Categories: Rusia si lumea

Vladimir Putin, în Franța

În ajunul noului sezon politic, președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a vizitat pe omologul său francez, Emmanuel Macron, la reședința de vară a acestuia. A fost o premieră pentru liderul de la Kremlin. Iată principalele declarații ale președintelui rus, în fața presei:

Rusia nu refuză să lucreze în format G8

”În ceea ce privește G8, la care ați făcut referire, ea nu există. Cum pot reveni într-o organizație care nu mai este? Astăzi este G7. În privința unui posibil format, în cadrul a opt state – noi nu l-am refuzat niciodată. La momentul respectiv, a fost rândul Rusiei să organizeze un summit G8, însă, partenerii noștri nu au venit. Cu mare plăcere, oricând îi așteptăm, în vizită, pe partenerii noștri din cadrul G7, acum”, a spus Putin, la conferința de presă, care a premers discuțiilor cu Macron.

”În general, însă, mai sunt și alte organizații internaționale care joacă un rol vizibil, substanțial în afacerile lumii. G20, spre exemplu. Iar acolo sunt jucători economici importanți în ziua de astăzi, precum China, India și multe alte țări. 20 de țări, îi știți pe toți. Asta înseamnă aproape 90% din economia mondială. În acest context, desigur, asemenea platforme, cu un format mai amplu, joacă un rol notabil, substanțial. Iar noi, acolo, lucrăm în mod activ. Noi activăm, de asemenea, într-o serie de organizații regionale, precum Organizația de cooperare de la Shanghai, sau BRICS”, a adăugat președintele rus.

”Repet, încă o dată: în general, orice contacte cu partenerii noștri, în orice format, sunt mereu utile. Și nu excludem nimic”, a subliniat Putin.

Regretul Rusiei

Rusia nu a auzit nici o reacție la decizia ei de a nu iniția desfășurarea de rachete interzise, până de curând, prin Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF), a spus Putin.

El a amintit că, după retragerea SUA din INF, Rusia, în mod unilateral, și-a asumat obligația de a nu amplasa rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune în nici o regiune a lumii, atâta timp cât acolo, nu vor apărea sisteme americane similare.

”Din păcate, până acum, nu am auzit nici o reacție la ceea ce am declarat public, în repetate rânduri. De parcă nici nu am fost auziți. Deși, mă gândesc – europenii ar trebui să fie interesați, să ne audă și să reacționeze în mod corespunzător”.

Despre Ucraina

Președintele rus a declarat că afișează un optimism prudent în privința situației din Ucraina. ”Sunt unele chestiuni, care trebuie dezbătute și care insuflă un optimism prudent”, a subliniat liderul de la Kremlin, menționând că îl va informa pe președintele Macron, în legătură cu ultimele contacte avute cu liderul ucrainean.

Putin și-a exprimat, totodată, convingerea că nu există alternativă la formatul Normandia pentru reglementarea situației din Ucraina și că orice întâlnire, în această configurație, trebuie să dea rezultate concrete.

Protestul de la Moscova

Putin a legat recentele acțiuni de protest, de la Moscova, de ciclul electoral. ”Totul are legătură cu ciclul electoral”, a spus el, înaintea discuțiilor cu Emmanuel Macron. ”În septembrie, anul curent, se vor desfășura alegeri regionale pentru structurile puterii, inclusiv la Moscova”, a explicat liderul de la Kremlin, subliniind că organizatorii acestor manifestări, ca și participanții la acestea, trebuie să acționeze în cadrul legislației și nu să treacă la acte de violență.

Despre START-3

Rusia nu a primit, deocamdată, nici un răspuns la propunerile sale, din partea SUA, privind soarta Tratatului de reducere a armamentului strategic ofensiv (START-3).

owner

Recent Posts

Răspunsul nostru nu este pentru Chamberlain*

Reprezentanta oficială a MAE rus, Maria ZAHAROVA și consilierul principal al departamentului de informație și…

12 ore ago

Putin: Plan de acțiuni în cazul în care Occidentul aprobă atacuri asupra Rusiei

Rusia demonstrează Occidentului care se gândește cum să ajute mai departe Ucraina, că este pregătită…

21 de ore ago

Minus unu, minus doi….

Deci, prin decret special al președintelui Ucrainei, a fost demis din funcția sa de comandant…

21 de ore ago

Volodin: Acțiunile Parlamentului European duc la un război nuclear global

Apelul adresat de Parlamentul European țărilor UE de a permite Kievului să atace teritoriul Federației…

23 de ore ago

Putin: Trebuie acoperit întreg necesarul de drone al armatei

Rusia trebuie să acopere la capacitate maximă necesarul de aparate de zbor fără pilot al…

24 de ore ago

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

2 zile ago

This website uses cookies.