Aderarea Ucrainei la NATO. Alianța va ignora părerea Rusiei
01/11Tânărul Vladimir Putin, caracterizat de KGB
01/11Nord Stream-2. Cu o întârziere de doi ani, danezii au spus DA
După aproape doi ani și jumătate, Danemarca – ultima dintre toate țările implicate în proiect – a emis aprobarea definitivă pentru construirea în apele ei teritoriale a gazoductului Nord Stream-2, spulberând, astfel, toate îndoielile legate de viitorul acestui proiect, scrie agenția TASS.
Imediat, operatorul Nord Stream 22 AG a anunțat că, în cel mai scurt timp, intenționează să demareze lucrările pregătitoare și montarea conductelor în apele daneze. Având în vedere că autoritățile de la Copenhaga au aprobat cel mai scurt traseu (dintre cele două propuse de Nord Stream-2) – la sud-est de Insula Bornholm, lucrările se vor finaliza, așa cum s-a planificat, spre sfârșitul anului. În opinia șefului Gazprom, Aleksei Miller, pentru terminarea segmentului de gazoduct prin apele daneze, va fi nevoie de aproximativ cinci săptămâni, după obținerea aprobării.
Totodată, operatorul va reuși să execute lucrarea la termen, dar fără o rezervă de timp. Contactat de TASS, președintele Agenției pentru energie a Danemarcei, Ture Falbe-Hansen, a spus că aprobarea eliberată nu este definitivă și poate fi contestată, în decurs de patru săptămâni. Ceea ce înseamnă că societatea Nord Stream-2 nu va putea trece, imediat, la montarea conductei.
”Cred că nu vor fi probleme deosebite – legat de termenul de construire a gazoductului. Eram, deja, pregătiți și pentru varianta mai dificilă. Cu siguranță, vom termina până la 31 decembrie sau 10 ianuarie – aceste termene sunt principiale. Concomitent, va trebui finalizată prima linie Eugal pentru 31 de miliarde de metri cubi pe an; a doua – peste un an. Altfel spus, este destul de improbabil ca Nord Stream-2 să fie încărcat în totalitate anul acesta. Spre sfârșitul anului, gazoductul va începe să funcționeze, probabil, la jumătate, dacă nu vor fi restricții la Eugal, în virtutea directivei privind gazele naturale”, a comentat, pentru TASS, analistul Finam, Aleksei Kalacev.
Pe de altă parte, decizia danezilor trebuie să întărească pozițiile Rusiei în procesul de negocieri cu Ucraina – privind tranzitul de gaze spre Europa – contractul în vigoare expirând în 2019. ”Din punctul de vedere al poziției în negocierile trilaterale (inclusive și UE – n.r.), decizia Danemarcei o va consolida, pentru că Gazprom nu va mai fi atât de presat de problema volumului de gaze. Pe de altă parte, chiar și cu o capacitate maximă de încărcare a Nord Stream-2, Gazprom nu va putea renunța la tranzitul de gaze. Decizia danezilor va întări poziția Gazprom, dar nu într-atât încât să dicteze condiții la consultările trilaterale”, a adăugat expertul.
În ceea ce privește eventuala influență a deciziei daneze asupra evoluției negocierilor pentru gaze dintre Rusia și Ucraina, mulți dintre experții consultați de TASS sunt de părere că aceasta va oferi părții ruse un plus de manevrabilitate, dar nu va dezlega total mâinile Moscovei. ”În principiu, poziția Ucrainei la negocieri ar trebui să devină mai constructivă. Pe de altă parte, însă, cred că Ucraina nu este chiar independentă în aceste chestiuni și că forțele interesate în boicotarea tranzitului nu au dispărut nicăieri. De aceea, riscurile pentru tranzit rămân destul de ridicate”, a estimat vicepreședintele Fondului pentru securitate energetică, Aleksei Grivaci.
La rândul său, Aleksei Kalacev consideră că, la întâlnirea trilaterală, situația înclină spre varianta propusă de Gazprom și anume prelungirea contractului în vigoare cu încă un an. ”Explic de ce: varianta noului contract de 60 de miliarde de metri cubi pe an plus cele 30 de miliarde propuse de comisarul european Maros Sefcovici este de neacceptat pentru Gazprom și nu va fi luată în discuție. Varianta Gazpromului care a propus, la pachet – păstrarea tranzitului, achiziția directă de gaze de către Ucraina și reducerea la zero a tuturor disputelor – nu este clară și nu este acceptată de Ucraina. Cred că Gazprom a înțeles că această formulă nu convine Ucrainei, pentru că totul se reduce la nevoia de a trage de timp, până când vor intra în funcțiune noile gazoducte, până când va deveni clar care este nivelul lor de încărcare. Pentru aceasta, este nevoie de aproximativ un an. De aceea, eu tind să cred că, spre Anul Nou, UE va insista și Ucraina va accepta să prelungească totul cu un an, după care vom mai vedea”, a spus analistul.
În opinia lui, UE, oricum, va rămâne cu pârghii de presiune asupra Gazprom, din cauza directivei gazelor. ”De aceea, decizia va fi, mai degrabă, una temporară, iar, mai departe, totul va depinde de cât de mult vor fi încărcate gazoductele”, a concluzionat expertul.