Hot News
Pentagonul: NATO a pierdut supremația asupra Rusiei
20/09
La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
File de istorie: 1944, de la Operațiunea Iași-Chișinău, la frăția de arme sovieto-română (II). La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
20/09

Moscova a declarat război desenelor de pe pereți

Foto: serge-elephant/livejournal.com

Greu de crezut că, de acum înainte, operele deteriorate ale artiștilor stradali vor putea fi remediate. Capitala Rusiei a declarat un adevărat război street art-ului – desenele de pe fațadele imobilelor, îndrăgite de milioane de moscoviți, vor dispărea unul după altul. Vor fi vopsite chiar și clădirile care au reușit să devină simboluri ale străzilor pe care se află.

Pe strada Baumanskaia, pe peretele exterior al casei de la numărul 33, trona portretul regizorului Konstantin Stanislavski, un inovator în arta teatrală și actoricească. Surprizător, dar lucrarea, care data din 2013, a fost catalogată drept graffiti ilegal. Acum, în locul ei sunt niște pete albe.

”Treci pe stradă – aceleași magazine, farmacii – te saturi, la un moment dat. Chiar și de flori, la fiecare pas. Aceasta, însă, era o frumusețe. Era frumos”, a regretat Maria, o trecătoare oarecare intervievată de către jurnaliștii postului de televiziune Ren.tv, într-un reportaj pe această temă.

Autorii materialului menționează că, mai nou, de arta stradală – devenită parte a tabloului urban – nu se mai ocupă Departamentul de cultură al Primăriei, ci Administrația locativă și urbană (JKK), ai cărei angajați lucrează în stil Banksy (un faimos pictor stradal englez – n.r.) – învăluiți în întunericul nopții, ei vopsesc graffiti-urile de pe clădirile orașului. Așa s-a pierdut un desen abstract, făcut acum șapte ani, pe strada Ghiliarovski; sau, ”Mesajul” – făcut de către un pictor australian, în 2014 – de pe strada Rojdestvenka…

”Noi, pictorii, suntem acum pedepsiți pentru nerespectarea unor reguli care nici nu existau când au fost realizate lucrările. Eu aș putea înțelege, dacă aceste norme se aplică la adresa celor care, abia acum, se gândesc să deseneze. Dar, să distrugi ceea ce există… este destul de straniu”, a comentat artistul australian.

Conform noilor reguli, fiecare desen trebuie prezentat la JKK, unde, timp de o lună, este analizat cu alte șase departamente, inclusiv departamentul de patrimoniu și prefectura. În cazul unui verdict pozitiv, desenul poate fi schițat pe clădire, strict din 1 aprilie până la 1 noiembrie, în termenul stabilit. Varianta finală a lucrării mai are nevoie de aprobarea comisiei de recepție.

Cei de la JKK nu au fost în stare să explice cum vor funcționa noile reguli. Scrisoarea oficială arată că vor fi permise numai desenele care prezintă personalități de renume, evenimente istorice, științifice, sportive și artistice. Atunci, de ce l-au distrus pe Stanislavski? Mai mult, potrivit noilor reguli, artiștii au la dispoziție 180 de zile pentru a legaliza un tablou existent deja, dar autorii lucrărilor distruse nici măcar nu sunt înștiințați.

În această nișă se poate pune o lumânare/ Foto:Foto: serge-elephant/livejournal.com

Marea întrebare este ce se va întâmpla cu graffiti-urile care au devenit parte a orașului. Ce decizie se va lua, spre exemplu, cu peretele transformat într-un adevărat loc de pelerinaj ai admiratorilor lui Andrei Tarkovski (regizor, actor, scenarist și scriitor rus), inclusiv turiști străini. Scena din ”Nostalgia”, penultimul film al regizorului: actorul Oleg Iankovski ținând o lumânare aprinsă în mână (în foto). Lumânările ard aici tot timpul.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2998092