În mesajul său adresat Parlamentului, în 2019, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a criticat Statele Unite pentru retragerea din Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune. În același timp, Putin a amintit că Rusia continuă să lucreze la noile proiecte de armament, despre care a vorbit în discursul din 2018.
Rusia a demarat producția de serie a sistemului hipersonic ”Avangard”, care, ar urma să fie desfășurat, încă din 2019. Racheta balistică intercontinentală ”Sarmat”, descrisă de Putin ca ”având o putere fără precedent”, se află în faza de testare, la fel ca și arma ”Peresvet”, o rachetă antiaeriană cu laser. Racheta balistică supersonică, ”Kinjal”, care a trecut cu bine testele de exploatare, a demonstrat, potrivit președintelui, caracteristicile ei unice. Racheta de croazieră cu motor nuclear, ”Burevestnik”, cu rază de acțiune nelimitată și drona-submarin cu dispozitiv de propulsie nuclear, ”Poseidon”, se află în programul de testare.
Pentagonul recunoaște că SUA rămân atât în urma Rusiei, cât și a Chinei, în elaborarea de arme supersonice. Mai mult, SUA fac primii pași în privința proiectării sistemelor de apărare împotriva unor astfel de arme. Ceea ce nu înseamnă că SUA nu dispun de programe pentru arma supersonică. Și, cu toate acestea, scrie publicația The Hill, Pentagonul intră, parcă, într-un fel de letargie, când vine vorba de implementarea unor noi sisteme de arme, fără alternativă în lume. Acum, asemenea alternativă a apărut.
Autorul articolului estimează că, după toate probabilitățile, Rusia va preda armatei, practic, toate sistemele ei supersonice de arme, cu mult înainte ca ele să apară în dotarea forțelor militare americane. Mai mult, Statele Unite nu vor dispune de timpul necesar pentru a crea mijloace de apărare împotriva lor. Prin urmare, Rusia poate reduce eficacitatea scutului antiaerian al SUA, care nu este destinat pentru depistarea și, cu atât mai mult, pentru distrugerea armelor hipersonice, precum ”Burevestnik”. Atâta timp cât Washingtonul nu va dispune de mijloace de protecție împotriva sistemelor strategice hipersonice, SUA vor fi nevoite să recurgă la mijloace de descurajare reciprocă garantată.
Rusia preferă un regim de control al armelor, care uniformizează potențialul ei strategic nuclear cu cel al SUA, în pofida uriașelor diferențe dintre cele două țări, pe linie de forță economică
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.