Hot News
Autostrada Moscova – Kazan poate fi extinsă până la Vladivostok
25/11
Sancțiuni americane împotriva Nord Stream-2. Ce spun senatorii ruși
25/11

Statele BRICS reduc sfera de influență a dolarului

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

Statele cu o dezvoltare economică emergentă și un imens potențial economic numite, cam într-o doară, în 2001, de un analist de la Goldman Sachs BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), se instituționalizează tot mai ambițios și mai consistent într-un front comun împotriva protecționismului și pentru liber schimb. Presa internațională amintește că, la cea de a XI-a reuniune la nivel înalt a sa, desfășurată recent în Brazilia, Grupul BRICS reprezenta, prin statele componente, 40 la sută din populația lumii și aproape un sfert din PIB-ul mondial, într-un context în care, sublinia președintele Putin la summit, statele din BRICS “sunt conștiente că situația economiei mondiale rămâne instabilă și complexă”. În ultimii zece ani, explicita un text al Kremlinului, statele din BRICS au obținut rezultate concrete și au câștigat o reputație notorie ca asociere. Mecanismele de coordonare stabilite în cadrul Grupului au făcut posibilă o cooperare eficientă în termeni de politică, securitate, comerț și cultură”.

Anul acesta, summitul a abordat cu precădere problema creării unei criptomonede comune, prin care se intenționează reducerea dependenței lor față de sistemul de transfer internațional actual (numit SWIFT), creat de SUA. Mai concret, spunea patronul fondurilor suverane ruse RDIF, Kirill Dmitriev, astfel se vor face pași înainte pentru reducerea hegemoniei dolarului în reglementările de comerț exterior în devize, tendință prin care s-a diminuat în ultimii ani prezența dolarului în schimburile din cadrul Grupului, de la 92 la 50 la sută. În paralel, trei dintre cei cinci membri ai Grupului (Rusia, China și India), proiectează, în propriile capitale, alternative la sistemul SWIFT.

Într-un bilanț al SWIFT premergător reuniunii din Brazilia, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, evidenția eforturile președinției în exercițiu a Grupului, Brazilia, de “a face serioase progrese la nivelul pilonilor definitorii de cooperare: politic, economic și umanitar”. Șeful diplomației ruse atrăgea atenția că “o amenințare serioasă pentru creșterea economică globală o reprezintă practicile de competiție incorecte ca sancțiunile economice, războaiele comerciale și abuzul flagrant al statutului dolarului US asupra rezervelor de devize ale lumii”. Rusia, ca și celelalte state din BRICS, continua el, resping dictatul și presiunea, șantajul și amenințările, ca și recurgerea la forță în absența unor decizii ale Consiliului de Securitate al ONU. Pentru curmarea unor asemenea practici negative, BRICS propune un dialog purtat în respect mutual, menit să se finalizeze într-un consens care să ia în considerație interesele tuturor actorilor din relațiile interstatale.

Întrucât Rusia va deține, în 2020, președinția rotativă a Grupului BRICS, ministrul Lavrov a schițat câteva din proiectele pentru Grup avute în vedere: intensificarea cooperării economice și financiare între statele participante, o interacțiune industrială eficientă și o cooperare practică în dezvoltarea și implementarea cooperării în domeniile noilor energii, telecomunicațiilor și înaltelor tehnologii. Se intenționează, de asemenea, “o coordonare întărită a politicilor externe ale statelor membre ale Grupului în forurile multilaterale, în primul rând la ONU”.

În Brazilia, rezumă mesajul reuniunii publicația vest-europeană “Geo-confluences”, “statele din BRICS au reafirmat importanța liberului schimb și a multilateralismului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2937257