenea, să mobilizeze multe divizii, care au oprit armatele Wehrmacht-ului în apropiere de Moscova și Leningrad.

În plus, experții subliniază că pactul de neagresiune sovieto-german a împiedicat războiul Japoniei împotriva URSS, întrucât Tokyo a fost nemulțumit de decizia Berlinului aliat de a semna acest pact, fără a ține cont de opiniile părții japoneze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979867