Care este volumul economiei subterane a Rusiei
30/08File de istorie: Pact și fapt (II)
30/08Tatiana Golikova: WorldSkills și biletul spre viitor, pentru tinerii Rusiei
Campionatul mondial al meseriilor, WorldSkills, desfășurat la Kazan, a fost cel mai mare din istorie, având cea mai mare platformă – 1351 de participanți, 3500 de voluntari și peste 270.000 de invitați.
Pentru Rusia, nu a fost, însă, doar o competiție ”a meseriilor viitorului” și nici o simplă întâlnire între oameni cu experiență practică în domeniul educației și cu înaltă gândire creatoare. Este și un eveniment marcant pentru sistemul rusesc de pregătire profesională a cadrelor.
Rusia a devenit participantă la mișcarea WorldSkills în urmă cu doar câțiva ani, dar, ideile și principiile ei, bazate pe dorința dezvoltării profesionale constante și pe respect pentru muncă, au început, deja, să schimbe profund, în sensul calității, domeniul educației din Rusia, scrie Gazeta.ru.
În prezent, se depun eforturi în vederea creșterii competitivității globale a educației profesionale, iar ”capitalul intelectual” al campionatului se implică deja în această muncă. Înainte de toate, este vorba despre mecanisme de pregătire profesională flexibile, cu orientare spre practică. Împreună cu uniunea ”WorldSkills Russia”, ministerele rusești au reușit, deja, o serie de pași în planul integrării WorldSkills în învățământul național și, în special, în unitățile școlare de pregătire profesională. Ca membri asociați la mișcarea WorldSkills au aderat deja 160.000 de instituții de învățământ superior.
Astfel, are loc modernizarea infrastructurii educaționale. În sistemul de pregătire profesională medie au fost create, deja, peste 1.600 de ateliere pentru pregătirea cadrelor, cu recunoaștere la nivel mondial. Pe viitor, în sistemul de învățământ profesional vor fi constituite peste 100 de centre, care să coordoneze și să utilizeze resursele regiunilor, în vederea pregătirii meseriilor de viitor, conform standardelor WorldSkills.
O atenție deosebită este acordată cadrelor didactice. În prezent, în cadrul proiectului federal ”Tineri profesioniști”, au primit calificare superioară, în Academia WorldSkills, peste 12.000 de maeștri în pregătirea industrială. Până la sfârșitul anului 2024, numărul acestor profesori va trece de 45.000 de oameni.
Examenul demonstrativ prevede modelarea unor condiții industriale reale pentru absolvenți, dar și o evaluare independentă a îndeplinirii probelor, inclusiv din partea unor experți proveniți din diferite întreprinderi. După acest examen, absolvenții primesc un Pașaport al competențelor (Skills Passport). Cu acest document, toți absolvenții sunt înscriși în baza de date a tinerilor profesioniști, la care au acces cei mai mari angajatori, care recunosc formatul examenului demonstrativ. Pentru absolvenți, aceste lucru deschide oportunități suplimentare, pentru a-și găsi un loc de muncă, sporind, totodată, nivelul viitoarelor lor salarii – în medie cu 40-60%.