Hot News
Greta Thunberg și-a schimbat profilul pe Twitter, după comentariile lui Putin
04/10
Vladimir Putin: Tentativele de descurajare a Chinei sunt dăunătoare
04/10

Ce ar însemna, pentru Rusia, un preț al petrolului de 10 dolari/baril

Foto: TASS

Ministerul rus al Finanțelor a calculat pierderile bugetare care s-ar putea înregistra, dacă prețul barilului de petrol rusesc, marca “Urals”, ar coborî la 10 dolari, relatează cotidianul ”Izvestia”, cu referire la proiectul de buget pentru perioada 2020-2022.

În cel mai pesimist dintre scenariile gândite de către experții instituției, prețul petrolului marca “Urals” coboară la 10 dolari/baril și rămâne la acest nivel timp de 10 ani.

În aceste condiții, bugetul ar pierde, în primul an, circa 5% din Produsul Intern Brut. Dacă, în următorul deceniu, petrolul nu se scumpește, visteria statului nu ar încasa venituri egale cu 70% din PIB – conform calculelor Ministerului rus al Finanțelor, preluate de ”Izvestia”.

Cu toate acestea, scenariul cu un preț al petrolului de 10 dolari/baril este foarte puțin probabil. Dintre toate variantele de evoluție brutală a situației, aceasta este cel mai radicală, a comentat Aleksandra Suslina, analist în cadrul Grupului de expertiză economică.

”Să calculezi pierderile în caz de apocalipsă este, mai degrabă, o problemă pur tehnică. Pe baza unor indicatori extrem de mici, este mai ușor să evaluezi gradul de sensibilitate a economiei la salturi mai blânde pe principalele piețe”, a explicat experta.

Publicația RBK amintește că prognoza de bază a Ministerului Dezvoltării Economice presupune că, în 2020, prețurile la petrolul marca “Urals” vor scădea până la 57 de dolari/baril și la 53 de dolari până în 2024. Prognoza conservatoare a fost construită pe o cădere a prețului la țițeiul “Urals” până la 42,5 dolari/baril în 2020 și pe o creștere a acestuia până la 45,9 dolari, până în 2024.

În trimestrul trei al acestui an, petrolul marca “Brent”, de referință pe piața europeană, a afișat cea mai puternică depreciere din 2019 – 8,7%. Experții pun această cădere pe seama temerilor legate de agravarea războiului comercial dintre China și Statele Unite. În același timp, în luna septembrie a existat o creștere a prețurilor la petrol, ascensiune care a început după atacurile cu drona împotriva unor unități petroliere ale companiei Saudi Aramco.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979653