Putin și Erdogan au examinat avionul de atac Su-57
28/08Cum va acționa Rusia în cazul unui război în Iran
28/08Stratfor: Exploatarea Arcticii va confrunta Rusia cu China și cu SUA
Rusia vede în Arctica un potențial economic colosal, din punctul de vedere al dezvoltării navigației și al extracției de materii prime, scrie Stratfor. Dar, creșterea activităților în regiune, din partea Rusiei, a Chinei și a Statelor Unite , face ca aceste țări să ajungă la a se confrunta, între ele.
Topirea ghețarilor face Arctica o regiune tot mai importantă din punct de vedere strategic, consideră agenția americană Stratfor. Cu toate acestea, pe termen lung, implicarea tot mai profundă, în explorarea acestei zone, ar putea pune în pericol securitatea statelor.
Astfel, una dintre țările care a acordat atenție Arcticii a fost Rusia. Moscova consideră navigația pe Calea Maritimă de Nord un proiect prioritar pentru ea. Cu toate acestea, Rusia este interesată, în primul rând, de extracția minereurilor și de exploatarea rezervelor de petrol – la care, accesul este ușurat, date fiind schimbările climatice.
Dar, după revenirea în Arctica (de unde a plecat, după încheierea războiului rece), Rusia trebuie să se adapteze la o nouă repartizare a forțelor. Printre altele, în regiune a apărut un jucător nou și deosebit de activ – China. Stratfor consideră că avantajul obținut de pe urma exploatării bogățiilor arctice ar putea, pe termen lung, să vulnerabilizeze pozițiile defensive ale Rusiei.
Teritoriul arctic al Rusiei, care reprezintă mai mult de jumătate din zona de litoral a regiunii, continuă să asigure circa 15% din PIB-ul țării – în special, din extracția de minereuri. Pentru comparație, aproximativ 40% din întregul teritoriu al Canadei este considerat zonă arctică, dar contribuția ei, la PIB-ul țării, este de numai 0,5%.
În același timp, o mare parte din bogățiile Arcticii (ce aparțin Rusiei) sunt încă neatinse, în special din cauza condițiilor climatice extreme. Dar, încălzirea globală și dezvoltarea tehnologică încep să schimbe datele problemei.
În plus, topirea ghețarilor arctici atrage tot mai mult atenția comunității internaționale, pentru căile de navigație maritimă din regiune, care permit reducerea timpului de parcurgere a drumului dintre Europa și Asia. Stratfor arată că, pe Calea Maritimă de Nord, Rusia poate livra gaze naturale lichefiate, din Iamal în China, în doar 15 zile, față de cele 30, cât durează actualul traseu.
Dar, această cale poate fi folosită numai în anumite perioade ale anului. În plus, toate operațiunile din apele arctice reclamă aparatură specială și folosirea, uneori, a spărgătoarelor de gheață care, din nou, depinde de condițiile atmosferice. Toate, puse la un loc, limitează fiabilitatea comercială a proiectelor din Arctica.
Cu toate acestea, arată Stratfor, chiar și o utilizare neregulată a Căii Maritime de Nord cere investiții considerabile în infrastructura arctică, inclusiv străine. Necesitatea investițiilor financiare străine complică relațiile Rusiei cu China care, în pofida intereselor comune, rămân destul de confuze.
Mai mult, Kremlinul va avea nevoie de infuzie de capital străin și de extinderea pieței existente. Toate astea ar putea fi oferite de China, dar, în acest caz, Rusia riscă să rămână într-o poziție de dependență.
Încercând să evite o astfel de situație, Rusia încearcă să echilibreze investițiile chineze în dezvoltarea infrastructurii energetice cu companiile europene și cu cele japoneze.
În același timp, pe fondul intensificării activității ruse și chineze, SUA nu pot rămâne nepăsătoare. Pentru Washington, regiunea artică este valoroasă, nu atât din punct de vedere economic, cât din cel al poziției ei strategice importante.
Mai mult, deschiderea de noi trasee maritime pune în pericol granițele Statelor Unite și ale Rusiei. Iar, activitatea chineză în regiune a ridicat, în mod neașteptat și o altă chestiune, unde Moscova și Washingtonul sunt de acord: gestionarea Arcticii trebuie să rămână în mâinile celor opt state arctice, printre care China nu se regăsește.
În opinia Stratfor, Rusia va continua să extragă activ materii prime din regiune și își va întări granița arctică.