După abundența de nume ale compozitorilor și interpreților ruși (atât instrumentiști, cât și vocaliști), prezenți la actuala ediție a Festivalului Internațional ”George Enescu”, se poate spune că acesta este și o sărbătoare a culturii muzicale a Rusiei. Și, este foarte firesc: ilustrul compozitor și interpret român, George Enescu, a fost un mare prieten al muzicii și al muzicienilor din Rusia și, apoi, din Uniunea Sovietică…
Dintre participanții ruși ai Festivalului, numărul unu, incontestabil, aparține renumitei Orchestre Simfonice Academice de Stat „Evgeny Svetlanov”, care va concerta la 11 și la 12 septembrie, de la ora 19:30, pe scena din Sala Palatului.
În programul primului spectacol, din 11 septembrie, figurează: A.Retinski – cu ”De Profundis”, Dmitri Șostakovici – cu Concertul №2 pentru pian și orchestră și George Enescu – cu Simfonia №2, iar în programul concertului din 12 septembrie figurează George Enescu – cu ”Pastorale Fantasie”, Erich Wolfgang Korngold – cu Concertul pentru vioară și orchestră și Piotr Ilici Ceaikovski – cu Simfonia „Manfred”. Primul concert este condus de către dirijorul Vladimir Iurovski, iar cel de-al doilea – de către Gabriel Bebeșelia.
Despre istoria acestei orchestre merită să fie spuse câteva cuvinte. Primul concert al acesteia a avut loc la 5 octombrie 1936, la Sala Marea a Consevatorului din Moscova. De-a lungul anilor, colectivul a fost condus de către muzicieni proeminenți, precum Aleksandr Gauk (1936–1941), Natan Rahlin (1941–1945), Konstantin Ivanov (1946–1965) și Evgheni Svetlanov (1965–2000). În 2005, Orchestrei i-a fost atribuit numele lui Evgheni Svetlanov. Mai târziu, ansamblul a fost condus de către Vasili Sinaiski și Mark Gorenstein. În anul 2011, postul de director artistic a fost ocupat de către Vladimir Iurovski, un dirijor cu renume mondial, care colaborează cu cele mai mari orchestre simfonice și de operă.
Dacă ne uităm la afișul Festivalului ”George Enescu”, vom vedea și alte nume celebre ale moștenitorilor lui Sviatoslav Richter, David Oistrah sau Fiodor Șaliapin.
Pianistul Denis Mațuiev evoluează împreună cu Orchestra Simfonică din Londra, colegul lui, Evgheni Kisin – împreună cu Orchestra Națională a Franței, iar pianistul Denis Kojuhin – cu Orchestra Filarmonicii Regale din Liège. Violoniștii Serghei Krîlov și Vadim Repin concertează, primul – cu Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino), iar al doilea – cu Orchestra Filarmonică din Sankt-Petersburg. Violoncelistul Aleksandr Kniazev are un concert solo, iar soprana Hibla Gerzmava cântă în compania Orchestrei și Corului Maggio Musicale Fiorentino, în timp ce basul Pavel Kudinov – în compania Orchestrei Armonia Atenea.
Dirijorii ruși Vladimir Iurovski și Vasili Petrenko au venit, la București, în fruntea Orchestrei Radiodifuziunii din Berlin și, respectiv, a Orchestrei Filarmonicii din Oslo, iar dirijorul și violonistul Iuri Vengherov, împreună cu Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo, înterpretează Cantata pentru vioară și orchestră de George Enescu. Colegul lui, dirijorul Teatrului Bolșoi din Moscova, Tugan Sohiev, a venit în România pentru a conduce Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam…
Nu mai puțin bogat sunt reprezentați, pe afișul Festivalului, compozitorii ruși, precum: Piotr Ceaikovski, Modest Musorgski, Rimski-Korsakov, Serghei Rahmaninov, Serghei Prokofiev, Dmitri Șostakovici… Simfoniile, concertele și alte opere ale lor sunt interpretate de Orchestrele Filarmonice din Berlin, Oslo, Monte Carlo, Amsterdam, Londra, Franța, Liège, Dresda și București.
Printre participanții de seamă se poate menționa și Orchestra Filarmonică din Sankt-Petersburg, sub conducerea dirijorului Vasili Sinaiski (în repertoriu fiind incluse operele lui Mahler și Beethoven, Poemul ”Isis” – de G.Enescu și Concertul №1 pentru vioară și orchestră – de Dmitri Șostakovici), ale cărei spectacole sunt programate pentru 18 și 19 septembrie.
”Vești din Rusia”
Premierul Georgiei, Irakli Kobahidze, a explicat că toate dificultățile pe care le traversează țara sa…
Începând cu 1 ianuarie 2025, compania Gazprom va opri livrările de gaze în Republica Moldova…
Premierul Slovaciei, Robert Fico, a declarat, ca răspuns la grosolănia lui Volodimir Zelenski, că el…
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat, prin decret, Strategia de Combatere a Extremismului în Federația…
Dacă se va lua vreodată o astfel de decizie, desfăşurarea în Ucraina a unor trupe…
În viitorul apropiat, autoritățile Siriei nu intenționează să rezilieze acordul încheiat cu Rusia privind bazele…
This website uses cookies.