Hot News
La Riad nu s-a discutat despre crearea unei structuri de securitate din Golful Persic
16/10
Un program bogat și impresionant
16/10

Kosaciov: Sancțiunile, instrument al politicii interne a SUA

Foto: RIA Novosti

Foto: RIA Novosti

Introducerea de către ministerul american al Finanțelor de sancțiuni împotriva a trei miniștrii turci și a două ministere confirmă odată pentru totdeauna ceea ce mulți din această lume bănuiau deja: sancțiunile reprezintă un instrument al politicii interne a Statelor Unite, nu al politicii externe. Ele nu își ating scopul nominal declarat (crede oare cineva cu adevărat că președintele Erdogan va pune capăt intervenției din Siria din cauza sancțiunilor? Și că Iranul va înceta programul nuclear? Sau că Rusia va renunța la doi subiecți federali /se au în vedere Crimeea și Sevastopol – n.r./?), dar rezolvă, într-un fel sau altul, problemele pe care le are Trump cu opozanții lui politici, scrie președintele Comisiei senatoriale pentru afaceri internaționale, Konstantin Kosaciov (în imagine), pe pagina sa de Facebook.

Astfel, speakerul Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, consideră că Trump i-a trădat pe kurzi și a dat Turciei ”undă verde” pentru desfășurarea operațiunii. Iar incidentul cu tirurile lansate de artileria turcă asupra unor militari americani în împrejurimile orașului Kobani nu a făcut decât să toarne gaz peste foc.

Trump s-a trezit în Zugzwang (situație întâlnită în șah și alte jocuri în care un jucător este pus în dezavantaj de a face mutarea primul, n.r.) și trebuia să reacționeze nu atât sub presiunea acțiunilor turcilor, cât a congressmanilor – ceea ce a și făcut, reacționând în regimul deja obișnuit al sancțiunilor, declarând, totodată, cu fermitate că nu vor mai exista acțiuni armate: ”Oamenii chiar cred că trebuie să ne războim cu Turcia, țară membră NATO?”, a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter. ”Kurzii și Turcia se bat de mulți ani. Poate că cineva va dori să participe și să lupte de partea unora sau altora. Să-i fie de bine!”.

Cu totul altceva este că nu atât sancțiunile, cât poziția majorității aliaților Turciei din NATO ar putea, firește, influența într-o oarecare măsură comportamentul Ankarei, care nu și-ar dori să se trezească într-o totală izolare.

Poziția Rusiei a fost exprimată fără drept de apel de președintele țării, și ea vizează nu doar acțiunile Turciei pe pământ sirian: teritoriul Siriei trebuie eliberat de prezență militară străină nelegitimă, iar integritatea teritorială a Republicii Arabe Siriene trebuie restabilită în totalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2997179