Hot News
File de istorie: Planificarea militară antebelică, ce spun documentele declasificate (I)
13/09
Evgheni Satanovski a explicat afirmațiile lui Netanyahu despre întâlnirea cu Putin
14/09

Aleksei Arbatov: Care ar putea fi cauza izbucnirii unui război nuclear?

Testul instalației termonucleare/ CC0 / National Nuclear Security Administration / Nevada Site Office / Foto de arhivă

Cel mai posibil scenariu al izbucnirii unui război nuclear între Statele Unite și Rusia ar putea fi reacția la o alarmă falsă sau escaladarea unui conflict local, crede academicianul Aleksei Arbatov, șeful Centrului de securitate internațională a Institutului IMEMO, din cadrul Academiei de Știință a Rusiei.

Anterior, vice-ministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a afirmat că, din punct de vedere al stabilității strategice, situația continuă să se agraveze, existând riscul izbucnirii unui război nuclear, chiar dacă părțile nu intenționează să îl declanșeze.

În opinia expertului, tocmai un conflict nuclear nepremeditat este cel mai probabil, pentru că nici una dintre părți nu pornește un război nuclear în speranța de a învinge; ambele țări știu că un astfel de război nu poate fi câștigat. ”Un atac premeditat – fie al Rusiei împotriva Statelor Unite, fie al Statelor Unite împotriva Rusiei – reprezintă un scenariu foarte puțin probabil. Trebuie să ne facem griji pentru altceva”, a spus Arbatov.

Defecțiune tehnică

Specialistul a indicat că prima variantă a evoluției evenimentelor, care ar putea conduce la izbucnirea unui război nuclear, sunt problemele de ordin tehnic. ”În primul rând, un conflict nuclear ar putea izbucni din cauza unei defecțiuni tehnice a sistemelor de avertizare a atacurilor cu rachete. Periodic, ele lansează alarme false, iar dacă, în condiții de criză, la o astfel de alarmă, una sau alta dintre părți va reacționa în mod brutal, atunci, ar putea începe un război nuclear”, a explicat Arbatov. O alarmă falsă s-ar putea declanșa fie din cauza unei defecțiuni de natură tehnică, fie din cauza unei provocări lansate de către teroriștii nucleari, a adăugat el.

Escaladarea

Al doilea scenariu posibil vizează degenerarea unui conflict local într-unul global, este de părere academicianul. ”Un conflict armat poate izbucni oriunde: în Marea Neagră, în Marea Baltică, în Nord, în Țările Baltice, în Ucraina – unde s-ar ciocni forțele noastre armate. Iar partea care va începe să piardă ar putea decide să folosească, limitat, armament nuclear pentru a opri conflictul, pentru a efectua așa-numita dezescaladare. În replică, însă, la această acțiune, cealaltă parte ar putea recurge, la rândul ei, la arma nucleară și, astfel, pe scara escaladării, se va ajunge la un schimb de atacuri: pentru început, la nivel tactic, apoi, la rază medie de acțiune, după care, la nivel strategic”, a afirmat Arbatov.

Potrivit estimărilor expertului, riscurile sunt acum amplificate de încetarea tratatului INF și de perspectiva desfășurării sistemelor cu rază medie de acțiune. Arbatov a explicat că, pentru Rusia, sistemele americane cu rază medie de acțiune din Europa și din Asia vor avea un caracter strategic, iar, ca răspuns la folosirea oricăruia dintre ele, Moscova va riposta nu doar în oglindă, dar și la nivel strategic, ceea ce va atrage după sine un răspuns din partea SUA, la nivel strategic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2978771