Hot News
La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
File de istorie: 1944. Eliberarea regiunilor din vestul și nord-vestul României (XII). La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
11/11
Noii bătrâni
12/11

Rusia nu se retrage din Acordul ”Cer deschis”

Foto: wikipedia.org

Rusia nu se va retrage din Acordul ”Cer deschis”, dacă Statele Unite vor face un astfel de pas, a declarat viceministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Riabkov. Potrivit spuselor sale, Moscova nu este pe deplin convinsă că Washingtonul intenționează să se retragă din acord. Totuși, Kremlinul este gata să analizeze diferite variante de acțiune ca răspuns la un eventual demers al SUA, scrie ”Rossiiskaia Gazeta”.

Rusia consideră Acordul ”Cer deschis” un element important, capabil să stabilieze numeroase procese. ”Sunt diferite variante de acțiune, dar nu putem să procedăm, pur și simplu, identic. Riabkov și-a exprimat speranța că SUA vor rămâne în continuare parte a acestui acord.
Mai mulți experți consultați de cotidianul ”Izvestia” au arătat că odată cu eventuala retragere a SUA, acordul în sine nu se destramă, având în vedere că, pe lângă americani, mai sunt 33 de participanți. Întrebarea principială va fi, în acest caz, ce vor face aliații europeni ai Washingtonului.

Directorul Departamentului MAE rus pe probleme privind neproliferarea și controlul armelor, Vladimir Ermakov, declara recent că Rusia are pregătite măsuri de răspuns în cazul retragerii SUA din acordul în discuție. Diplomatul a apreciat, de asemenea, că decizia Washingtonului de a se retrage din oricare dintre înțelegerile obligatorii pentru americani reprezintă o lovitură dată securității internaționale. Potrivit precizărilor sale, colegii americani au început să se ocupe de această chestiune încă de la sfârșitul anilor 1990, motiv pentru care declarația privind retragerea SUA din acord nu a fost pentru Rusia o mare surpriză.

Acordul ”Cer deschis” a fost semnat în 1992 pe platforma OSCE. Până în prezent, la document au aderat 34 de state. Documentul prevede mecanisme de control al armelor și posibilitatea pentru țările participante de a survola teritoriul unei țări de către altă țară semnatară. La sfârșitul lunii octombrie, s-a anunțat că președintele Donald Trump a semnat un document care confirmă intențiile Washingtonului de a se retrage din acord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979674