Hot News
La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
File de istorie: 1944, de la Operațiunea Iași-Chișinău, la frăția de arme sovieto-română (II). La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
20/09
Ministerul rus al Apărării a răspuns la amenințările unui general american
21/09

Lavrov: SUA vor să bage zâzanie între Rusia și China

Foto: TASS

Washingtonul exercită presiuni asupra acelor state care «nu joacă după ”regulile” impuse de el și îndrăznesc să facă o alegere ”incorectă”, în favoarea colaborării cu ”adversarii” Americii», scrie ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei LAVROV (în foto), în articolul ”Lumea la răscruce și sistemul de relații internaționale al viitorului”, publicat în revista ”Rusia în politica globală”, cu prilejul deschiderii celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Articolul a fost postat pe site-ul oficial al MAE rus.

«În sfera economicului, au devenit ”regulă” – barierele protecționiste, pârghiile sancțiunilor, folosirea abuzivă a statutului dolarului ca principal instrument de tranzacționare, asigurarea unor avantaje concurențiale prin alte metode decât cele specifice economiei de piață, aplicarea extrateritorială a legislației naționale a SUA, inclusiv în privința aliaților apropiați», a subliniat șeful diplomației de la Moscova.

”În același timp, colegii noștri americani se străduiesc, din răsputeri, să-i mobilizeze pe aproape toți partenerii lor externi întru descurajarea Rusiei și a Chinei. În același timp, ei nu își ascund dorința de a băga zâzanie între Moscova și Beijing, de a destrăma și distruge asociațiile multinaționale și structurile regionale de integrare din Eurasia și zona Asia-Pacific, care se dezvoltă în afara controlului american”.

”Și, ce avem ca rezultat al unui asemenea comportament american? În politică – destabilizarea fundamentului de drept internațional, creșterea instabilității și nesiguranței, fragmentarea haotică a spațiului global, adâncirea neîncrederii între participanții la viața internațională”, a atras atenția ministrul rus.

”În sfera securității – estomparea liniei dintre metodele non-forță și cele de forță, pentru obținerea obiectivelor de politică externă, militarizarea relațiilor internaționale, creșterea rolului armei nucleare în documentele doctrinare ale SUA, coborârea pragului privind posibilitatea utilizării ei, apariția unor noi focare de conflicte armate, menținerea amenințării teroriste globale, militarizarea spațiului cibernetic”, a continuat Serghei Lavrov, în articolul său.

Potrivit aprecierilor sale, în economia mondială se observă o ”creștere a volatilității, o înăsprire a luptei pentru piețe, pentru resursele energetice și pentru traseele transportului lor, războaie comerciale, destabilizarea sistemului comercial multilateral”. ”Mai trebuie adăugată explozia proceselor migraționiste, adâncirea urii interetnice și interconfesionale”, a constatat ministrul. «Oare ne trebuie o astfel de ordine mondială bazată pe ”reguli”?» – se întreabă, retoric, Serghei Lavrov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940199