Pentagonul ”a dormit” cât timp Rusia a dezvoltat tehnologie supersonică
03/09Ambasadorul Jon Huntsman: Îmi va fi dor de Rusia
04/09Câți absolvenți de studii superioare lucrează în specialitatea lor
Peste 40% dintre persoanele care au absolvit studii superioare nu lucrează în specialitatea pentru care s-au pregătit, principalul motiv fiind nivelul scăzut de salarizare, arată un studiu realizat de compania HeadHunter.
”Dintre absolvenții de studii universitare, care caută alt loc de muncă, 41% nu lucrează în domeniul de specialitate. Cele mai multe cazuri de acest gen se întâlnesc în comerț (70%) și în cazul personalului administrativ (64%)”, se arată în comunicatul preluat de RIA Novosti.
Dintre repondenții cu studii superioare, care nu lucrează în specialitate, 54% au încercat să se angajeze pe profil, cu precădere în transporturi și în ramurile de producție, dar, ulterior, au renunțat; 45% și-au dat demisia, din cauza salariilor scăzute și, din același motiv, 37% au respins, de la bun început, ideea de a lucra în domeniul pentru care au învățat.
În același timp, fiecare al treilea repondent care își caută serviciu este, oarecum, mulțumit de studiile absolvite – este vorba, în special, de top-manageri (62%). La polul opus, se află persoanele care lucrează în domeniul creației și în mass-media, unde doar 30% se declară mulțumiți de cunoștințele dobândite în anii de studenție – procent care, în turism, este de 32%.
Numai 13% dintre participanții la chestionar, care caută un loc de muncă, nu au studii superioare și nici nu intenționează să le dobândească, pe viitor. O treime dintre aceștia sunt muncitori.
”52 la sută dintre persoanele care caută un serviciu nu au diplomă și nu și-au propus să-și continue studiile – imediat după școală, au urmat cursuri de specialitate. 38% s-au angajat imediat. 45% nutresc convingerea că o diplomă și absolvirea studiilor superioare nu garantează și un loc de muncă decent, de succes, iar alte 44% sunt de părere că a continua să înveți este pierdere de timp și că totul poate fi învățat la locul de muncă”, se precizează în studiul menționat.