Hot News
Bernie Ecclestone: Am avea nevoie de mai mulți Putini
02/10
Ce riscă SUA, subestimând Rusia – explică un fost strateg al Pentagonului
03/10

Gazoductul Nord Stream-2 ar putea urma alt traseu

Aleksandr Novak, viceministru rus/ Foto: TASS

Până în momentul actual, gazoductul Nord Stream-2 a fost construit în proporție de 83%, a anunțat ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak (în imagine), în cadrul forumului internațional ”Săptămâna energetică a Rusiei”, a transmis corespondentul cotidianului ziarului ”Rossiiskaia Gazeta”, participant la acest eveniment.

Oficialul rus a precizat că Moscova încă mai așteaptă aprobarea danezilor, pentru continuarea traseului urmat de conducta de transport a gazelor naturale prin apele teritoriale ale Danemarcei. ”Fără îndoială, există multe alte variante, dacă nu va veni această aprobare. Pur și simplu, proiectul va fi ceva mai scump și va cere mai mult timp pentru ducerea la bun sfârșit”, a spus Novak, citat de RBK.

În context, Novak a adăugat că partea rusă observă o rezistență și o concurență puternică din partea Statelor Unite, pe piața europeană. În opinia lui, toate acestea sunt inclusiv de natură geopolitică, aspect care nu are darul de a conferi procesului un caracter de piață. Dar, a continuat ministrul, Rusia este pregătită să concureze cu alți furnizori – dacă vorbim despre o concurență liberă.

Întârzierea în realizarea gazoductului Nord Stream-2 reprezintă o temă geopolitică, a subscris președintele consiliului director al Gazprom, Viktor Zubkov, potrivit căruia SUA intenționează să înlocuiască livrările de gaze, în Europa, cu propriile gaze naturale lichefiate.

”Rossiiskaia Gazeta” amintește că lungimea totală a celor două linii ale gazoductului Nord Stream-2 ar urma să atingă 2500 de kilometri, la o capacitate de transport de până la 55 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. La proiect participă compania rusă Gazprom și alte cinci companii europene – Shell, OMV, Uniper, Ungie și Wintershall, fiecare cu o cotă de finanțare de 10% din costul total de 9,5 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2991744