Hot News
Ambasadorul Jon Huntsman: Îmi va fi dor de Rusia
04/09
Istoricii ruși și români vor să păstreze o tradiție frumoasă
04/09

Rusiei i-au fost furate meritele din cel de-al Doilea Război Mondial

Drapelul sovietic deasupra Reichstagului/ Foto de arhivă

Polonia acuză Rusia pentru absența despăgubirilor din partea Germaniei. Estonia susține că al Doilea Război Mondial s-a încheiat odată cu destrămarea URSS. Germania mulțumește doar Statelor Unite pentru victoria împotriva fascismului, în Vest și în Est. În spatele valului de minciuni istorice, rostite la manifestările dedicate împlinirii a 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, de la Varșovia, unde Rusia nu a fost invitată, special, se ascunde o strategie clară – susțin experții. Acum, ea a dobândit un sprijin nemaiîntâlnit, scrie publicația ”Vzgliad”.

Polonia, care a transformat, deja, comemorarea celor 80 de ani (care au trecut de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial) într-un ”festival” al revizuirii istoriei, a dezgropat o nouă ”vină” a Rusiei – față de Polonia. Polonezii nu primesc despăgubiri, din partea Germaniei, datorită Rusiei, a declarat ministrul Apărării Naționale, Mariusz Blaszczak.

Logica șefului de la Apărare este următoarea: țara ”nu a fost suverană în anii postbelici și nu a cerut bani Germaniei pentru că Rusia a luat această decizie”. Printre altele, la fel ca și în urmă cu 50 de ani, Germania suverană nu intenționează să plătească despăgubiri Poloniei suverane – așa cum i-a amintit, Varșoviei, nu mai departe de luna iulie, șeful MAE german, Heiko Maas.

Dar, la 1 septembrie, Germaniei nu i-au fost formulate pretenții. Dimpotrivă, președintele formal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a fost invitat la manifestările din Polonia, dedicate împlinirii a 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, altfel spus – cu ocazia împlinirii a 80 de ani de când Germania a atacat Polonia. După cum se știe, reprezentanții Rusiei – în calitate de succesoare a URSS, care a eliberat Polonia, în 1944 – nu au fost invitați.

De altfel, Varșovia nu a ascuns faptul că evenimentul nu a avut nici o legătură cu memoria și cu durerea generale, ci doar cu actuala agendă anti-rusă. Viceministrul polonez de Externe, Szyimon Szyinkowsky vel Senk, a explicat: Rusia nu a fost invitată, pentru că țările participante ”au fost selectate pe baza unui criteriu actual”, fiind invitate statele membre UE, NATO și cele din ”Parteneriatul Estic”.

”Varșovia nu a mai intrat, de mult, într-o situație atât de stupidă”, a comentat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, această declarație a oficialului polonez.

De fapt, autoritățile Poloniei s-au aflat într-o “situație stupidă” în două rânduri – și atunci când adunarea de la Varșovia a fost ignorată, în mod demonstrativ, de către principalul partener – președintele american, Donald Trump. Potrivit cotidianului britanic The Independent, Trump nu s-a deplasat în Polonia, din cauza uraganului Dorian (așa cum s-a anunțat oficial); dar, duminica a petrecut-o pe un teren de golf.
Cu toate acestea, șefii statelor europene, veniți la Varșovia, s-au folosit de amintirea tragediei comune – al Doilea Război Mondial și și-au rezolvat problemele. Președintele Germaniei, Steinmeier, spre exemplu, a adresat cuvinte de mulțumire Statelor Unite (care, în absența lui Trump, au fost reprezentate de către vicepreședintele Mike Pence). ”Armata Statelor Unite, împreună cu aliații, au ”învins național-socialismul” nu doar în Occident, ci și în Est, a spus Steinmeier, uitând, parcă, intenționat, care armată a eliberat Europa de Est și a cucerit Berlinul.

”Responsabilitatea noastră se referă și la parteneriatul transatlantic. Noi, toți cei prezenți la această aniversare, privim, cu mulțumiri, spre America”, a subliniat președintele Germaniei, care, până de curând, a condus diplomația germană.

Dar, tocmai în vorbele lui Steinmeier, despre ”parteneriatul transatlantic”, s-a aflat principalul său mesaj, a explicat, pentru ”Vzgliad”, politologul german Aleksander Rahr.

Acum, când în UE iau amploare tendințele eurosceptice, iar în SUA, Donald Trump pune la îndoială principiile democrației liberale, elita germană, cu orientarea ei euroatlantică, se simte singură, în această situație”, a arătat Rahr. ”Germania se simte ca fiind singurul stat în care aceste vechi idealuri postbelice mai au valoare”, a spus analistul german. ”Desigur, conducerea țării este nervoasă văzând cum, sub ochii ei, lumea se schimbă și încearcă, prin astfel de apeluri, să arate, încotro (în opinia ei) trebuie să se îndrepte Europa și SUA, exprimând, totodată, speranța că totul va reveni la vechiul status-quo”.

Liderul german a amintit rolul jucat de ”vechea Americă” (SUA – modelul anilor 1940/1950, în Europa occidentală), a subliniat Rarh.
Pe lângă subtextul de actualitate politică, în cuvintele liderului german a fost prezent și un subtext ideologic.

”Cuvintele lui Steinmeier reflectă un mit ideologic paneuropean: spre deosebire de URSS, America a adus, după cel de-al Doilea Război Mondial, libertate întregului Occident”, a spus politologul german.

Aceeași ”narațiune istorică” sau mit l-a transmis și președintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, când a declarat: pentru țara sa, al Doilea Război Mondial s-a încheiat numai după ce ”trupele de ocupație” ale URSS au părăsit, în 1991, teritoriul republicii. Același mesaj s-a întrezărit și în discursurile ”gazdei platformei”, președintele polonez, Andrjei Duda, făcând ca și cotidianul New York Times să atragă atenția: Duda s-a folosit de ocazie pentru a reproșa, altor lideri europeni, că nu iau în serios ”amenințarea rusă”.

Publicația americană a arătat: Duda a făcut o analogie între situația actuală din Europa și politica de pacificare (Tratatul de la München din 1938 – n.r.) care a permis partidului nazist să se ridice, în Germania. Așa că, liderul polonez a comparat, practic, Rusia cu al Treilea Reich!
”Decizia de a nu invita Rusia, la manifestări, reprezintă un eveniment care decurge din întreaga politică a Poloniei; o politică îndreptată spre întreținerea ostilității, în privința Rusiei”, a constatat, în comentariile sale pentru ”Vzgliad”, președintele comisiei senatoriale pentru politică informațională, Aleksei Pușkov.

”În schimb, a fost invitată Germania, care a atacat Polonia, a ocupat-o și, în general, nu îi vedea locul pe harta Europei. Țara noastră a plătit cu 600.000 de vieți omenești eliberarea polonezilor, a oferit Poloniei posibilitatea de a-și păstra statalitatea și nu a făcut puține, pentru Varșovia, în perioada postbelică”, a subliniat senatorul.

”Atitudinea Varșoviei demonstrează obrăznicie politică, nici mai mult, nici mai puțin”, a estimat, la rândul său, vicepreședintele comisiei pe probleme internaționale a Consiliului Federației, Andrei Klimov.

Polonia și Estonia nu sunt excepții de la regulă – acest punct de vedere este împărtășit, practic, de către toate țările ”noii Europe”, spun experții. Tendințele de revizuire a rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial (de genul că Stalin și Hitler au pornit războiul) s-au întărit, după ce, la Uniunea Europeană au aderat țările est-europene, a arătat Rahr. Politologul german a explicat: ”Acest lucru a devenit un aspect puternic al autoidentificării lor. Altfel spus, noi aparținem Occidentului și mulți ani am fost victimele agresiunii sovietice”.

Dar, ”în Europa, există două păreri total diferite, în privința evenimentelor din 1939”, a continuat Rahr. Așa cum a arătat senatorul Pușkov, la nivelul conducerii țărilor europene, retoricii anti-ruse și tentativelor de revizuire a istoriei se opune, spre exemplu, președintele Cehiei, Milos Zeman.

”Printre altele, liderul ceh a afirmat că trebuie să adresăm mulțumiri Uniunii Sovietice pentru faptul că, în Europa, nu trebuie să folosim “Heil Hitler” ca salut”, a amintit Pușkov.

Este greu de crezut că actuala poziție, a autorităților aceleiași Polonii, va rezista testului timpului, a arătat interlocutorul.
”Nimeni nu poate nega faptul că, deasupra Reichstag-ului, a fluturat drapelul sovietic și nu cel american. Nimeni nu poate nega faptul că Polonia a fost eliberată de către URSS”, a subliniat Pușkov.

Semnificativ este că, judecând după sondajul realizat în ianuarie, de către fondul polonez ”Centrul pentru studierea opiniei publice”, numai 15% dintre polonezi au o părere extrem de negativă despre Rusia, iar 28% au una pozitivă (”doar negativă – 46%, dar procentul celor care declară o atitudine negativă față de ruși… s-a redus considerabil”, constată sociologii polonezi).

Deja, rusofobia clinică își dă duhul, a arătat senatorul Klimov. ”Asistăm la agonia ei. Că este așa, o demonstrează vocile destul de înțelepte, care se fac, deja, auzite din Washington, din Paris și din alte locuri”.

De aceea, a spus interlocutorul, Moscova nu trebuie să răspundă simetric la declarațiile de genul celor făcute de către Duda, Kaljulaid sau Steinmeier – și nu trebuie alcătuite “liste negre” cu cei care nu trebuie invitați la manifestări comemorative. ”Îi compătimesc pe polonezi, dar noi nu ne vom purta ca niște nemernici. De aceea, de Ziua Victoriei, îi vom invita pe toți”, a spus vicepreședintele comisiei pe probleme internaționale a Consiliului Federației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979629