Hot News
Ce cred rușii despre calitatea învățământului superior
28/09
Lavrov către Pompeo: Rusia vrea dialog cu SUA
28/09

Telefonul secret al președintelui Vladimir Putin

Foto: RIA Novosti

Pentru convorbirile purtate în afara biroului său, președintele Rusiei, Vladimir Putin, folosește alt aparat, care nu este un telefon mobil obișnuit, ci unul special – mai gros și prevăzut cu câteva nivele de securitate, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului ”Moskovski Komsomoleț” (MK), o sursă bine informată de la Kremlin.

În general, de convorbirile telefonice ale președintelui răspunde Serviciul pentru comunicații și informații speciale, instituție care face parte din Serviciul Federal de Protecție și Pază (FSO). Practic, singurul lucru concret care se știe despre această structură este că în fruntea ei se află generalul Vladimir Belanovski.

– În general, tot ceea ce are legătură cu discuțiile telefonice ale șefului statului este secret. Există convorbiri private și convorbiri oficiale.
Ultimele se desfășoară cu respectarea strictă a protocolului. Președintele unei țări nu poate, pur și simplu, să ridice receptorul și să-l sune pe Vladimir Putin, formând un număr oarecare, subliniază sursa, a cărei identitate nu a fost dezvăluită de cotidian.

– Pentru că există un protocol, spune sursa. Conform acestuia, inițiatorul unei convorbiri (nu persoana în sine, ci reprezentanții săi) adresează o propunere (nu direct adresantului, ci reprezentanților acestuia). Totul se face pe canale diplomatice speciale, cum e și firesc. În propunere se indică ora și tema discuției. Dacă cealaltă parte este de acord, convorbirea are loc. Dacă nu, inițiatorului i se transmite, politicos, ceva de genul ”pentru convenirea convorbirii este nevoie de timp”.

– Să spunem că ambele părți vor să stea de vorbă. Cât de repede se poate realiza?

– Imediat.

– Și, dacă președintele nu este în birou, iar un telefon fix este departe?

– Nici o problemă. În mașină, el are o adevărată centrală telefonică. În plus, ofițerii care răspund de protecția lui sunt echipați cu dispozitive speciale de comunicare.

– Reiese cam așa – i se aduce un telefon mobil, iar la capătul celălalt al firului așteaptă, deja, cineva?

– Cam așa ceva. Telefonul nu este unul simplu, e ceva mai gros decât cele folosite de noi. Sunt prevăzute câteva nivele de securitate, inclusiv împotriva deturnării semnalului și a interceptărilor. Eventualitatea ca o convorbire oficială, purtată de către doi șefi de stat, să fie captată este egală cu zero. În general, comunicațiile speciale ale FSO folosesc sateliții militari. Semnalul (chiar dacă este prins de cineva) este cifrat, cu utilizarea unor programe secrete. Pentru descifrare este nevoie de ani. Este răspunsul la întrebarea de ce nici una dintre convorbirile telefonice ale lui Putin nu a fost nici interceptată, nici făcută publică de către serviciile străine.

– Convorbirile președintelui cu colegii străini se fac prin intermediul translatorilor?

– Obligatoriu cu translator. Chiar dacă ambii președinți stăpânesc, la perfecție, o limbă comună. Este un moment înscris în protocol.

– În cazul unei neânțelegeri, întotdeauna se poate spune că este vorba de specificul traducerii?

– Foarte bine punctat.

– Translatorul trebuie să fie lângă președinte? Și cum se face traducerea? Își dau unul altuia receptorul?

– Translatorul este mereu pe fir (și se poate afla în biroul lui de la MAE, spre exemplu). În plus, tot acolo pot fi tehnicieni, care au grijă de calitatea sunetului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3005093