Categories: Rusia si lumea

Premierul Moldovei: De România ne leagă o istorie comună

În Moldova, uniunea foștilor opozanți – Partidul Socialiștilor, favorabil apropierii de Rusia și președintelui Igor Dodon și blocul pro-european Acum – a scăpat țara de un regim uzurpator, al Partidului Democrat, în frunte cu oligarhul Vladimir Plahotniuk. Criza politică acută, provocată de refuzul democraților de a ceda puterea, a fost rezolvată, în parte, grație poziției comune a Rusiei, a Uniunii Europene și a Statelor Unite, care s-au exprimat în favoarea președintelui, a Parlamentului și a noului cabinet, condus, actual, de către unul dintre liderii Acum, Maia SANDU (în foto), care a acordat un interviu agenției TASS.

– Doamna premier, ați primit, din partea colegului rus, Dmitri Medvedev, invitația de a efectua o vizită, în Rusia. Când veniți la Moscova și ce intenționați să discutați?

Maia Sandu: – La începutul lunii septembrie, la Moscova, va merge ministrul de Externe. Vizita mea va fi la scurt timp, după aceea. Intenționăm să analizăm întreg spectrul problemelor din agenda bilaterală, cu accent pe relațiile comerciale, pe prezența cetățenilor noștri în Rusia, reglementarea problemei transnistrene, prezența militară a Rusiei în această regiune, lupta împotriva spălării banilor și colaborarea în găsirea banilor furați, de fosta putere, din bugetul național și scoși din Moldova, în alte țări.

– Predecesorul dumneavoastră, Pavel Filip, a interzis funcționarilor de stat să viziteze Rusia, de la Chișinău, fiind expulzați diplomați, politicieni și jurnaliști ruși, ceea ce a condus la răcirea relațiilor bilaterale. De ce s-a întâmplat așa?

Maia Sandu: – Guvernul nu era condus de către Filip, ci de către oligarhul Vladimir Plahotniuk, care a acaparat puterea în țară. Deși nu ocupa funcții de stat, el îi dirija pe toți, transformând statul într-o sursă proprie de îmbogățire. El lucra, cu partenerii străini, nu pornind de la interesele de stat, ci, de la cele personale. În esență, am avut un regim criminal, căruia nu i-a păsat nici de Occident, nici de Est – reprezentanții lui au pus mâna pe putere, jefuind țara sub lozinci pro-europene.

Merită precizat că retorica anti-rusă nu l-a împiedicat pe Plahotniuk să se ocupe de contrabandă, spălând bani în cantități suspecte, chiar și după standardele regionale, împreună cu unii reprezentanți ai puterii și ai mediului de afaceri din Transnistria, care își spuneau pro-ruși. Ceea ce, trebuie să recunoașteți, nu se înscrie în canoanele obișnuite ale confruntării geopolitice.

– Acum, Moldova și Rusia au reluat colaborarea la nivel parlamentar și guvernamental, iar, în septembrie, ar urma să se desfășoare prima ședință a comisiei interguvernamentale, din ultimii trei ani. Cum merg pregătirile?

Maia Sandu: – Principala problemă, pe care vrem să o supunem analizei ședinței comisiei și să o reglementăm, vizează comerțul dintre țările noastre. Nu vedem nici o contradicție între zona de comerț liber cu UE, parte a acordului nostru de asociere și zona de comerț liber din cadrul CSI. Ne-am dori ca aceste două regimuri de comerț liber să fie accesibile pentru țara noastră.

După cum știți, în urma semnării acordului de asociere cu UE, au fost introduse taxe vamale de export, pentru 19 titluri de produse exportate de Moldova. Ele pot fi anulate, dacă vom ajunge la concluzia că între cele două zone de comerț liber nu există incompatibilitate. În acest context, trebuie să subliniez că, din partea Moldovei, a existat, cu adevărat, fenomenul de re-export de mărfuri în Rusia. Acest lucru trebuie stopat.

– De regulă, Chișinăul acuză Tiraspolul de lipsa dorinței de a rezolva problema transnistreană. Dar, nici printre politicienii moldoveni nu există o poziție comună despre cum să unească țara. Mai mult, în ultimii ani a crescut numărul celor care consideră că unirea trebuie să fie făcută în cu totul altă direcție – cu România.

Maia Sandu: – Mulți ani, din conflictul transnistrean au câștigat tot felul de afaceriști, transformând regiunea într-o sursă comodă de venituri nedeclarate. Pentru rezolvarea acestei chestiuni complicate trebuie făcută ordine, înainte de toate. Adică, trebuie stopată contrabanda, trebuie reluată plata la gazele naturale, trebuie să înceteze schemele suspecte cu energie electrică, asigurând deplasarea liberă a cetățenilor.

Pentru Transnistria sunt deschise toate regimurile comerciale, la care participă și Moldova. Transnistria participă activ la regimul de comerț liber cu Uniunea Europeană, ceea ce este foarte avantajos pentru economia regiunii. Și, subliniez, această participare se derulează în condiții mult mai favorabile, decât pentru Moldova de dincolo de Nistru.

De România ne leagă o istorie comună, cultura, relațiile strânse de rudenie și altele. Tema unirii celor două țării este frecvent speculată de politicieni, ceea ce destramă societatea.

– Reglementarea transnistreană – ce crede Moldova că trebuie făcut?

Maia Sandu: – Prin Constituție, Moldova este un stat neutru. Prezența pe teritoriul nostru a Grupului operativ al trupelor ruse contravine atât legilor, cât și voinței guvernului țării. Nici un guvern moldovean, nici din trecut, nici din viitor, nu a fost de acord și nu va fi de acord cu prezența lui.

Suntem convinși că problema transnistreană nu poate fi reglementată decât pe cale politică, pașnică. La noi, nimeni nu amenință pe nimeni, de mult timp, nimeni nu mai trebuie apărat de nimeni. Iar, o misiune de observatori civili ar fi fost mai mult decât suficientă. Formula finală a reglementării conflictului trebuie căutată la masa tratativelor.

owner

Recent Posts

Putin a inaugurat aeroporturi în Magadan, Stavropol și Ceboksarî

Liderul rus Vladimir Putin a luat parte la ceremonia de deschidere a trei noi aeroporturi…

17 ore ago

Putin a înaugurat o autostradă de mare viteză spre Podul Crimeii

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a deschis traficul pe autostrada de mare viteză care face legătura…

18 ore ago

Putin: Rusia trebuia să pregătească operațiunea specială din Ucraina mult mai devreme

Este imposibil de indicat o dată și o perioadă anume când Rusia ar fi trebuit…

18 ore ago

Moscova a văzut că NATO se pregătește de război cu Rusia și i-a trimis semnale ferme

Viceministrul rus de Externe: NATO se pregătește pentru un conflict armat cu Rusia Viceministrul rus…

20 de ore ago

Atac cu rachete al armatei ruse: A fost lovită reprezentanța CIA la Kiev

În timpul masivului atac cu rachete lansat de armata rusă asupra Kievului a fost lovită…

20 de ore ago

Regizorul italian Giancarlo del Monaco a primit cetățenia rusă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…

o zi ago

This website uses cookies.