Hot News
La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
1944, începutul eliberării României (IV). La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
15/07
Kosaciov: Conflictul din Donbass poate fi oprit foarte simplu
16/07

Tratatul INF: Rusia a răspuns apelului lansat de UE

Foto: RIA Novosti

Ministerul rus al Afacerilor Externe a comentat apelul adresat Rusiei de către Uniunea Europeană, privind păstrarea Tratatului de lichidare a rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF), informează RIA Novosti.

În ajun, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, ceruse Moscovei ”să întreprindă imediat” măsuri pentru respectarea acordului. Potrivit spuselor ei, zilele următoare sunt ultima șansă pentru dialog și pentru păstrarea tratatului, al cărui termen de valabilitate ar putea expira la 2 august.

MAE rus și-a exprimat regretul pentru abordarea unilaterală a UE, în evaluarea cauzelor crizei izbucnite în jurul INF. Instituția a apreciat, de asemenea, că Bruxelles-ul acționează sub presiunea Washingtonului și că apelurile Uniunii Europene au greșit adresa.

În plus, diplomații ruși au atras atenția asupra faptului că UE a venit cu o astfel de declarație, cu trei săptămâni înainte de expirarea procedurii de retragere din Tratat, inițiată de Washington.

”Fără să vrem, suntem puși în situația de a ne îndoi de faptul că Bruxelles-ul înțelege cât de serioasă este situația și cât de negative sunt consecințele pașilor distructivi întreprinși de Washington, pentru securitatea aliaților lui europeni”, a declarat MAE.

În opinia diplomaților ruși, UE a lansat acel apel ”pentru a bifa o rubrică” și are scop strict propagandistic.

”În realitate, țările Uniunii Europene execută, cu resemnare, ordinul SUA de a refuza măsurile realiste propuse de Rusia, în vederea rezolvării pretențiilor părților”, a subliniat MAE, subliniind că decizia privind menținerea INF revine părții americane.

Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie (de la 1000 la 1500 kilometri) și mai scurtă (de la 500 la 1000 kilometri) de acțiune a fost semnat de URSS și de SUA în 1987. În virtutea lui, părțile s-au angajat să distrugă toate sistemele de rachete balistice și de croazieră, cu baza la sol și cu diapazonul de acțiune indicat, să nu le mai producă, testeze și desfășoare, pe viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979798