Hot News
Secretul trenurilor tematice din metroul moscovit
21/10
La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
File de istorie: 1944. Eliberarea regiunilor din vestul și nord-vestul României (IX). La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
21/10

Israelul s-a speriat de Rusia, ca nou stăpân în Orientul Mijlociu

Foto> Reuters

Recent anunțata retragere a militarilor americani din nordul Siriei, de către președintele Statelor Unite, Donald Trump, a consolidat statutul Rusiei ca forță militară dominantă, participantă activ la conflictul din Orientul Mijlociu, scrie The Times of Israel.

Autorul articolului arată că numeroși oficiali din Israel sunt îngrijorați, după ce SUA au părăsit regiunea. În opinia lor, decizia lui Trump poate insufla curaj dușmanilor Israelului din Iran, Libia, Siria și din Fâșia Gaza. În plus, partea israeliană consideră că Moscova poate folosi rachete clasa ”sol-aer” împotriva avioanelor israeliene, care atacă pozițiile Iranului din Siria. Se apreciază că acest lucru ar pune capăt campaniei Israelului, chemată să împiedice Teheranul să-și întărească pozițiile la granița israeliană.

În același timp, alții văd în noul rol conducător al Rusiei o oportunitate de a preveni escaladarea conflictului dintre Israel și Iran. Specialiștii intervievați, de către publicația menționată mai sus, consideră că, pentru a analiza consecințele acestei noi balanțe de forțe, pentru Ierusalim, trebuie să înțelegem, înainte de toate, de ce Moscova este interesată de Orientul Mijlociu. Se menționează că, în această chestiune, părerile multor specialiști diferă. Printre versiunile cele mai probabile se numără dorința de a face, din nou, Rusia o mare putere, reducerea influenței SUA, folosirea ”jocurilor din Orientul Mijlociu” în conflictul cu Ucraina, testarea armelor realizate în ultimii ani, susținerea președintelui Siriei, Bashar al Assad, pentru a demonstra, astfel, că Rusia nu își abandonează aliații, lupta împotriva jihadiștilor în Siria, nu în Caucaz.

Fostul ambasador al Israelului în Statele Unite, Michael Oren, a arătat că Ierusalimul trebuie să se împace cu ideea că balanța de forțe în Orientul Mijlociu s-a schimbat. El a declarat că, în același timp, partea israeliană nu poate să joace aparența că Rusia îi va deveni aliat, dar nici nu trebuie să fie dușmanul ei. ”Putem ajunge la un modus vivendi cu ei”, a subliniat el.

Publicația Lenta.ru amintește că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat, la 9 octombrie, declanșarea, în Siria, a operațiunii armate ”Sursa de pace”, menită să lupte împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, interzis în Turcia, ca fiind grupare teroristă) și a grupării Statul Islamic (ISIS, interzis în Rusia).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979756