La Muzeul Ermitaj, din Sankt-Petersburg, a avut loc vernisajul expoziției pictorului român, Adrian Ghenie, care va fi deschisă până la 2 februarie. Expoziția conține 12 lucrări, inclusiv tablourile pe care artistul le-a creat din amintirile despre picturile vazute de el în copilărie, când a aflat, pentru prima dată, de celebrul muzeu din Sankt-Petersburg. Despre expoziția ”celui mai solicitat și scump pictor din Europa”, a relatat postul TV ”Sankt-Petersburg”.
– Acest tânăr simpatic este artistul român Adrian Ghenie, se spune în emisiunea dedicată lui. Are 42 de ani, iar lucrările sale se află, deja, în cele mai bune colecții din lume – la Centrul Pompidou, la muzeul Stedeleyke din Amsterdam și la Muzeul de Artă Modernă din San Francisco. Ghenie, cu maniera sa expresivă, exuberantă și “jocurile” sale cu clasicii, s-a născut la un momentul potrivit, când totul în artă a devenit “post-post și meta-meta”. Iată, una dintre cele mai scumpe opere ale sale – ”Fals Rothko”. Sau, o fantezie pe tema lui Van Gogh – “Floarea-soarelui, în 1937” care a triumfat la Sotheby’s – un motiv cunoscut, cu ecourile amenințătoare ale persecuțiilor naziste îndreptate împotriva a așa-numitei “arte degenerative”.
Ghenie a fost, deja, poreclit “vedeta licitațiilor”. În fiecare sezon, prețurile pentru lucrările sale doboară recordurile. În timp ce criticii de artă compară stilul lui pictural cu Francis Bacon sau Gerhard Richter, artistul creează noi capodopere.
Când era copil, Adrian Ghenie a primit cadou un album cu lucrări ale pictorilor olandezi, care se află în colectia Ermitajului. Acest album a fost sursa sa de inspirație pentru multă vreme, tânărul artist reproducând, pas cu pas, ca exercițiu, cele mai importante lucrări din galeria muzeului din Sankt-Petersburg.
– Picturile prezentate la expoziție sunt o compilație de impresii din copilăria sa și din acele momente când a putut, în sfârșit, să se plimbe prin sălile Ermitajului, mulți ani mai târziu, spune istoricul de artă Anastasia Veialko. Creând tabloul său ”Ferma”, Ghenie s-a inspirat din tabloul omonim al maestrul olandez din secolul al XVII-lea, Paulus Potter, cunoscut lui, încă din copilărie. O altă lucrare – “Vânătorul” amintește de “Vânătorul cu câini pe fundalul peisajului” al pictorului flamand Jan Wildens. Maestrul i-a dedicat acest tablou artistului francez Henri Rousseau, care îl captivează și îl inspiră. Acest tablou, din nou, este o compilație a mai multor picturi ale lui Rousseau, inclusiv cele aflate la Ermitaj. În 2018, Adrian Ghenie a avut o expoziție chiar la Paris, care se numea ”În jungla Parisului”. Ea era complet dedicată lui Henri Rousseau.
Artistul român confecționează fiecare dintre picturile sale sub formă de colaj – din fragmente de fotografii și reproduceri de tablouri. El folosește trăsături de penel expresive, texturi brute și experimentează constant cu stratul de vopsea. După ce aproape a abandonat penelul, lucrează cu o mastichina și o spatulă, se spune în prezentarea postului TV ”Sankt-Petersburg”.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.