Categories: CulturăRusia de azi

Moscova a declarat război desenelor de pe pereți

Greu de crezut că, de acum înainte, operele deteriorate ale artiștilor stradali vor putea fi remediate. Capitala Rusiei a declarat un adevărat război street art-ului – desenele de pe fațadele imobilelor, îndrăgite de milioane de moscoviți, vor dispărea unul după altul. Vor fi vopsite chiar și clădirile care au reușit să devină simboluri ale străzilor pe care se află.

Pe strada Baumanskaia, pe peretele exterior al casei de la numărul 33, trona portretul regizorului Konstantin Stanislavski, un inovator în arta teatrală și actoricească. Surprizător, dar lucrarea, care data din 2013, a fost catalogată drept graffiti ilegal. Acum, în locul ei sunt niște pete albe.

”Treci pe stradă – aceleași magazine, farmacii – te saturi, la un moment dat. Chiar și de flori, la fiecare pas. Aceasta, însă, era o frumusețe. Era frumos”, a regretat Maria, o trecătoare oarecare intervievată de către jurnaliștii postului de televiziune Ren.tv, într-un reportaj pe această temă.

Autorii materialului menționează că, mai nou, de arta stradală – devenită parte a tabloului urban – nu se mai ocupă Departamentul de cultură al Primăriei, ci Administrația locativă și urbană (JKK), ai cărei angajați lucrează în stil Banksy (un faimos pictor stradal englez – n.r.) – învăluiți în întunericul nopții, ei vopsesc graffiti-urile de pe clădirile orașului. Așa s-a pierdut un desen abstract, făcut acum șapte ani, pe strada Ghiliarovski; sau, ”Mesajul” – făcut de către un pictor australian, în 2014 – de pe strada Rojdestvenka…

”Noi, pictorii, suntem acum pedepsiți pentru nerespectarea unor reguli care nici nu existau când au fost realizate lucrările. Eu aș putea înțelege, dacă aceste norme se aplică la adresa celor care, abia acum, se gândesc să deseneze. Dar, să distrugi ceea ce există… este destul de straniu”, a comentat artistul australian.

Conform noilor reguli, fiecare desen trebuie prezentat la JKK, unde, timp de o lună, este analizat cu alte șase departamente, inclusiv departamentul de patrimoniu și prefectura. În cazul unui verdict pozitiv, desenul poate fi schițat pe clădire, strict din 1 aprilie până la 1 noiembrie, în termenul stabilit. Varianta finală a lucrării mai are nevoie de aprobarea comisiei de recepție.

Cei de la JKK nu au fost în stare să explice cum vor funcționa noile reguli. Scrisoarea oficială arată că vor fi permise numai desenele care prezintă personalități de renume, evenimente istorice, științifice, sportive și artistice. Atunci, de ce l-au distrus pe Stanislavski? Mai mult, potrivit noilor reguli, artiștii au la dispoziție 180 de zile pentru a legaliza un tablou existent deja, dar autorii lucrărilor distruse nici măcar nu sunt înștiințați.

În această nișă se poate pune o lumânare/ Foto:Foto: serge-elephant/livejournal.com

Marea întrebare este ce se va întâmpla cu graffiti-urile care au devenit parte a orașului. Ce decizie se va lua, spre exemplu, cu peretele transformat într-un adevărat loc de pelerinaj ai admiratorilor lui Andrei Tarkovski (regizor, actor, scenarist și scriitor rus), inclusiv turiști străini. Scena din ”Nostalgia”, penultimul film al regizorului: actorul Oleg Iankovski ținând o lumânare aprinsă în mână (în foto). Lumânările ard aici tot timpul.

 

 

owner

Recent Posts

Răspunsul nostru nu este pentru Chamberlain*

Reprezentanta oficială a MAE rus, Maria ZAHAROVA și consilierul principal al departamentului de informație și…

12 ore ago

Putin: Plan de acțiuni în cazul în care Occidentul aprobă atacuri asupra Rusiei

Rusia demonstrează Occidentului care se gândește cum să ajute mai departe Ucraina, că este pregătită…

21 de ore ago

Minus unu, minus doi….

Deci, prin decret special al președintelui Ucrainei, a fost demis din funcția sa de comandant…

21 de ore ago

Volodin: Acțiunile Parlamentului European duc la un război nuclear global

Apelul adresat de Parlamentul European țărilor UE de a permite Kievului să atace teritoriul Federației…

23 de ore ago

Putin: Trebuie acoperit întreg necesarul de drone al armatei

Rusia trebuie să acopere la capacitate maximă necesarul de aparate de zbor fără pilot al…

24 de ore ago

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

2 zile ago

This website uses cookies.