În septembrie, Rusia deține președinția Consiliului de Securitate al ONU, ceea ce, după cum s-a constatat, oferă avantaje nu doar politice, dar și logistice. Deși reprezentanțele permanente ale țărilor sunt amplasate, la New York, dincolo de perimetrul clădirii care adăpostește sediul Organizației Națiunilor Unite, președintele are un mic birou chiar lângă sala Consiliului de Securitate. Aici, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili NEBENZIA (în imagine), a acordat un interviu în exclusivitate agenției TASS, în care a vorbit despre așteptările de la săptămâna de nivel înalt a Adunării Generale a ONU, despre relațiile cu colegii din Consiliul de Securitate, dar și despre impresiile sale despre New York.
– Săptămâna de nivel înalt este o perioadă tensionată la ONU. Jurnaliștii au emoții, dar dumneavoastră?
Vasili Nebenzia: – Răspunsul este scurt: Nu.
– Asta pentru că, în general, nu aveți emoții niciodată?
Vasili Nebenzia: – Mă străduiesc. Firește, nu există oameni care să nu aibă niciodată emoții, dar eu sunt sigur de delegația noastră. Vine ministrul de Externe, Serghei Lavrov, iar prezența lui nu ne dă niciodată emoții. Delegația este pregătită pentru Adunarea Generală. Deci, nu văd motive de neliniște.
– Puteți prezenta, să spunem, trei teme cheie, cele mai importante pentru Rusia, la această Adunare Generală?
Vasili Nebenzia: – Avem prioritățile noastre. Problema dezarmării – spre exemplu, inițiativa noastră vizând neamplasarea, primii, de armament în spațiul cosmic. Securitatea internațională informațională – recent, a avut loc prima sesiune a grupului de lucru, în componență deschisă, pe această temă. Decizia înființării lui a fost adoptată, la ultima sesiune a Adunării Generale, nu fără efort – a existat opoziție. Dar, acum, toate țările, inclusiv cele care s-au opus acestei inițiative, au intrat în hora dezbaterilor. Este vorba despre munca noastră de a nu permite falsificarea istoriei și revizuirea rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial. Mai ales că, anul viitor, organizația va împlini 75 de ani, iar ONU este ”copilul” creat la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
– Faptul că Rusia deține președinția în Consiliul de Securitate îi oferă oportunitatea de a stabili temele care vor fi dezbătute la nivel ministerial. După ce principiu a fost făcută alegerea?
Vasili Nebenzia: – Temele de dezbatere, pe durata săptămânii la nivel înalt, nu au fost alese la întâmplare. Ședința dedicată colaborării în lupta împotriva terorismului, împreună cu organizațiile regionale – ȘOS (Organizația pentru Cooperare de la Shanghai), CSI și ODKB (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, din spațiul post-sovietic – n.r.) – va fi utilă și importantă. Pentru că aportul acestora în prevenirea terorismului în spațiul eurasiatic este deosebit de mare. A doua temă – pacea și securitatea în Africa. Problemele Africii ocupă un loc major, dacă nu chiar dominant, pe ordinea de zi a Consiliului de Securitate. Conflictele din Africa reprezintă un pericol pentru întreaga lume. Această ședință am pregătit-o împreună cu colegii noștri, cu troica africană din Consiliul de Securitate (Republica Sud-africană, Côte d’Ivoire și Guineea Ecuatorială).
– Poate, cea mai fierbinte temă a momentului – situația legată de atacurile asupra structurilor petroliere din Arabia Saudită. Ar putea fi convocată, în această săptămână specială, o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate pe această temă?
Vasili Nebenzia: – Nimic nu este exclus. Membrii Consiliului de Securitate, ca de altfel, toți membrii ONU, au mereu posibilitatea de a veni cu inițiativa convocării unei ședințe de urgență a Consiliului de Securitate, pe o temă sau alta. Dacă va fi sau nu, nu am de unde să știu. Sper că nu se va întâmpla nimic extraordinar, care să ne oblige să convocăm o astfel de ședință. Dacă faceți aluzie la situația din Golful Persic și la cea privind Iranul, fără îndoială, această temă va figura și în discursurile multor țări membre și va fi analizată în cele mai diferite formate și configurații.
– Mai sunt șanse pentru realizarea inițiativei președintelui Franței, privind organizarea unor negocieri între SUA și Iran?
Vasili Nebenzia: – Greu de anticipat. Noi răspundem pentru noi, nu pentru alții. Totul este foarte posibil sau, poate, nu. Rusia susține ideea menținerii Tratatului de la Viena, privind dosarul iranian. Susținem orice inițiative raționale, menite să refacă echilibrul în acordul nuclear, distrus după retragerea unilaterală a Statelor Unite și introducerea unei noi serii de sancțiuni ilegale împotriva Iranului.
Susținem orice inițiative raționale chemate să restabilească echilibrul în acordul nuclear, inclusiv propunerea președintelui Franței, Emmanuel Macron. Vreau să subliniez că noi nu am renunțat, nici o clipă, să lucrăm împreună cu ceilalți participanți la Tratatul de la Viena, pentru a găsi soluții general valabile la problemele existente și să acționăm pentru îndeplinirea lor. Tema nucleară iraniană va fi, desigur, dezbătută pe durata săptămânii la nivel înalt.
– Dar, despre Siria? Ce părere aveți despre trimisul special al Secretarului general al ONU, Geir Otto Pedersen, care, de mai bine de o jumătate de an, conduce eforturile ONU în această direcție?
Vasili Nebenzia: – Este greu să spun ce părere am despre Geir Otto Pedersen. Nu este o tânără care să-mi placă. Își face treaba, noi susținem ceea ce face el. Este interesat de crearea unui Comitet constituțional sirian, dar nu depinde totul de el, pe acest plan. El se străduiește din toată inima să finalizeze acest proces.
– În ultimele luni, Consiliul de Securitate s-a înnoit considerabil. S-au schimbat reprezentanții speciali ai Chinei, Franței și, cu doar o săptămână în urmă, a sosit noul reprezentant permanent al SUA, Kelly Kraft. Cum vă simțiți în noua companie?
Vasili Nebenzia: – Mă simt foarte confortabil în noua configurație. Toți oamenii nou-veniți sunt niște profesioniști. Unii, precum chinezul și francezul, au mai lucrat la ONU – știu foarte bine unde au venit și ce vor face. Din câte știu, nici Kelly Kraft nu este o străină pentru New York. Ea spune că îi știe pe mulți de aici, inclusiv pe predecesorul meu, Vitali Ivanovici Ciurkin.
Dar, la întrebarea ”ce am cu Kraft”, răspunsul este, deocamdată, prematur. A venit la mine în vizită, din politețe și ne-am intersectat la unele evenimente. Afișează disponibilitate pentru o colaborare constructivă, la fel ca mine. Întotdeauna am spus că suntem pregătiți pentru o colaborare constructivă cu partea americană și este adevărat. Dar, pentru concluzii, este încă devreme, întrucât Kraft e numai de vreo săptămână pe aici. Vine regulat la ședințele Consiliului de Securitate, spunea că dorește să se pună rapid la curent cu treburile, iar această dorință eu am salutat-o. Vom urmări, în timp, dar contactul a fost deja stabilit. Se pare că este un om bun, care vrea să normalizeze relațiile profesionale și personale.
– Ce părere aveți despre evoluția relațiilor cu SUA?
Vasili Nebenzia: – Pentru îmbunătățirea colaborării cu SUA, pe platforma ONU, este nevoie, înainte de toate, de o îmbunătățire calitativă a relațiilor noastre bilaterale. Cum sunt ele acum, știți foarte bine. În pofida tuturor dificultăților cunoscute, sperăm, totuși, că rațiunea va triumfa. Pentru a evita haosul – unde nu există nici un fel de reguli, restricții și legi – trebuie început, în cel mai scurt timp, un dialog serios, pe fond și fără ambiguități. În special, prin reluarea dialogului plenar, privind asigurarea stabilității strategice.
– Cât de principală este, în general, personalitatea reprezentantului permanent?
Vasili Nebenzia: – Desigur, personalitatea omului are influență asupra stilului de muncă, dar, principial, nu se schimbă nimic. La ONU, delegațiile apără pozițiile țărilor lor, pe baza instrucțiunilor pe care le primesc de la centru. Firește, fiecare își lasă propria amprentă, în funcție de, cum se spune, fenotipul său. De aceasta depinde modul în care își promovează linia în Consiliul de Securitate. Nu am motive să mă plâng nici de precedenții reprezentanți permanenți, nici de cei care au revenit. Am găsit rapid un limbaj comun, comunicăm bine și cu folos.
– Pe cei care ajung la New York, ce i-ați sfătui să viziteze, dacă au câteva ore libere? În general, vă place New-Yorkul?
Vasili Nebenzia: – Pentru mine, New Yorkul nu este un oraș străin; am petrecut aici mulți ani (Vasili Nebenzia a lucrat, din 1996 până în 2000, în funcția de consilier, apoi de consilier principal al reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, n.r.) și veneam aici des.
New York nu este acel oraș pe care ești pregătit să-l îndrăgești de la prima vedere, iar eu nu îi cred pe cei care susțin așa ceva. Dar, când ajungi să trăiești aici, începi să înțelegi că, într-adevăr, este un oraș măreț, că aici ai ce să faci și ce să vezi. Altceva e că, acum, am mult mai puțin timp pentru asta. Celor care ajung la New York, pentru prima dată și au timp puțin, le recomand să vadă Muzeul Metropolitan de Artă. Este unul dintre muzeele care îmi plac cel mai mult și unul dintre cele mai bune muzee ale lumii.
Pentru Forțele Armate ale Ucrainei, prima săptămână a anului a fost cea mai proastă perioadă…
Rușii și străinii au efectuat un număr record de deplasări turistice prin Federația Rusă: 80…
Ministerul rus al Apărării a anunțat pierderile înregistrate de armata Ucrainei din momentul invadării Regiunii…
Ideile lui Trump privind achiziționarea de teritorii exprimă un gând pe înțelesul tuturor: suveranitatea statului…
Partidul slovac Hlas-SD pune la îndoială necesitatea de a continua să susțină primirea Ucrainei în…
Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, i-a spus clar șefului regimului de…
This website uses cookies.