Categories: Rusia si lumea

Putin a dat însărcinarea de a se pregăti un răspuns simetric la testele cu rachete americane

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat  însărcinarea de a se pregăti un răspuns simetric la testele cu rachetă, efectuate de Pentagon, la 19 august și care încalcă prevederile Tratatului privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF).

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Kremlinului, declarația a fost făcută în cadrul ședinței Consiliului de Securitate al Rusiei. Ordinul a fost dat Ministerului Apărării, Ministerului de Externe și departamentelor de profil.

Președintele a arătat că Rusia a știut și înainte că SUA lucrează, de mult, la crearea unor arme interzise de INF. În loc să respecte Tratatul, americanii ”au regizat o campanie de propagandă”, despre cum INF nu ar fi respectat de către Rusia, a subliniat liderul de la Kremlin. Nu există nici o îndoială asupra adevăratelor intenții ale SUA – să scape de restricții și să-și ”dezlege mâinile pentru a desfășura, în diferite regiuni ale lumii, rachete interzise anterior”, a adăugat Putin.

În plus, utilizarea lansatorului universal MK-41, în timpul testului, confirmă pe deplin temeinicia acelor pretenții pe care partea rusă le-a exprimat Statelor Unite, în timpul funcționării tratatului, a subliniat el.

Putin a amintit că Moscova a spus, în repetate rânduri, că desfășurarea, de către americani, a unor astfel de lansatoare la sol, la baza de apărare anti-rachetă din România, precum și desfășurarea viitoare a acestora, în Polonia, reprezintă o încălcare directă și flagrantă a Tratatului INF. „Americanii respingeau cu încăpățânare acest lucru, susținând că lansatoarele MK-41 nu ar fi putut să utilizeze rachete de croazieră lansate de pe mare, Tomahawk”, a continuat el. „Acum, încălcarea este evidentă, este imposibil de a o contesta – ei înșiși au confirmat acest lucru”, a spus președintele.

“Și, desigur, se pune întrebarea: cum înțelegem, acum – ce se va desfășura în România și în Polonia? Sisteme de apărare antirachetă sau sisteme de rachete de luptă, cu o rază suficient de lungă de acțiune?”- a pus șeful statului o întrebare retorică.

Totodată, Rusia continuă să rămână deschisă la un dialog egal și constructiv cu SUA, pentru restabilirea încrederii și întărirea securității internaționale, a precizat liderul rus.

La 19 august, Pentagonul a anunțat că a lansat, cu ajutorul unei instalații mobile, deplasată pe insula Saint-Nicholas (California), o rachetă. După ce a parcurs mai mult de 500 de kilometri, racheta a doborât ținta, a subliniat Ministerul American al Apărării. Testul a venit după anularea INF, care s-a produs, oficial, la începutul lunii august. În virtutea INF, în vigoare din 1989, Rusia și SUA se obligau să distrugă toate sistemele balistice și rachetele de croazieră cu rază medie și mai scurtă de acțiune (între 1000 și 5500 de kilometri și, respectiv, între 500 și 1000 de kilometri), cu baza la sol, să nu mai producă, să testeze și să desfășoare asemenea rachete, menționează cotidianul Vedomosti.

owner

Recent Posts

Ucraina vorbește despre arme nucleare proprii, dar nu are cu ce să le facă

Autoritățile ucrainene analizează la modul serios posibilitatea de a redobândi arme nucleare, afirmă publicația Bild,…

2 ore ago

Putin, pentru un acces mai mare al rușilor la practicarea sportului

56% dintre ruși fac sport în mod regulat, a declarat președintele rus Vladmiir Putin la…

3 ore ago

Ucraina nu a deținut niciodată arme nucleare

Fals: Ucraina este singura țară care și-a dat armele nucleare, a declarat, la summitul UE,…

4 ore ago

Proiect ce interzice propaganda publică a persoanelor care aleg să nu aibă copii

Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului rus, a adoptat în primă lectură un proiect…

4 ore ago

Presa: Condiția Occidentului pentru primirea Ucrainei în NATO

Pentru a adera la NATO, Ucraina trebuie să aibă o frontieră de stat bine stabilită,…

o zi ago

Zaharova, despre „planul victoriei” lui Zelenski: Spume sângerii pe buzele unui neonazist

„Planul victoriei” elaborat de Volodimir Zelenski reprezintă o isterie și un set de sloganuri fără…

o zi ago

This website uses cookies.