Hot News
Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, despre așteptările de la săptămâna de nivel înalt a Adunării Generale
24/09
FSB: SUA, implicate în transferul luptătorilor ISIS în Afganistan
24/09

Un general american s-a plâns de acțiunile Rusiei în Marea Neagră

Pilotul avionului militar rus supraveghează nava americană care participă la exercițiile țărilor NATO, See Breeze-2019/ Foto: Serviciul de Presă al Ministerului Apărării rus

Acțiunile Rusiei, care îngreunează derularea exercițiilor militare angajate în Marea Neagră de țările NATO și Ucraina, trezesc îngrijorarea Statelor Unite și a aliaților lor, a declarat, într-un interviu acordat publicației ucrainene Segodnia, comandantul trupelor de infanterie ale SUA din Europa, generalul Ben Hodges, relatează RBK.

Potrivit spuselor sale, când țările NATO anunță zonele unde vor avea loc noi manevre, flota rusă blochează accesul către acele ape. ”Când anunțăm locurile de desfășurare a aplicațiilor noastre, ei le închid, pur și simplu. Este o formă a blocadei temporare a orașului Odessa. Nu este întâmplător. De aceea, România și aliații noștri sunt atât de îngrijorați”, s-a plâns generalul american.

Hodges nu a exclus nici eventualitatea ca Rusia să blocheze, pe viitor, anumite zone ale Mării Negre, pentru a asigura securitatea infrastructurii sale, precum gazoductele. ”Fără îndoială, este un scenariu posibil. Am participat la discuții, unde a fost analizat scenariul blocării, de către Rusia, a portului Klaipeda din Lituania, din cauza pericolului pentru gazoductul Nord Stream. De aceea, sunt absolut convins că toți gânditorii strategici deștepți vor analiza, la modul cel mai serios, aceste scenarii, iar noi trebuie să fim pregătiți pentru ele”, a explicat el.

În iulie, comandamentul Marinei Militare a Ucrainei a acuzat nava rusă ”Smetlivîi” că a pătruns în zona interzisă, unde avea loc exercițiul comun Sea Breeze – 2019 al țărilor NATO. Flota din Marea Neagră a Rusiei a dezmințit informația, declarând că nava urmărea acțiunile forțelor NATO, în conformitate cu normele de drept internațional.

Într-o reacție la declarația generalului american despre pericolul pe care Rusia l-ar reprezenta, pentru NATO, în Marea Neagră, vicepreședintele Comisiei senatoriale pentru afaceri internaționale, Vladimir Djabarov, a apreciat că principalul lor scop rezidă în majorarea cheltuielilor pentru industria de apărare.

”Problema este una singură: cu orice preț, să obții o majorare a bugetelor pentru apărare, apelând la comunitatea mondială… Sunt chichițe obișnuite, iar militarii mereu fac așa în Occident, când au nevoie de mai mulți bani la apărare, când au nevoie să-și crească rezervele”, a explicat senatorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2937241