Hot News
Statele BRICS reduc sfera de influență a dolarului
25/11
Papa de la Roma i-a trimis o telegramă de salut lui Putin
26/11

Sancțiuni americane împotriva Nord Stream-2. Ce spun senatorii ruși

Foto: RIA Novosti

Senatorii ruși au comentat intențiile Statelor Unite de a include sancțiunile împotriva gazoductului Nord Stream-2 în bugetul apărării pentru 2020. Astfel de măsuri nu au capacitatea de a stopa darea în funcțiune a noii conducte de transport a gazelor naturale, a declarat Serghei Țehov, membru al Comisiei pentru afaceri internaționale din Consiliul Federației, informează ”Rossiiskaia Gazeta”.

În schimb, aceste acțiuni ale administrației de la Washington vor antrena consolidarea relațiilor dintre participanții la proiectul energetic împotriva cărora sunt îndreptate preconizatele sancțiuni, a apreciat senatorul.

În opinia lui, gazoductul Nord Stream-2 va fi finalizat și va începe să furnizeze gaze în țările Uniunii Europene, conform planificării.

”Cu toate acestea, Statele Unite nu pot accepta ideea că America a pierdut, deja, rolul de hegemon și că nu toate dorințele ei pot fi realizate”, a estimat politicianul rus.

În opinia senatorului, o asemenea presiune, exercitată de către Statele Unite asupra aliaților lor din Uniunea Europeană și asupra Rusiei, va determina companiile împotriva cărora sunt îndreptate sancțiunile să găsească noi oportunități, pentru realizarea unor proiecte comune.

La rândul său, senatorul Andrei Klimov a estimat că, procedând ca atare, Statele Unite încearcă să fragilizeze nu numai Rusia, dar și Uniunea Europeană, în calitatea acesteia de concurent economic. Senatorul este de părere că în capitalele europene s-a înțeles faptul că, de fapt, noile sancțiuni americane nu vizează Moscova.

Pe de altă parte, docentul Facultății de politologie a Universității de Finanțe, Ghevorg Mirzaian, a catalogat intenția SUA drept absurdă.
Potrivit afirmațiilor sale, în etapa actuală, planul Congresului nu are sens, pentru că toate companiile implicate au alocat deja bani, pentru construirea gazoductului, care se află, de altfel, în faza de finalizare. Totuși, a comentat analistul, sub o formă sau alta, articolul de buget va apărea, la un moment dat, pentru că SUA doresc să demonstreze că ”fac ceva” pentru a pune bețe în roate gazoductului. ”Unul dintre militarii americani va avea norocul să pună mâna pe aceste fonduri”, a continuat expertul.
Aceste luări de poziție vin în contextul în care șeful

Comisiei pentru afaceri externe din Senatul SUA, James Risch, a recunoscut că posibilitățile de a influența companiile care realizează Nord Stream-2 se împuținează. Cu toate acestea, SUA nu renunță la intenția de a obliga companiile-partenere la proiect să renunțe la participarea lor. În discursul său, politicianul american a trecut la amenințări directe, avertizând țările occidentale care iau parte la acest proiect inițiat de Gazprom și menit să furnizez gaze naturale direct Germaniei, prin conducta construită prin apele Mării Baltice, că ”vor plăti scump”, precizează ”Rossiiskaia Gazeta”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2938653