Hot News
Riabkov a numit SUA drept gropar al Tratatului INF
05/08
MAE rus: Noile sancțiuni sunt dovada fabricării cazului Skripal
06/08

Putin: Pericolul generat de retragerea SUA din INF poate fi parat

Siloz de rachete, cu baza la sol/ Foto: REGNUM

Până când rachetele cu rază medie și mai scurtă de acțiune vor intra în dotarea Forțelor Armate ale Rusiei, pericolele generate de ieșirea Statelor Unite din Tratatul INF vor fi parate cu ajutorul sistemelor deja existente, se arată, într-o declarație a președintelui Vladimir Putin, preluată de agenția RIA Novosti.

Putin a declarat că, dacă se vor confirma informațiile potrivit cărora în SUA, se află, în fază de finalizare, un program de elaborare și de fabricare a rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune, Rusia va fi obligată să demareze un program complex, de realizare a unor rachete similare.

”Firește, este nevoie de timp pentru asta. Până când aceste sisteme vor intra în dotarea forțelor militare ale armatei, amenințările reale, care decurg pentru Rusia din retragerea SUA din Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune, vor fi puternic parate cu ajutorul mijloacelor de care dispunem, deja: este vorba despre rachetele X-101 și Kinjal, Kalibr, dar și de sistemele de perspectivă, inclusiv sistemele hipersonice, de tipul Zirkon”, a citat biroul de presă, declarația șefului statului.

RIA menționează că Tratatul START-3, semnat în 2010, rămâne singurul tratat în vigoare între Rusia și SUA, în domeniul reducerii armamentelor. Acordul expiră în februarie 2021, iar, deocamdată, administrația americană nu a anunțat dacă Washingtonul intenționează să-l prelungească.

Pe de altă parte, Putin a estimat că, inevitabil, acțiunile întreprinse de SUA, care au condus la lichidarea INF, vor clătina securitatea globală, inclusiv START. ”În opinia noastră, acțiunile SUA, care au condus la lichidarea Tratatului cu privire la lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune, vor devaloriza, vor clătina, inevitabil, întreaga construcție a securității globale, inclusiv Tratatul cu privire la armamentul strategic ofensiv și Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2937257