Cum a fost condusă Ucraina de către SUA, sub Poroșenko
26/08”Stăpânul mărilor” a întrat în programul de testare
26/08Geamantanul fără toartă. Experții, despre revenirea Rusiei în G8
Politologul german, Alexander Rahr și senatorul rus, Andrei Klimos, au explicat care sunt țările interesate de revenirea Rusiei în Grupul celor opt state industrializate.
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a admis posibilitatea ca liderul rus, Vladimir Putin, să fie invitat la următorul summit G7, care se va desfășura în SUA, anul viitor. Trump a declarat că, ”fără îndoială, este posibil” ca el să îl invite pe Putin, în calitate de oaspete, la summitul G8, din 2020. Anterior, Trump a afirmat că dezbaterea anumitor chestiuni ar fi mult mai simplă, dacă Rusia ar reveni, în format G8.
Politologul german, Aleksandr Rahr, a explicat că țările occidentale caută căi de restabilire a relațiilor de prietenie cu Rusia, de teama unei eventuale alianțe economice și comerciale (a Rusiei) cu China.
”Cred că politica externă promovată de către Putin, care a dat foarte clar de înțeles că – dacă nu ne vreți în Europa, dacă refuzați să lucrăm împreună, noi avem alternative, s-a dovedit pe deplin justificată. Iar alternativele sunt China, Asia. Vom duce, independent, politica noastră în Orientul Mijlociu, cu Iranul, cu Siria. La început, Occidentul a primit toate acestea zâmbind, considerând că Rusia este prea slabă pentru a crea un vector suplimentar, departe de Europa. Dar, lui Putin i-a ieșit. Acum, Occidentul începe să înțeleagă și, firește, suferă. În Rusia se deschide, acum, o excelentă oportunitate de a rămâne în relații de foarte bună prietenie cu China și, în același timp, de a accepta propunerea Occidentului de a reporni normalizarea relațiilor (inclusiv a celor economice) cu Uniunea Europeană și cu America”, a spus analistul german.
Alexander Rahr este de părere că, în realitate, G8 nu rezolvă nimic în momentul de față și a catalogat G8 drept un club al puterilor occidentale, în contrast cu ”noul guvern”. Politologul a arătat că revenirea, ”în G8, nu va fi privită, de către Rusia, ca fiind o victorie strategică”.
Aceste gânduri ale politologului occidental au fost confirmate de către vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe a Consiliului Federației, Andrei Klimov. ”G7 are nevoie de Rusia mai mult decât are nevoie Rusia de G7”, a afirmat senatorul. Iar,
dacă invitația va fi lansată și condițiile vor satisface conducerea țării, Moscova nu va refuza să revină în club.
”După părerea mea, este un format care și-a trăit viața. Din acest motiv, G7 are mai multă nevoie, decât Rusia. Avem o situație confortabilă în G20, unde este reprezentat BRICS; nu suntem singuri acolo. În G8, noi, întotdeauna, vom fi partea opusă, adică toate aceste șapte puteri își vor juca propriile uverturi, așa cum a fost, de altfel, și când a existat G8 – rar acționau împreună cu noi. Ele încercau să ne educe, să impună linia lor, să ne îndrume spre ceea ce, ulterior, tot nouă ne-a făcut rău. Să zicem – în situația cu Libia. Și, este evident că au fost plusuri, a existat posibilitatea de a comunica direct. Dar, ea există și acum. În ultimă instanță, liderul nostru s-a întâlnit cu aproape toți șefii din G8. Dar, astăzi, situația este de așa natură, încât și SUA și o serie de țări europene ar dori să fie formatul de opt state. Este clar că, dacă se va relua (acest format), nu ne vom opune prea tare; dar, noi trebuie să înțelegem în ce condiții. Și, aceasta trebuie să fie o declarație oficială, nu o postare pe Twitter”, a spus Klimov.
Formatul G8 a fost închis din inițiativa membrilor occidentali, în 2014, fiind înlocuit de G7, cu aceeași componență, mai puțin Rusia: Italia, Franța, Germania, SUA, Canada, Marea Britanie și Japonia.