Camera reprezentanților a Parlamentului olandez intenționează să demareze o minuțioasă investigație legată de rolul jucat de către Ucraina în prăbușirea cursei aeriene MH17, în Donbass, în anul 2014, informează agenția RIA Novosti, citând publicația nos.nl.
Deputații au cerut Guvernului, în mod special, să lămurească de ce autoritățile ucrainene nu au închis spațiul aerian deasupra
regiunii. Inițiativa a fost susținută de opt fracțiuni parlamentare.
În schimb, ministrul olandez al Afacerilor Externe, Stef Blok, a declarat că nu vede ”motive juridice” pentru o asemenea anchetă. Potrivit spuselor sale, dificultatea constă în faptul că, pentru a clarifica lucrurile, este nevoie nu numai de ”colaborare din partea Ucrainei, dar și a Rusiei”. Cu toate acestea, șeful diplomației olandeze nu a respins propunerea parlamentarilor.
Comentând informația, șeful comisiei pentru afaceri internaționale din Duma de Stat, Leonid Sluțki, a calificat propunerea deputaților olandezi drept ”vocea rațiunii”. ”În toată povestea cu prăbușirea MH17, în sfârșit, a răsunat o voce a rațiunii: deputații olandezi au cerut să fie analizat rolul Ucrainei în catastrofa aeriană a Boeingului malaezian. În cazul unei anchete obiective, concluziile privind implicarea Rusiei se vor risipi în vânt”, a scris Sluțki pe contul său de Twitter.
Un avion Boeing 777 (aparținând operatorului de transport aerian din Malaezia), care efectua o cursă din Amsterdam la Kuala-Lumpur, s-a prăbușit la 17 iulie 2014, lângă Donețk, în estul Ucrainei. La bord se aflau 298 de persoane. Nu au existat supraviețuitori. Majoritatea victimelor au fost cetățeni olandezi. În pofida intenselor operațiuni militare din zonă, Kievul nu a închis spațiul aerian de deasupra Donbassului, pentru cursele de pasageri internaționale. Pentru elucidarea cauzelor care au provocat catastrofa, a fost creată o Comisie mixtă de anchetă, formată din reprezentanți ai Austriei, Belgiei, Malaeziei, Olandei și Ucrainei, menționează, la rândul ei, agenția TASS.
Vasili KAȘIN, doctor în științe politice, director al Centrului de Studii Europene și Internaționale Complexe…
Principalele companii aeriene din UE reduc numărul de zboruri spre China pentru că sunt nevoite…
În timpul primului mandat prezidențial, una dintre cele mai îndrăgite îndeletniciri ale lui Donald Trump…
Apariția rachetei balistice cu rază medie de acțiune ”Oreșnik” va minimiza necesitatea folosirii armei nucleare,…
Înainte de lovitura de stat din 2014, militari occidentali și ucraineni au participat, alături de…
Bashar Al-Assad și familia lui au primit azil politic în Rusia. După ce Damascul a…
This website uses cookies.