Pușkov a comentat protestele de la Minsk
10/12Putin a răspuns la decizia WADA
10/12La ce au ajuns Putin și Zelenski la Paris
După mai multe ore de discuții, liderii Rusiei, Ucrainei, Franței și Germaniei au subliniat, luni seară, la Paris, că nu există alternativă la Acordurile de la Minsk, dar, potrivit Gazeta.ru, nu au trecut și la pași concreți. Cu toate acestea, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski au putut, pentru prima dată, să analizeze personal problemele acumulate și să pună lucrurile în mișcare, spre o reglementare a relațiilor dintre Moscova și Kiev.
Deschizând conferința de presă de la finalul summitului în ”formatul Normadia”, președintele Franței, Emmanuel Macron, gazda întâlnirii la nivel înalt, a declarat că fie și numai dezbaterea problemelor cumulate reprezintă o reușită. Nu s-au spus prea multe chestiuni concrete, iar liderii – după cum a afirmat, pe culoarele reuniunii la vârf, un responsabil din delegația ucraineană – ”s-au înțeles că continue, pentru a se ajunge la înțelegeri”.
Comunicatul de presă dat publicității la finalul negocierilor constată, totuși, că, în linii generale, părțile au convenit că Acordurile de la Minsk rămân fundamentul pe baza căruia își va continua activitatea ”formatul Normandia”.
În plus, documentul final consemnează că se va proceda la o separare a forțelor, în alte trei noi puncte, pe linia de contact. Termenul de realizare – până la sfârșitul lunii martie 2020. Totuși, nu au existat specificații în această chestiune. Până în prezent, separarea forțelor s-a efectuat în satele Luganskaia, Zolotoe și Petrovskoe. Interesant este și faptul că problema separării forțelor și a mijloacelor, pe toată linia de contact din Donbass, nu a putut fi convenită. Cauza o constituie, potrivit informațiilor ”Kommersant”, poziția Kievului, ai cărui reprezentanți au declarat că Ucraina nu poate asigura retragerea militarilor ei.
De asemenea, liderii ”formatului Normandia” (Rusia, Ucraina, Franța și Germania, n.r.) au declarat că susțin îndeplinirea, în totalitate, a regimului de încetare a focului, până la sfârșitul anului. De menționat, în acest sens, că președintele Ucrainei a recunoscut cinstit că nu știe cum să controleze această chestiune.
”Problema încetării focului. Cinstit, nu știu, deocamdată, cum să controlez această situație. Pentru că, în decursul acestor 5 ani și jumătate – 6 ani, toți au convenit o încetare a focului, de vreo 20 de ori . Și, de 20 de ori, încetarea focului a fost încălcată. Iar, noi am stabilit că vom da dovadă, cu adevărat, de cea mai mare seriozitate în această problemă”, a spus Zelenski.
La aceeași conferință de presă finală, președintele Vladimir Putin a arătat că modalitatea de restabilire, de către Kiev, a controlului asupra graniței cu Rusia, este înscrisă în Acordurile de la Minsk și nu trebuie modificată. ”În privința graniței. Într-adevăr, poziția noastră nu coincide, aici, cu cea exprimată de către Vladimir Zelenski. Poziția noastră este ușor de înțeles. Suntem pentru îndeplinirea Acordurilor de la Minsk. Luați-le și citiți ce scrie acolo. Scrie că Ucraina va începe să instituie controlul asupra acestui teritoriu, pe acest segment al frontierei, a doua zi după alegeri. Așa scrie acolo. Și că, acest proces se va încheia, definitiv, după realizarea în întregime a tuturor procedurilor politice”, a spus liderul de la Kremlin.
Mai există, încă, multe alte chestiuni nerezolvate la summitul de la Paris. Printre altele, nu a fost clarificată soarta alegerilor din Donbass, care ar trebui să se desfășoare în toamna anului 2020. De asemenea, nu a fost soluționată chestiunea privind acordarea unui statut special pentru această regiune. Toate subiectele rămase în suspans vor fi prelucrate la nivelul Ministerelor de Externe ale celor patru state ale ”formatului normand”, după care, vor fi prezentate mecanisme concrete de realizare, pe mai departe, a Acordurilor de la Minsk.
Următorul summit normand ar urma să aibă loc peste patru luni, la Berlin. Atunci, părțile vor trece la o dezbatere detaliată a pașilor care trebuie făcuți, pentru instaurarea păcii în Donbass. Iar, una dintre principalele teme va fi cea a alegerilor locale. Zelenski insistă că alegerile ar trebui să se deruleze numai pe baza prevederilor legislației ucrainene, dar și conform standardelor OSCE.
De asemenea, pe parcursul negocierilor a fost subliniată, din nou, necesitatea ”retragerii tuturor formațiunilor și a tehnicii militare străine”. În acest plan, notează Gazeta.ru., Zelenski continuă retorica predecesorului său, Petro Poroșenko, legată de presupusa prezență a militarilor ruși pe teritoriul Donbass-ului. Deși, chiar în timpul mandatului lui Poreșenko, numeroși oficiali au recunoscut că prezența forțelor armate ale Rusiei nu va putea fi dovedită. Moscova respinge, la rândul ei, aceste acuzații.
Pe de altă parte, comunicatul final, convenit la Paris, recomandă includerea ”formulei Steinmeier” (document care stabilește ordinea în care trebuie duse la îndeplinire unele dintre punctele Acordurilor de la Minsk, n.r.) în legislația Ucrainei, ceea ce, pentru Zelenski, ar putea însemna o lungă confruntare cu opoziția, care se teme că acordarea unui statut special pentru Donbass va declanșa, practic, procesul de federalizare și de fragmentare a statului. Dar, liderii ”formatului Normandia” au insistat ca toate aspectele legislative ale acestui statut, pentru anumite zone din regiunile Donețk și Lugansk, să fie convenite.