Categories: Comentarii

Explozia de la Severodvinsk și soarta Tratatului START-3

Washingtonul nu este sigur în privința necesității prelungirii Tratatului referitor la reducerea, pe mai departe, a armamentului strategic și ofensiv (START-3), susține agenția Reuters, citând un înalt responsabil al administrației americane.

Statele Unite consideră că explozia din poligonul militar de lângă Severodvinsk (regiunea Arhanghelsk) are legătură cu testarea unei rachete hipersonice de croazieră. ”Acest lucru ridică semne de întrebare privind necesitatea prelungirii START-3, pentru încă cinci ani”, a precizat interlocutorul agenției. Potrivit spuselor sale, incidentul ar putea deveni, ipotetic vorbind, ”un obstacol esențial” pentru dezvoltarea și pe mai departe a programului de realizarea a acestor tipuri de arme.

Totuși, administrația americană nu deține informații privind cauzele exploziei din poligon, în special a legăturii acesteia cu testarea unei rachete hipersonice acționată nuclear. Deocamdată, Washingtonul nu poate afirma, fără echivoc, că explozia a avut un caracter radioactiv.
Explozia din poligonul militar de lângă Severodvinsk a avut loc la 8 august, în timpul testării unui sistem de propulsie reactivă lichidă. În urma incidentului, și-au pierdut viața doi militari și cinci angajați ai corporației de stat ”Rosatom”. După deflagrație, în poligon a fost înregistrată o creștere de scurtă durată a nivelului de radiații, care a revenit rapid la normal. Aleksandr Uvarov, expert în domeniul atomic, a subliniat că respectiva creștere nu a reprezentat un pericol pentru locuitori. Potrivit afirmațiilor sale, doza de radiații, care putea fi cumulată la Severodvinsk, la 8 august, a fost de 1,5 ori mai mică decât cea primită de pasagerul unui zbor de la Moscova la Sankt-Petersburg.

Occidentul a estimat că incidentul din regiunea Arhanghelsk a fost generat de testarea elementelor rachetei de croazieră cu rază globală de acțiune ”Burevestnik”, care ar urma să fie echipată cu un dispozitiv nuclear de propulsie de mici dimensiuni.

Tratatul de reducere a armelor strategice ofensive a fost semnat în 2010 de către președinții de atunci ai Rusiei și SUA, Dmitri Medvedev și Barack Obama. El a intrat în vigoare în 2011, pe o perioadă de 10 ani. Documentul, care a primit denumirea START-3, a înlocuit vechiul tratat dintre URSS și SUA, din 1991 și care a expirat la 5 decembrie 2009. Conform înțelegerii, părțile rusă și americană se obligă ca, în termen de șapte ani, să reducă la 700 de unități numărul purtătoarelor strategice desfășurate – rachete balistice intercontinentale, rachete balistice staționate pe submarine, dar și bombardiere strategice grele.

Lenta.ru

owner

Recent Posts

Lavrov, despre principala contradicție din actuala viață internațională

Discursul lui Serghei Lavrov, ministrul afacerilor Externe al Federației Ruse, în cadrul conferinței de presă…

3 ore ago

Janos Boka: Președinția poloneză a UE trebuie „încălzită la microunde”

Președinția poloneză a Uniunii Europene a început prost, ea trebuie ”încălzită la microunde” pentru a…

5 ore ago

Lavrov: Cutiile negre AZAL nu au confirmat unele dintre informațiile mass-media

Decodificarea cutiilor negre ale avionului Azerbaijan Airlines (AZAL) nu confirmă unele dintre concluziile preliminare prezentate…

6 ore ago

Patrușev: Nu este exclus ca Ucraina să-și înceteze existența în 2025

Nikolai Patrușev/ Foto: RIA Novosti Ucraina își poate înceta existența ca stat în 2025, a…

7 ore ago

Lavrov: Rolul jucat de Merkel și Hollande în minciuna cu Acordurile de la Minsk

Fostul cancelar german Angela Merkel și fostul președinte francez Francois Hollande (în imagine) au ignorat…

8 ore ago

Fost europarlamentar îi cere lui Zelenski să nu mai fie pion al SUA

Fostul europarlamentar irlandez Mick Wallace i-a cerut liderului regimului de la Kiev, Volodimir Zelenski, să…

o zi ago

This website uses cookies.